• Zveřejněno: 04.06.2019
  • Autor: MIroslav Svoboda
České firmy budou mít větší šanci najít v době minimální nezaměstnanosti pracovní síly mezi Ukrajinci. Vláda totiž rozhodla o zdvojnásobení počtu lidí z Ukrajiny se zaměstnaneckými kartami, kteří u nás budou moci pracovat. Místo necelých 20 tisíc to má být až 40 tisíc lidí ročně. Podle zpravodajství České televize je součástí schváleného materiálu také i stanovení výše minimální mzdy, která má zajistit, aby nebyli z trhu práce vytlačováni čeští zaměstnanci.

Podle údajů Ministerstva práce a sociálních věcí ČR mělo na konci loňska v České republice zaměstnání 121.086 lidí z Ukrajiny. Tvořili tak přes pětinu zahraničních pracovníků v České republice.

Navýšení kvót mělo původně platit od dubna. Podle stanoviska Hospodářské komory ČR k tomuto rozhodnutí vlády ČR se termín přijímání až 40.000 žádostí o pracovní místo v České republice prakticky odsunul až k 1. listopadu 2019 s tím, že přijímání většího počtu těchto by mělo začít již v září.

Vláda současně rozhodovala o stanovení jejich mezd. Vláda ČR rozhodla, že má být 1,2 násobek zaručené mzdy, což v letošním roce znamená v rozpětí od 16.020 do 32.040 korun podle profese.

Podle stanoviska Hospodářské komory (HK) ČR k tomuto rozhodnutí vlády podnikatelé vyšší počet kvalifikovaných pracovníků z Ukrajiny HK ČR vítá, ale zaručený 1,2 násobek mzdy pro ně odmítá. Podnikatelé jsou totiž toho názoru, že větší firmy vyplácejí vyšší mzdy, než jsou zaručené, proto se se mzdovým kritériem zřejmě lépe vyrovnají. HˇK ČR dále upozorňuje, že se jí letos podařilo prosadit, aby byl režim Ukrajina zpřístupněn i malým podnikům od šesti zaměstnanců s tím, že kvůli tomuto stanovenému mzdovému kritériu, vláda těmto malým podnikům opět ztíží vstup do režimu Ukrajina.

Podle zpravodajství České televize, ale práce v České republice není již pro Ukrajince tolik atraktivní. Brzy se jim otevře Německo, upozorňuje Oles Shokalo z Ukrajinské iniciativy v ČR. Zároveň Česká televize uvedla, že na podání žádosti o zaměstnaneckou kartu čekají lidé i měsíce, přičemž ministerstvo zahraničí v podkladech pro vládu již dříve uvedlo, že kapacita projektu je nedostatečná a na termín podání žádosti o zaměstnaneckou kartu se čeká přes 80 dní. Zhruba pětina Ukrajinců tak nakonec čekání vzdá. Prodlužují se také vyřizovací lhůty a lhůty pro snímání biometrických údajů. Proto také, jak konstatovala Česká televize v svém zpravodajství, ministerstva vnitra, zahraničí a práce proto kvůli zdvojnásobení kvóty žádají o další místa pro úředníky.