• Zveřejněno: 22.06.2020
  • Autor: Miroslav Svoboda

Stát chce zatraktivnit soukromé spoření na důchod. V něm si peníze ukládá asi čtyři a půl milionu lidí. Koaliční poslanci i část opozice navrhují, aby si z daní mohli odečíst dvojnásobnou částku, než je stávajících maximálně 24 tisíc ročně. Zároveň chtějí zákonodárci zrušit daňovou podporu pro ty, kdo si založí investiční životní pojištění. Uvedla to dnes ve svém zpravodajství Česká televize.

Z téměř čtyř a půl milionu lidí, kteří využívají penzijní spoření, si maximální státem podporovanou třítisícovou měsíční částku spoří přes 150 tisíc lidí.

Politici, napříč politickými stranami zastoupenými v Poslanecké sněmovně, teď chtějí daňovou podporu důchodového spoření zvýšit. V současnosti stát měsíčně přidává na první vloženou tisícovku státní podporu 230 korun. Druhou a třetí tisícovku si můžou lidé odečíst z daní. Nově by si podle poslaneckého návrhu směli odečíst i čtvrtý a pátý tisíc. Maximální podporovaná částka by tak vzrostla ze tří na pět tisíc měsíčně.

Podle poslance Patrika Nachera (ANO), spolupředkladatele tohoto návrhu, by tyto peníze měly směřovat k lidem, kteří jsou zodpovědní a myslí na stará kolena a tvoří si rezervy. Předseda poslaneckého klubu ČSSD Jan Chvojka k tomu dodal, že je to samozřejmě chápáno i jako podpora důchodového systému penzijního připojištění.

Návrh na zvýšení daňové podpory penzijního spoření podepsali ve sněmovně zástupci tří klubů – hnutí ANO, Pirátů a ČSSD. Tyto tři strany mají v Poslanecké sněmovně pohodlnou většinu, jak dále upozornila Česká televize.

Spolu se zvýhodněním penzijního spoření chtějí poslanci zároveň škrtnout podporu investičních životních pojistek.

„Hlavním cílem je zrušit daňovou úlevu na investiční životní pojištění. V návrhu se navrhuje převést tyto prostředky na možnost penzijního doplňkového spoření,“ uvedl člen rozpočtového výboru sněmovny Tomáš Martínek (Piráti).

„Pro mě víc převažuje argument, že je to jakési rušení výjimky, takže spíš bych řekla, že to je pro mě pozitivně neutrální stanovisko,“ vyjádřila se k návrhu ministryně financí Alena Schillerová (za ANO).

Část opozice má naopak k poslaneckému návrhu, který chce více podpořit penzijní spoření, výhrady. „Jestli to jsou opravdu jenom výdělky pro penzijní společnosti, nebo jestli opravdu to připojištění slouží k účelu, který má mít,“ řekla například šéfka sněmovního rozpočtového výboru Miloslava Vostrá (KSČM).

„Větší podpora penzijního připojištění není náhradou za celkovou důchodovou reformu, kterou potřebujeme,“ okomentoval uvedený návrh místopředseda poslaneckého klubu ODS Jan Skopeček.

Poslanci začnou návrh projednávat v létě. Schvalovat by ho měli na podzim.
  • Zdroj: Česká televize