• Zveřejněno: 30.07.2022
  • Autor: Miroslav Svoboda

Inflace v Česku překonala hladinu 17 procent a zdá se, že by mohlo být ještě hůř. Prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR a od července 2020 viceprezident Hospodářské komory ČR Tomáš Prouza přišel s nápadem, jak zlevnit pečivo pro české občany. Bývalý prezident Agrární komory ČR Jan Veleba ve svém vyjádření pro Parlamentní listy Prouzův nápad odmítl, v podstatě jako nesmyslný.

Parlamentní listy uvedly, že ceny všeho v České republice rostou. Inflaci ženou nahoru ceny potravin a energií. Přičemž Tomáš Prouza přišel s nápadem, jak pro české občany zlevnit např. pečivo s tím, že na svém Twitteru napsal: „Přiznám se, že nerozumím tomu, proč ministr zemědělství už dávno nepřesunul část dotací od agrobaronů třeba k pekárnám. Mohli jsme mít okamžitě levnější chleba a pečivo, nižší inflaci a pekárny nemusely krachovat. Místo toho dál tečou miliardy agrobaronům.“

„Současná vlna veder má negativní vliv nejen na kardiaky, ale i na myšlení některých lidí, neboť jak jinak si vysvětlit názor pana Tomáše Prouzy, ve kterém se ptá, kdy začnou ‚agrobaroni‘ zlevňovat mouku,“ reagoval na Tomáše Prouzu bývalý prezident Agrární komory ČR.

Načež dále konstatoval, že zemědělcům nepatří ani mlýny, ani pekařství, ani sítě obchodů. Přitom i mlynářům i pekařům rostou ceny vstupů nezbytných pro jejich práci, ceny energií, bez nichž se ani mlynáři, ani pekaři neobejdou.

„Mlynářům stoupla násobně cena elektřiny a také obalů. To jaksi pan Prouza opomněl anebo si neuvědomil, že se u nás už dávno nemele mouka na vodních mlýnech, jako ještě před sedmdesáti lety. Nezaznamenal ani vliv inflace na zvyšování mezd, ani stoupající náklady na dopravu,“ dále k tomu podotkl Jan Veleba.

„Naprosto unikátní u pana Prouzy je to, že mu zcela vypadla z paměti skutečnost, že maloobchodní cenu mouky nejvíce ovlivňují právě jeho chlebodárci, totiž zahraniční obchodní řetězce. A tak by se měl jich, svých šéfů, ptát, kdy sníží svoje marže, ale nejen u mouky!“ napsal Jan Veleba. Nakonec konstatoval, že Prouza proslul „odporem k českým potravinám“. To, podle Jana Veleby, má možná společné se současnou vládou.

Přičemž se Jan Veleba současně zastal i Agrofertu, jenž je dočasně odložen ve svěřeneckých fondech bývalého premiéra Andreje Babiše. Podle Jana Veleby ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) v současné době vynakládá nemalé úsilí, aby jedné z největších pekáren u nás odebral vyplacenou dotaci ve výši 100 milionů korun! Načež dodal, že spíše než snížení cen mouky, to může přivést pravý opak a zároveň to označil jako ztrátu soudnosti ze strany prezidenta SOCR ČR Tomáše Prouzy. Poté Jan Veleba varoval, že „třeba i u nás budou nejapnosti a lži páně Prouzy jedním z kamínků, který uvolní lavinu podobnou té v Nizozemí.“

  • Zdroj: Parlamentní listy