• Zveřejněno: 06.05.2019
  • Autor: Miroslav Svoboda

Předseda vlády Andrej Babiš (ANO) v nedělním pořadu České televize Otázky Václava Moravce odmítl zavedení bankovní daně, jak ji navrhuje ČSSD. Daň nejprve odmítal, minulý týden ale její zavedení připustil, poté však vzal svá slova znovu zpět. Místo daně nyní Andrej Babiš navrhuje založení fondu, kam by banky odváděly 10 až 20 procent z dividend a peníze by šly na investice. Připustil ale, že s tím banky zatím nesouhlasí.

Z průběhu tohoto televizního pořadu dále vyplynulo, že premiér Andrej Babiš se ve čtvrtek sešel se šéfy českých poboček některých bank. Místo vyššího zdanění, které by podle něj zpomalilo ekonomiku, navrhuje zřízení speciálního fondu s tím, že by banky neposílaly část dividend svým majitelů, ale tyto peníze by nechaly v tomto speciálním fondu, přičemž by bylo možné je využít pro investiční činnost vlády ČR.

V pořadu dále zaznělo, že ČSSD, která přišla s návrhem sedmiprocentní bankovní daně, ale žádný fond nechce. Konkrétně návrh premiéra Andreje Babiše odmítla ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová. Předseda vlády Andrej Babiš to okomentoval s tím, že paní ministryně nikdy v reálném životě. Zkrátka netuší, jak se vydělávají peníze, co je to podnikat a na co banky vůbec jsou. Zároveň dodal, že se zavedením bankovní daně mají špatné zkušenosti v Rumunsku, kde zkrachovalo 12 bank. Negativní zkušenosti jsou i na Slovensku a v Maďarsku. Podle premiéra budou lidé mít horší přístup k hypotékám, živnostníci nebudou mít úvěry. „A hlavně, my to nemáme v programu“, řekl Andrej Babiš.

Premiér Andrej Babiš na druhé straně souhlasí s názorem, aby se banky o své zisky dělily, například zvýšením výnosů z vkladů. Těch, podle něho, za posledních pět let přibylo o 700 miliard. Zdůraznil, že je zapotřebí, aby banky daly lidem větší výnos, aby neúčtovaly poplatky a aby se podělily o zisk. A z dividend nechaly v České republice peníze, které by stát vložil do národního investičního fondu, a který by mohl být použit na investice, na které zatím nejsou peníze.

Podle předsedy vlády by zavedení sektorové daně znamenalo, že by banky méně půjčovaly a postihlo by to všechny. Navíc, jak uvedl, tato nová daň není ani v koaliční smlouvě.

Na obrazovce České televize byl druhým diskutujícím předseda ODS Petr Fiala, který rovněž odmítl zavedení bankoví daně. Zároveň zkritizoval premiéra, že nechce zveřejnit slibovaný plán investic, který má být v hodnotě 3,5 bilionu korun, jak vyhlašuje premiér Andrej Babiš. Podle Petra Fialy již v listopadu loňského roku premiér Andrej Babiš slíbil zveřejnění tohoto plánu, ale dodnes není zveřejněn. Načež předseda vlády Andrej Babiš mu odvětil, že na plánu investic se pracuje a mohl by být představen do konce roku.