• Zveřejněno: 23.07.2022
  • Autor: Miroslav Svoboda

Agrární komora ČR a Zemědělský svaz ČR odmítly, že by prvovýrobci byli jediní zodpovědní za zdražování komodit. Cenu určují hlavně ceny na světových burzách, řekli pro agenturu ČTK tajemnice Agrární komory ČR Gabriela Dlouhá a mluvčí Zemědělského svazu ČR Vladimír Pícha. Reagovali tak na dotaz ČTK v souvislosti se zprávou Českého statistického úřadu o tom, že ceny zemědělských výrobců v červnu meziročně vzrostly o 42,5 procenta, což může naznačovat další vývoj cen pro spotřebitele. Prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Tomáš Prouza k této zprávě ČSÚ na svém twitteru totiž uvedl, že nejvíce ceny aktuálně zvyšují zemědělci, nikoliv obchodní řetězce.

Podle Tomáše Prouzy zemědělci pokračují v „masivním zdražování“, zatímco ceny potravin rostou „jen“ o 18 procent. „Potravináři a obchod dělají všechno pro to, aby ceny na pultech rostly co nejpomaleji,“ napsal a dodal, že nejvíce zdražují právě zemědělci, kteří jsou na začátku výrobního řetězce.

Podle Agrární komory ČR zdražují nejen prvovýrobci, ale všechny články dodavatelského řetězce. Gabriela Dlouhá uvedla, že zemědělci přímo do řetězců dodávají jen tři až pět procent produkce, hlavně ovoce, zeleniny nebo brambor, a ceny například jablek meziročně klesly. „Neházejme zdražování na prvovýrbce,“ doplnila.

Uvedla také, že zemědělci zdražili pouze v některých komoditách, kde mají extrémně vysoké ceny energií. Meziročně také až o 100 procent vzrostly ceny krmiv a minerální hnojiva zdražila až trojnásobně. „Po dlouhou dobu brali zemědělci ztrátu na sebe, ale nadále nemohou podnikat se ztrátou,“ dodala.

Vladimír Pícha k tomu poznamenal, že zemědělci dlouhé roky prodávali za stejné ceny, zatímco ceny zpracovatelů i obchodníků rostly. „Ceny zemědělských komodit se odvíjejí od světových cen a čeští ale i jiní zemědělci nejsou v postavení, že by si mohli určovat, za kolik zpeněžit svou produkci. Je spravedlivé, že pod vlivem trhu jsou obchodníci a zpracovatelé nuceni se podělit o své obchodní přirážky,“ uvedl.

Gabriela Dlouhá, která je zároveň předsedkyní představenstva Českomoravské drůbežářské unie, upozornila na to, že ceny drůbeže na pultech obchodů rostou rychleji než výkupní ceny. „Výkupní ceny kuřat jsou o pět korun za kilogram vyšší a v obchodě o desítky korun,“ uvedla. Dodala, že Česká republika není ve většině komodit soběstačná a ceny vajec začínají klesat, protože obchodníci nakupují za podnákladovou cenu v Polsku.

Podle zprávy ČSÚ v červnu nejvíce zdražovala rostlinná výroba, kde ceny meziročně stouply o více než 58 procent. Obiloviny zdražily proti loňskému červnu o 68,5 procenta, olejniny o téměř tři pětiny a brambory o 39,2 procenta. V živočišné výrobě byly ceny meziročně vyšší o 23,5 procenta. Ceny skotu stouply skoro o třetinu a mléko zdražilo o čtvrtinu.

  • Zdroj: Agrární komora ČR, ČTK