• Zveřejněno: 29.05.2019
  • Autor: Miroslav Svoboda

Stávkovou pohotovost vyhlásili v pondělí 27. května 2019 v poledne odbory ve firmě TS Plzeň a.s. (dříve Škoda Těžké strojírenství). Portálu Odbory.info to potvrdil předseda ZO OS KOVO v TS Plzeň Ervín Eger.

Podle plzeňských odborářů je důvodem vyhlášení stávkové pohotovosti skutečnost, že tato firma, která mám více než 150letou tradici, začíná propouštět zaměstnance. Zdůvodňuje to špatnými hospodářským i výsledky a nedostatkem zakázek. Takže, výsledkem je, že celkového počtu 210 zaměstnanců, má být propuštěno prvních 20 lidí. Odbory se však obávají, že to tím neskončí. Předseda Ervín Eger k tomu dodal, že již v minulosti opakovaně žádal hospodářské vedení podniku o schůzku se zaměstnanci na téma budoucnosti firmy. Přičemž důvodem tohoto setkání mělo být seznámení zaměstnanců s neuspokojivou situací ve firmě, která vyplývá z nedostatku zakázek, a s chystanými strukturálními změnami v podniku. Vždyť všichni zaměstnanci si přejí stabilizaci firmy a proto také odbory žádají uspokojivé odpovědi od hospodářského vedení podniku. Jak Ervín Eger dále uvedl, většina zaměstnanců vyhlášení stávkové pohotovosti podpořila.

Podle Ervína Egera dostaly odbory seznam prvních 20 propouštěných THP zaměstnanců 16. května s tím, že tito lidé by měli odejít do konce srpna. Předpoklad je, že někdy od 17. června dostanou výpovědi osobně do rukou. Odboráři se domnívají, že posun termínu předání výpovědí je asi dán tím, že vedení podniku chce, aby byla současná zakázka dokončena. Podle nich tomu nasvědčuje i to, že firma vyčleňuje stroje, které již údajně nepotřebuje. Takže, lidé zatím sice neodcházejí, ale již jsou nervózní z toho, co se bude dál dít. Proto také souhlasili s vyhlášením stávkové pohotovosti.

Firma TS Plzeň se má totiž od června sloučit s mateřskou společností ŽĎAS ze Žďáru nad Sázavou, což nyní schvaluje Krajský soud v Brně. Podle odborů tak zanikne vlastní IČO podniku a z plzeňského závodu se stane jen odloučené pracoviště ŽĎASu.

Ervín Eger k tomu rovněž uvedl, že ŽĎAS za 2,5 roku, co vlastní TS, neinvestoval do strojního parku. TS převzal ŽĎAS od Železáren Podbrezová, jimž trvale zisková firma patřila od roku 2002. Tržby podle Egera poslední tři roky klesají, firma je ve ztrátě. ŽĎAS ovládá čínská CEFC, již loni převzala státní čínská CITIC Group.

Ervín Egon dále upřesnil, že vedení ŽĎASu s plzeňskými odboráři v souvislosti s touto vyhrocenou situací zatím nekomunikovalo. Avšak, po vyhlášení stávkové pohotovosti, se má ve čtvrtek uskutečnit schůzka předsedy ZO OS KOVO Ervína Egera s vedením podniku. O výsledku tohoto jednání a dalším možném vývoji situace vás budeme informovat.