• Zveřejněno: 07.03.2017

Zdravotní pojišťovny odhalí každý rok podvody za miliony korun. V některých případech pomůžou i samotní klienti, kteří na nesrovnalosti přijdou při kontrole vykázané léčby lékařem. K tomu už není nutný výpis na pobočce nebo písemná žádost. Všechny pojišťovny mohou tyto informace pacientům zpřístupnit i elektronicky.

Za běžnou preventivní prohlídku pacient sice neplatí, lékař ale peníze dostane od pojišťovny. Ta si účtované položky hlídá a ne vždy vše sedí. „Dojde třeba k omylu při zapsání rodného čísla. Takovým nedopatřením je antikoncepce vykazována na muže a podobně,“ popisuje ředitel odboru komunikace VZP Vlastimil Sršeň.

Kromě pojišťovny se zajímají i samotní pacienti. Seznam vykázané péče si můžou zkontrolovat i na internetu. Svůj přístup si každý může jednoduše zařídit. Stačí k tomu občanský průkaz, vyplnění žádosti na pobočce a heslo pro první přihlášení pacient dostane za pár minut. Lékaři nevykazují jednotlivé výkony pojišťovně hned, ale se zpožděním jednoho až třech měsíců.

Například péče redaktorky ČT pojišťovnu stála za loňský rok necelých 6400 korun, z toho anestezie u zubaře byla za 85 korun, pravidelná platba praktickému lékaři za registrovaného pacienta 600 korun za rok. „Ten systém funguje půl roku, v současné době ho využívá 106 tisíc klientů,“ uvedl Sršeň.

Elektronický přístup k vykázané péči
Elektronický přístup k vykázané péči
Zdroj: ČT

Druhá největší zdravotní pojišťovna podobnou aplikaci nabízí od roku 2009. Přihlášeno k ní je půl milionu klientů. Elektronický náhled umožňují i další pojišťovny, i u nich je o něj zájem. Naopak klesá počet těch, kteří by o výpis žádali na pobočce nebo písemně.

Pojišťovny takovou aktivitu klientů vítají, podvody odhalují ale i díky vlastním kontrolám. „V současné době máme otevřeno deset trestních řízení,“ uvedla mluvčí Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra Hana Kadečková.

Na podzim poslal plzeňský soud nepravomocně na sedm let do vězení lékaře, který měl pojišťovně způsobit škodu přesahující dvacet milionů korun právě tím, že vykazoval péči, kterou neprovedl.

  • Zdroj: ČT24