• Zveřejněno: 05.02.2024
  • Autor: Miroslav Svoboda

Zemědělci i potravináři šli s cenami dolů a čeká se na řetězce, řekl v pořadu „Co na to vaše peněženka“ na CNN Prima NEWS ekonom Lukáš Kovanda. Kromě snížení sazby DPH je, podle něho, prostor pro další zlevňování, ale řetězce vymýšlejí „kulišárny“, a snaží se držet vyšší ceny co nejdéle. Pomoci by mohl, podle něho, tlak veřejnosti a médií.

Snížením sazby DPH z 15 na 12 procent, se některé potraviny zlevnily, takže, podle ekonoma Lukáše Kovandy, existuje prostor pro další zlevňování. „Vezměte si, že zemědělci aktuálně zlevňují prakticky nejvýrazněji v historii České republiky. Ceny jdou meziročně dolů až o 20 procent. Potravináři jdou s cenami také dolů, byť ne tak výrazně jako zemědělci, takže se pořád čeká na řetězce,“ konstatoval ekonom Kovanda.

Obchodní řetězce, podle jeho slov, vyčkávají. „Každý týden, kdy si mohou udržet vyšší ceny nad rámec objektivních nákladů, využijí,“ podotkl Lukáš Kovanda. Vše je, podle jeho slov, o tlaku veřejnosti, který již v několika případech zabral.

„Vezměte si příklad s plzeňským pivem, kdy tady byla velká kauza, že v Německu stojí 25 korun a tady 40. Okamžitě na to jeden z řetězců zareagoval a ve své akční nabídce zlevnil plzeňské pivo na německou cenu, možná dokonce pod ni. Řetězce prostě dělají různé ´kulišárny´, zkouší to, ale když se pak objeví nějaká mediální kauza, tak zareagují, protože nechtějí mít stigma negativního mediálního obrazu,“ uvedl Lukáš Kovanda.

Ekonom Kovanda dále uvedl, že tlak, který média a lidé vyvíjeli na řetězce během loňského roku, částečně zabral. „Řetězce se začínají umravňovat, ale ještě je tady docela dlouhá cesta, aby se ceny skutečně normalizovaly,“ sdělil Lukáš Kovanda. Podotkl, že když zemědělci zlevnili meziročně o 20 procent, nelze očekávat, že o stejnou hodnotu zlevní i řetězce. „Měly by ale zlevnit třeba o 10 nebo 12 procent. Zatím to ale nepozorujeme,“ dodal.

Podle ekonoma a specialisty na evropské právo Tomáše Sýkory by se měl vyvíjet i politický tlak. „Státní orgány a Úřad na ochranu hospodářské soutěže by měly konat. Pokud se o tom mluví a tlak se vyvine, řetězce by měly výrazně zlevňovat,“ řekl Tomáš Sýkora.

  • Zdroj: CNN Prima NEWS