• Zveřejněno: 07.06.2022
  • Autor: Miroslav Svoboda

Začala sklizeň raných brambor, zemědělci zatím hlásí průměrné výnosy. Jestli stoupnou, nevědí, zato ale vědí, že určitě stoupne cena brambor. Proti současné době klidně o 60 procent. Podle zpravodajství televize CNN Prima NEWS farmáři tvrdí, že do ní musejí promítnout vyšší náklady, které mají.

V televizní reportáži z Lysé nad Labem se uvádí, že první letošní brambory jsou tu, a to i přestože v jarních měsících bylo sucho. Jak reportáž dále konstatuje, výnosy sklizených brambor jsou celkem slušné, konkrétně v Lysé nad Labem. „První porosty polní odrůdy se sklízejí okolo 24 nebo 23 tun z hektaru, což je takový slušný výsledek. Není to nic extra rekordního, ale není to špatné,“ zhodnotil situaci kolem sklizně brambor obchodní ředitel Družstva Bramko Aleš Schneiberg.

Do letošní ceny brambor se budou, podle farmářů, promítat i vyšší náklady, a to hlavně za hnojiva, paliva do strojů a také za energie. „Jednoznačně máme největší problémy s elektrikou, tam se ty vstupy zvýšily o 300 procent,“ potvrdil Schneiberg.

Momentálně se kilo brambor pohybuje kolem 15 korun. Za letošní české brambory si ale brzy připlatíme. „Někde se to může pohybovat okolo 25 korun,“ předpověděl zemědělec.

Soběstačnost České republiky v produkci brambor je zhruba 80 procent. Odborníci na zemědělství ale předpokládají, že v budoucnu bude čím dál těžší bojovat s konkurencí ze zahraničí. „U nás je výnos mezi 25 až 30 tunami z hektaru, zatímco v zemích Evropské unie je to 50, někde dokonce 60 tun,“ uvedl k tomu agrární analytik Petr Havel.

V supermarketech jsou pak brambory ze zahraničí levnější než ty české. „Já chápu to, že si lidé umí připlatit něco málo za české brambory, ale představa bramborářů, že lidé budou platit dvojnásobek než za jiné brambory, je úplně z jiného vesmíru,“ prohlásil pro CNN Prima NEWS prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza.

Cenu také ovlivní, jaký bude výnos pozdních brambor, které se sklízí v září. Důležité podle pěstitelů je, aby dostatečně pršelo v červnu a červenci, jak dále uvedla ve své reportáži televize CNN Prima NEWS.

K tomu ale musíme dodat, že naši bramboráři upozorňují na to, že potřebují lepší ekonomické podmínky pro pěstování českých brambor, a to z důvodu, aby se jejich plocha u nás nesnožovala. Například za loňský rok, podle statistických údajů Českého bramborářského svazu, byly osázené plochy brambor v ČR na výměře 22.824 ha. Přitom konzumní brambory byly pěstovány na ploše 14.549 ha, brambory na výrobu škrobu na výměře 5.684 ha a sadbové brambory na 2.591 ha. Plocha drobných pěstitelů činila 6.148 ha a obecně lze říci, že se celková plocha brambor snížila meziročně, to je v roce 2021 oproti roku 2020, o 4,4 %.