• Zveřejněno: 20.01.2022
  • Autor: Miroslav Svoboda

Agrární komora ČR a Zemědělský svaz ČR, které reprezentují rozhodující část produkčních zemědělců v České republice, uspořádaly včera společnou tiskovou konferenci. Na ní obě organizace vyjádřily zásadní nesouhlas se změnami v dotační politice pro zemědělce v rámci přijetí a odsouhlasení Strategického plánu Společné zemědělské politiky, jak ji chce změnit současná vláda premiéra Petra Fialy, a to oproti původním dohodám českých zemědělců s předchozí vládou expremiéra Andreje Babiše.

Proto také prezident Agrární komory ČR Jan Doležal, předseda Zemědělského svazu ČR Martin Pýcha (je rovněž viceprezidentem Agrární komory ČR) a předseda Ovocnářské unie ČR Martin Ludvík (je rovněž viceprezidentem Agrární komory ČR) včera na tiskové konferenci oznámili, že dnes, ve čtvrtek, na protest proti změnám v nastavení dotací vyjedou zemědělci se svojí technikou na silnice v České republice. Podle nich změny v dotační politice, tak, jak je chce v těchto dnech odsouhlasit vláda premiéra Petra Fialy a do 31. ledna 202 odeslat k projednání a schválení do Bruselu, podle Agrární komory ČR a Zemědělského svazu ČR nespravedlivě zvýhodnily malé zemědělce oproti středním a velkým zemědělským podnikům. Obě zemědělské organizace tak znovu varovaly před tím, že změny mohou vést k vyšším cenám potravin, ke snížení pestrosti krajiny, soudním sporům a arbitrážím.

Proto také, jak na tiskové konferenci oznámil prezident AK ČR Jan Doležal, komora svolala na protest proti návrhu současného vedení ministerstva zemědělství na vyplácení dotací pro roky 2023 až 2027 již v minulém týdnu, kdy přes 4000 zemědělců protestovalo 11. ledna před Úřadem vlády ČR v Praze. Resort, vedený ministrem Zdeňkem Nekulou (KDU-ČSL), po jednání vládní koaliční rady návrh upravil. Přímé platby zemědělcům tak už nemají mít omezení pro velké podniky, menší farmáři z nich ale dostanou větší podíl. Klesnout má maximální výše investiční dotace. Ministra Z. Nekula opakovaně uvedl, že nová pravidla vyrovnávají podmínky dotací dosud vychýlené ve prospěch velkých zemědělských podniků.

Předseda Zemědělského svazu ČR Martin Pýcha k tomu včera řekl, že svazu nejvíce vadí to, že se dozvídají pouze obrysy a kusé informace. Varoval před tím, že se případnou změnou zemědělské politiky výrazně sníží kvalita potravin. Uvedl, že chovatelům prasat, kteří s ním jsou v kontaktu, nedoporučuje setrvávat v podnikání, jelikož se jim finančně nebude vyplácet.

Prezident Agrární komory Jan Doležal označil spor o změnu dotační politiky jako spor nikoliv mezi malými a velkými zemědělci, ale zemědělci, kteří se zemědělstvím živí, a zemědělci podle Doležala neproduktivními a deklaratorními. Předseda Ovocnářské unie ČR Martin Ludvík varoval, že kvůli zvýšení cen vzroste dovoz potravin z Polska.

  • Zdroj: Agrární komora ČR, Zemědělský svaz ČR