• Zveřejněno: 26.04.2021
Zemědělští producenti zvyšují cenu zeleniny. Během března došlo k jejímu meziročnímu nárůstu takřka o pětinu, vyplývá z v úterý zveřejněných údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ).

„Paprika se v některých řetězcích prodává třeba i za 140 korun za kilogram,“ upozornil ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda. V lednu až březnu průměrná cena za kilo paprik podle ČSÚ rostla z 60 k 75 korunám. Ceny se aktuálně hodně liší, podle vyhledavače Kupi.cz lze kilo zelené papriky v akci pořídit za 80 i 60 korun.
Kromě paprik ale zdražují také okurky, rajčata, cibule i mrkev. Zdražování zeleniny v tomto období před novou domácí sklizní je tradiční, konkrétně u paprik se však nyní přidaly další mimořádné vlivy.

Náklady stoupají

„Je hodně studené jaro, papriky nestačí dozrát, produkce z jarních sklizní ve Španělsku, Itálii a možná i v severní Africe se opozdila,“ řekl Miroslav Koberna z Potravinářské komory. Podle Zelinářské unie Čech a Moravy za zdražením stojí krátkodobý výpadek v producentských zemích.

Podle agrárního analytika Petra Havla rostou pěstitelům v tuzemsku i zahraničí náklady, zejména pak na pracovní sílu. Zelenina patří mezi komodity s vysokým podílem ruční práce a vzhledem k nedostatku lidí, kteří jsou ochotni na polích i ve sklenících pracovat, musí je pěstitelé dobře zaplatit.

„Do cen zeleniny se také částečně promítají náklady v souvislosti s koronavirovými regulacemi, náklady na zvýšenou hygienu a hygienické prostředky, také ale například růst cen krycích fólií nebo náklady na přírodně šetrnější prostředky na ochranu rostlin, které jsou obvykle dražší a méně účinné než původní chemické přípravky na ochranu rostlin. V poslední době se také zvýšily ceny pohonných hmot,“ popsal Právu Havel. Ten zároveň očekává, že ceny nejen paprik budou už v průběhu května klesat, protože se na trh dostane domácí produkce.

Z cen potravin jak u výrobců, tak na pultech došlo naopak ke zlevnění brambor nebo vepřového masa. „Pokud se týká sýrů a obecně výrobků z mléka, tak je situace poměrně stabilní, samozřejmě může dojít k nějakému zdražení nebo zlevnění konkrétních výrobků, ale není to žádný trend. Na trhu s mlékem a mlékárenskými výrobky lze očekávat stabilní ceny v průběhu celého roku, s možnou mírnou tendencí růstu cen řádově o procenta, v zásadě o inflaci,“ dodal Havel.

Zdražování potravin ale může pokračovat. Hlavní ekonom Generali Investments CEE Radomír Jáč upozornil, že meziročně rostou ceny v rostlinné výrobě, a to se postupně může přelít také do růstu cen v živočišné výrobě a v potravinářském průmyslu.

  • Zdroj: Novinky.cz