• Zveřejněno: 09.01.2019
  • Autor: Miroslav Svoboda

Celostátní stávkovou pohotovost kvůli situaci na jihomoravské záchrance ukončil v pondělí 7. ledna 2019 v odpoledních hodinách Odborový svaz zdravotnictví a sociální péče ČR. Rozhodla o tom výkonná rada odborového svazu a navázala tak na odborovou organizaci na záchrance, která svoji stávkovou pohotovost ukončila k 1. lednu 2019. Portál Odbory.info o tom informovala v úterý 8. ledna redaktorka Marie Klírová z Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče ČR.

Podle zaslané tiskové zprávy zdravotnických odborů důvodem vyhlášení stávkové potovosti, kterou odborová organizace jihomoravské záchranky zahájila již 28. července 2016, bylo opakované porušování zákoníku práce i kolektivní smlouvy, chybná personální politika, dále i léta neřešené problémy odchodu lékařů a dalšího personálu z organizace kvůli špatným pracovním podmínkám a další problémy.

Odborovou organizaci při jednáních s vedením záchranky i s představiteli kraje, který je jejím zřizovatelem, podporovalo vedení odborového svazu, jak zpráva dále konstatuje, k nápravě problémů to však nevedlo.

Proto 8. února 2017 na podporu jihomoravských kolegů vstoupil do stávkové pohotovosti celý odborový svaz.

Jednání s vedením záchranky, s krajem i se zastupiteli pokračovala, ale problémy, na něž odboráři upozorňovali, dál přetrvávaly.

Kraj se snažil řešit situaci a investoval do zprostředkovatele a poté i do rozsáhlého šetření expertní společností a jejich zprávy existenci problémů potvrdily. Ani to však nevedlo ke změně chování ředitele záchranky Milana Klusáka a k odstraňování problémů.

Ke konci roku odešel ředitel záchranky do důchodu a po výběrovém řízení se od 1. ledna 2019 novou ředitelkou stala dosavadní náměstkyně pro zdravotní péči Hana Albrechtová.

Odborová organizace i celý odborový svaz věří, že dojde ke zklidnění situace a k postupné nápravě měsíce se hromadících problémů. Od nové ředitelky očekávají seriózní jednání, nabízejí svoji spolupráci a doufají, že se podaří získat zpět ty zaměstnance, kteří kvůli předcházejícímu řediteli odešli.