• Zveřejněno: 26.09.2017

Celkem 3 765 absolventů a mladých lidí z celé ČR už vstoupilo do projektu „Záruky pro mladé v …. kraji“. Prozatím 2 210 z nich podepsalo pracovní smlouvu. ÚP ČR dosud poskytl zaměstnavatelům příspěvky v celkové výši přesahující 376 mil. Kč. Vzhledem k tomu, že jednání o nových dohodách stále probíhají, aktuální výsledky se rychle mění.

Dohromady 11 regionálních projektů s názvem „Záruky pro mladé v …. kraji “ realizuje ÚP ČR ve vybraných regionech prostřednictvím svých krajských poboček, a to v rámci Operačního programu Zaměstnanost, ze kterého jde na úhradu projektů 85 %, zbylých 15 % pak ze státního rozpočtu ČR. Celkem má úřad k dispozici 933 mil. Kč.

Projekty začal ÚP ČR realizovat postupně – od prosince 2015. Postupné bude i jejich ukončení. Poslední z projektů poběží do prosince 2019. Kompletní přehled je uveden na http://portal.mpsv.cz/upcr/esf/projekty_v_realizaci.

Cílovou skupinou jsou uchazeči o zaměstnání do 29 let věku včetně bez ohledu na dosažené vzdělání.

„V rámci projektu spolupracuje Úřad práce ČR s dalšími aktéry, jako jsou školy, vzdělávací zařízení či zaměstnavatelé. Cílem je umožnit mladým lidem získání potřebné praxe. Právě nově nabyté pracovní zkušenosti pak mohou zúročit při hledání práce,“ vysvětluje generální ředitelka Úřadu práce ČR Kateřina Sadílková.

Spolupráce ÚP ČR a zaměstnavatelů je založena na poskytování mzdových příspěvků na společensky účelná pracovní místa (SÚPM) – vyhrazená, na která firmy přijímají absolventy škol, kteří jsou bez praxe. Vytipované uchazeče, celkem jich může vstoupit do projektu 4 500, osloví ÚP ČR a nabídne jim pracovní poměr na dobu určitou či neurčitou u konkrétního zaměstnavatele. Doba takto sjednané podpory trvá minimálně 6, maximálně 12 měsíců. Při výběru uchazečů do odborných praxí spolupracují krajské pobočky ÚP ČR nejen se zaměstnavateli v regionu, ale vychází i z konkrétní nabídky volných pracovních míst a požadavků tamních podniků na kvalifikaci, znalosti a možnosti nových pracovníků.

V případě, že ÚP ČR uzavře vzájemnou dohodu se zaměstnavatelem, může mu poskytnout na vytvořené SÚPM měsíční příspěvek na celkové mzdové náklady, a to až do výše 24 000 Kč, včetně odvodů na zdravotní

a sociální pojištění. Max. částka se může dle jednotlivých krajů měnit. Pokud to bude nutné a přínosné pro obě strany, může účastník projektu získat i příspěvek na potřebnou rekvalifikaci. Šanci na nové pracovní místo dostávají mladí lidé, kteří jsou v evidenci ÚP ČR minimálně 3 měsíce a od doby, kdy ukončili studium, odpracovali dohromady maximálně tři roky.

Největší počet uzavřených dohod o zaměstnání absolventů (459) hlásí v současné době Krajská pobočka ÚP ČR v Brně. Mezi přijatými účastníky projektu tvoří většinu bývalí studenti středních škol s maturitou, odborných učilišť či absolventi základních i vysokých škol. Zaměstnavatelé mají největší zájem o pracovníky v administrativě, prodeji a službách, v technických oborech a řemeslech či ošetřovatelství.

„Pokud bychom srovnali celkový počet uchazečů o zaměstnání do 30 let, což je cílová skupina projektu, a celkový počet těch, které ÚP ČR v rámci Odborných praxí ÚP ČR umístil, hlásí největší podíl Pardubický kraj – 5,19 %. Z jednotlivých okresů je na tom pak s 17,6 % nejlépe Rychnov nad Kněžnou,“ shrnuje Kateřina Sadílková.

Kromě příspěvku na mzdy absolventů může ÚP ČR vyplatit zaměstnavateli také příspěvek na mentora, tedy stávajícího pracovníka firmy, který dohlíží na plnění plánu odborné praxe a zároveň zaškoluje po dobu 4 až 7 měsíců přijatého absolventa. Maximální výše příspěvku je 198 Kč/hod., přičemž nejvyšší týdenní rozsah může činit 15 hodin.

Ke konci srpna 2017 evidoval ÚP ČR celkem 348 uzavřených dohod na poskytnutí těchto příspěvků. Nejvíce (148) jich bylo v Moravskoslezském kraji. Firmy využívají mentory hlavně v odborných technických oborech, v účetnictví, obchodu, školství, ve stavebnictví, v neziskových organizacích, marketingu, pedagogické oblasti nebo ve výrobě a provozu. Zaučení nových lidí je na místě i v případě veterinářů, kadeřníků, kosmetiček či kuchařů.

K 31. 8. 2017 bylo v evidenci ÚP ČR celkem 12 107 absolventů škol všech stupňů vzdělání a mladistvých. Z toho absolventů bylo 9 006. Zaměstnavatelé jim nabízeli prostřednictvím ÚP ČR 55 316 volných pracovních míst. Nejčastěji se jednalo o pozice pro montážní dělníky, pomocné pracovníky ve výrobě, kováře, nástrojáře obsluhu pojízdných zařízení.

Podrobné informace k nezaměstnanosti absolventů a mladistvých jsou k dispozici na http://portal.mpsv.cz/sz/stat/abs/polo.

 

 

 

  • Zdroj: Úřad práce ČR