• Zveřejněno: 17.07.2020
  • Autor: Miroslav Svoboda

Odbory požadují pro pracovníky veřejného sektoru pro příští rok růst platových tarifů podle profesí o sedm, deset a 15 procent. Patnáctiprocentní navýšení od ledna prosazují pro zdravotníky, desetiprocentní pro učitele a sedmiprocentní pro hasiče, policisty, úředníky a ostatní. Podle zpravodajství České televize to po jednání s ministryní práce Janou Maláčovou (ČSSD) uvedl předseda Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josef Středula. Ministerstvo práce a sociálních věcí požadavky odborů nekomentovalo.

Čtvrteční schůzkou začalo vyjednávání odborů s vládou o platech pro příští rok. Maláčová bude připravovat návrh vládního nařízení, které růst výdělků upraví. V příštích týdnech se budou konat pracovní jednání k propočtům možných variant navýšení. Setkání členů kabinetu a odborových předáků by se pak mělo uskutečnit, podle Josefa Středuly, po vládních prázdninách, které začnou zkraje srpna. „Jednak zohledňujeme inflaci. Ale hlavně – jestliže si stát přeje restartovat ekonomiku, je potřeba, aby lidé měli peníze. Bez spotřeby obyvatel restart možný není,“ zdůvodnil tyto požadavky odborů Josef Středula.

Česká televize k tomu dále uvedla, že podle čtvrtletní zprávy informačního systému o průměrném výdělku v prvním kvartále pracovalo ve veřejném sektoru 711.200 lidí. Průměrný plat činil 37.082 korun. Meziročně se zvedl o pět procent. Polovina pracovníků veřejného sektoru vydělávala víc než 34.938 korun. Ceny v červnu za poslední měsíc vzrostly o 0,6 procenta. Meziročně se zvedly o 3,3 procenta.

Zároveň ve svém zpravodajství Česká televize sdělila, že výdělky ve veřejném sektoru rostly naposledy v lednu tohoto roku, kdy se učitelům tarif zvýšil o osm procent, tedy o 1084 až 3534 korun. Další peníze mají dostávat v odměnách. Většina ostatních pracovníků si polepšila o 1500 korun bez ohledu na pozici, zkušenosti a vzdělání. Víc dostali přidáno jen zaměstnanci v kultuře, nezdravotnické profese a technický personál, a to o 1830 až 3180 korun. Po zrušení nejnižší platové tabulky se totiž přesunuli do tabulky s vyššími částkami.

Česká televize současně upozornila na skutečnost, Českomoravská konfederace odborových svazů, jako největší odborová centrála v České republice, stejně jako v minulých letech usiluje pro příští rok o procentní navýšení. Podle Josefa Středuly letošní plošné přidání vedlo ke „zploštění tabulek“. Stejný růst výdělků pro všechny naopak prosazovala v minulých letech druhá největší odborová centrála u nás - Asociace samostatných odborů (ASO), která v loňském roce se svým návrhem uspěla.

V této souvislosti Česká televize dále citovala prvního vicepremiéra a ministra vnitra Jan Hamáčka (ČSSD), který nedávno prohlásil, že je potřeba si ve vládě ujasnit v jakýxh mantinelech státního rozpočtu se nyní Česká republika pohybuje. Podle něho by se rozhovory s představiteli odborů měly konat v srpnu a září. „Určitě stojíme o to, aby byl proces hladší než v loňském roce,“ dodal Jan Hamáček.

Odbory v loňském roce vládu k jednání o zvýšení vyzývaly několikráte. Například na růstu platů učitelů nebyla shoda ještě na konci října. Školské odbory proto uspořádaly začátkem listopadu stávku.

  • Zdroj: Česká televize