• Zveřejněno: 12.05.2022
  • Autor: Miroslav Svoboda

Za některé potraviny si Češi od ledna připlácejí až desítky korun navíc. Zdražuje až na výjimky prakticky všechno a všude. Podle odborníků, jak o tom informuje Seznam Zprávy, ale další inflační vlna do regálů ještě přijde. Mimochodem, Seznam Zprávy to dokumentuje vlastními fotografiemi, které zveřejnil na svém webu.

Ceny potravin, které tvoří kolem pětiny výdajů domácností, rostou nejrychleji v novodobé historii. Nejvíce to pociťují senioři, samoživitelky a domácnosti s nízkými příjmy. Některé věci si člověk může odepřít, jídlo ale kupovat musí.

Redakce Seznam Zpráv zmapovala, kam se za čtyři měsíce od ledna pohnuly ceny u některých potravin v českých řetězcích. U některých položek si zákazníci připlácejí koruny, jinde ale i desítky korun. Výrazný skok je znát u pečiva, mouky, kávy nebo medu.

Cílem srovnání nebylo ukázat, který z řetězců je levnější, ale na několika málo příkladech demonstrovat, co se stalo s cenami za tak krátkou dobu. Ceny ve fotogalerii níže ukazují cenu z 3. ledna a následně z 10. nebo 11. května.

Například chléb Šumava v Lidlu stál na začátku ledna 29,90 Kč, ale nyní se prodává o deset korun dráž. Stogramové balení sýru Leerdammer Original se koncem října prodávalo za 34,90 Kč, v lednu už stálo 39,90 koruny a nyní má cenovku 45,90 Kč.

Sklenice lesního medu v řetězci Tesco zdražila od ledna o dvacet korun na 209,90 koruny. A kilogram hrubé mouky privátní značky nakupují zákazníci o sedm korun dráž, za 19,90 koruny.

Zvyšují se ceny mléčných výrobků, cukrovinek, základních potravin. A také piva, které v běžných letech zdražovalo zpravidla jednou za rok. Třeba ležák Budweiser Budvar v Albertu v Poděbradech zdražil z 23,90 na 25,90 koruny.

Důvodem je pokračující navyšování cen vstupních nákladů v zemědělství a potravinářství. Rostou ceny krmiv, hnojiv, ale také obilovin kvůli válce na Ukrajině. Někteří zpracovatelé s odběrateli ještě nepředjednali smlouvy, do kterých by promítli rychle rostoucí náklady na výrobu. Vliv mají také ceny pohonných hmot, které musí zemědělci a následně i dopravci kupovat.

„Základem cen u potravin je cena surovin. Třeba mouka se podílí na cenách pečiva okolo 75 procent. Když stoupne o dvojnásobek, musí pro odběratele třeba o třicet procent zdražit,“ říká ředitel Potravinářské komory ČR Miroslav Koberna. Podle něho ale kvůli rostoucím cenám surovin ještě potraviny zdraží. „Zdražování potravin nás ještě čeká, protože dosud se do cen v obchodech promítaly menší položky, obaly z Číny, pohonné hmoty, náklady na logistiku nebo mzdy,“ vysvětluje, proč se ceny potravin budou zřejmě dál zvyšovat.

Řada lidí kvůli nárůstu cen, jenž se výrazně projevil u elektřiny, plynu a pohonných hmot, už omezuje své útraty a očekává se, že to zamíchá i s „košem potravin“, které si Češi kupují. Oblíbenější nejspíš budou levnější privátní značky a také nákupy v akcích.

Podle průzkumu společnosti Kantar CZ vyšší ceny energií nutí k omezení zhruba polovinu domácností a u potravin a pohonných hmot to jsou zhruba dvě pětiny. Očekává se, že letos potraviny zdraží o 30 procent.

Jídlo v České republice v dubnu zdražilo nejrychleji po bydlení, kde lidem z peněženek ubírají především drahé energie.

  • Zdroj: Seznam Zprávy