• Zveřejněno: 02.08.2019
  • Autor: Miroslav Svoboda

Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) pošle ještě letos do zdravotnictví dvě miliardy korun navíc, v příštím roce přidá další tři miliardy. Peníze mají zaplatit více péče, dražší léky nebo podpořit péči domácí. Největší pojišťovna rozpustí část rezerv, které rostou díky dobré ekonomické situaci země a vyšším odvodům, podle zpravodajství České televize to ve čtvrtek oznámil ředitel VZP Zdeněk Kabátek.

Podle Zdeňka Kabátka má nyní VZP dostatečné rezervy pro to, aby mohla nad úhradovou vyhlášku investovat do dlouhodobě plánovaných projektů na zlepšení kvality a dostupnosti zdravotních služeb. Z nadvýběrů má teď VZP, u které je pojištěno 60 procent Čechů, k dispozici tři miliardy korun. Zhruba jedna miliarda by podle Kabátka měla jít do rezervního fondu a zbytek může pojišťovna poskytnout na zkvalitnění péče.

Původně se VZP zavázala dát na péči v letošním roce celkem 186 miliard korun. „Zhruba 800 milionů půjde do akutní lůžkové péče, tedy do nemocnic, zhruba 120 milionů do zonace péče, tedy zajištění dostupnosti místní a časové, zhruba 900 milionů do ambulantní sféry, tedy ambulantního sektoru, primární péče a následné péče, včetně domácí,“ uvedl Zdeněk Kabátek k rozdělení oněch dvou miliard korun.

Celkem by tak mělo letos do zdravotnictví získat o 23,5 miliardy více než v roce 2018.

Uvolněné stamiliony by měly doputovat i do oblastních a okresních nemocnic. „Pokud poskytují péči účelnou a péči objednanou, tak my ji budeme hradit všechnu. Takže ano, okresní nemocnice velmi intenzivně pocítí ten dopad,“ prohlásil ředitel VZP Zdeněk Kabátek.

Například nemocnice v Jeseníku, Šumperku, Novém Městě na Moravě, Znojmě a v Rumburku dostanou peníze pro zajištění péče v odlehlých oblastech. Podle zástupců VZP mají vyšší úhrady zabránit v budoucnu podobným problémům, s jakými se potýkala právě nemocnice v Rumburku. Poté, co město a kraj odmítly ztráty nemocnice uhradit, by ji měla převzít společnost Krajská zdravotní, která v regionu již některé nemocnice spravuje.

S rozpuštěním menší části rezerv VZP souhlasí ministr zdravotnictví Adam Vojtěch. „Vzhledem k tomu, že nadvýběr pojistného je velmi dobrý, tak si myslím, že je namístě část těch peněz využít skutečně tak, že to bude dávat smysl,“ prohlásil Adam Vojtěch. Podle něho má navýšení příplatku za směny a další růst platů zastavit nedostatek zdravotních sester.

Faktem je, jak dále uvedla Česká televize, i přes uvolnění dvou miliard má VZP letos hospodařit s mírným přebytkem.

Přitom rezervy pojišťoven rostou. Celkem má dnes všech sedm zdravotních pojišťoven na účtech rezervy 55,2 miliardy korun, z toho největší VZP víc než 32 miliard. Většinu z této částky si chce nechat na horší časy. Tedy na dobu, kdy případně vzroste nezaměstnanost nebo zpomalí růst platů.

Podle informaci z ministerstva zdravotnictví, jak dále uvedla Česká televize, příští rok rozdělí zdravotní pojišťovny zhruba 346 miliard korun. Rozdělení částky mezi jednotlivé složky péče určí ministerstvo na podzim úhradovou vyhláškou, která vychází z dohod jejich zástupců se zdravotními pojišťovnami.

Asociace českých a moravských nemocnic, Česká lékařská komora a zdravotnické odbory přesto tvrdí, že je české zdravotnictví stále podfinancované. A požadují, aby pojišťovny v příštím roce rozpustily do zdravotnictví podstatně vyšší částku, než ve čtvrtek představila VZP: celkem 25 miliard. 

„Jsou to peníze, které měly zdravotní pojišťovny vydat za zdravotní péči za jednotlivé pacienty,“ argumentuje předsedkyně Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče Dagmar Žitníková.

To stejné si myslí i předseda Lékařského odborového klubu – Svazu českých lékařů Martin Engel, podle kterého se tam „ty prostředky vůbec neměly hromadit. Máme průběžný systém, takže na žádné horší časy.“ Také podle prezidenta České lékařské komory Milana Kubka by pojišťovny měly zdravotní péči financovat průběžně, jinak prý omezují dostupnost péče pro pacienty.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch již dříve ale uvedl, že vyšší rezervy schvaluje, protože budou potřeba v případě zhoršení ekonomiky. Podle něho by vzít 25 miliard korun zdravotním pojišťovnám z jejich rezerv by mohlo vést ke kolapsu systému. Což potvrzuje i ředitel VZP Zdeněk Kabátek.