• Zveřejněno: 12.01.2023
  • Autor: Miroslav Svoboda

Zhodnocení uplynulého roku 2022 v českém zemědělství a seznámení se s úkoly pro rok 2023 pro české, produkční zemědělce – to bylo hlavní téma neformální tiskové konference Zemědělského svazu ČR (ZS ČR), která se uskutečnila v úterý 10. ledna 2023 v Praze. Nicméně, kromě tohoto hlavního tématu, na konferenci zaznělo, že Zemědělský svaz ČR vyvíjí další aktivity. Odborní pracovníci ZS ČR je přítomným novinářům postupně představili.

Najdi svého zemědělce

Jednou z těchto aktivit je také program „Najdi svého zemědělce“, který je určen pro tuzemské spotřebitele. Jde totiž o to, že zemědělci jsou dlouhodobě nejslabším článkem obchodní vertikály výroby a prodeje potravin. Zpracovatelé i obchodníci jim diktují výkupní ceny. Mnozí zemědělci proto částečně řeší odbyt svých výrobků ve vlastních prodejnách. I proto vytvořil Zemědělský svaz ČR portál „Najdi svého zemědělce“ - www.najdizemedelce.cz, který pomáhá spotřebitelům najít možnost nákupu kvalitních lokálních potravin s nízkou uhlíkovou stopou a zemědělcům umožňuje přímý kontakt se spotřebiteli, bez nutnosti spoléhat se na obchodní řetězce.

Českým zemědělcům se příliš nedaří dostávat své regionální výrobky ve větším množství do obchodních řetězců, které ovládají přes 80 % maloobchodního trhu v tuzemsku. „Byť se mnohé řetězce, díky dobře provedenému marketingu, snaží komunikovat, zejména v televizních reklamách, že právě ony nabízejí lokální potraviny, naše zjištění u prodávaného zboží to nepotvrzují. V praxi se řetězce spíše zaměřují na zjednodušení a efektivitu logistiky, což často znamená dodávky potravin od velkých dodavatelů ze zahraničí. V zahraničí mají zemědělci zpravidla vyšší podpory než jejich čeští kolegové,“ prohlásil na tiskové konferenci předseda Zemědělského svazu ČR Martin Pýcha.

Takže, když zemědělec, který například denně vyprodukuje cca 15.000 litrů mléka, tuto svoji produkci zpracovává a potom prodává přes běžnou obchodní síť, podaří se mu udat pouze jednotky procent své produkce. Portál „Najdi svého zemědělce“ je tak jedním z řešení, jak prodat větší část objemu lokálním spotřebitelům a předejít případné ekonomické ztrátě pro danou farmu. Navíc zákazníci si mohou vybírat z mnohem širšího sortimentu, než který najdou v běžné obchodní síti.

Portál „Najdi svého zemědělce“ slouží jako tzv. KPZ neboli „komunitou podporované zemědělství“. „Web www.najdizemedelce.cz je založený na přímém vztahu mezi zemědělci a spotřebiteli, jejich vzájemné spolupráci a podpoře. Pro spotřebitele je KPZ cestou ke zdravým potravinám. Pro zemědělce zase cestou k odbytu jejich výrobků. Cílem portálu je také rozšířit povědomí o konkrétních zemědělcích a jejich nabídce mezi širší veřejnost v dané lokalitě a jejím okolí,“ řekla k tomu Alena Bečková ze Zemědělského svazu ČR.

Portál je koncipován jako přehledná mapa, na které zákazník získá na základě své polohy informaci o nejbližší prodejně, kde si může nakoupit přímo od zemědělců.

Každá prodejna má na webu vlastní profil, díky kterému je možné se seznámit s výrobcem a najít kontaktní údaje či otevírací dobu. Lidé tedy přesně ví, kdo dané potraviny dodává, je to přesně naopak, než je tomu v případě prodeje v supermarketech obchodních řetězců, kde výrobce zůstává anonymní.

Program „Najdi svého zemědělce“ byl zahájen v roce 2020, kdy se jeho zahájení tehdy zúčastnilo 92 zemědělských podniků. Počet zúčastněných prodejních míst činil na sklonku roku 2022 583, přičemž do programu je zapojeno 13 krajů.

V budoucnu plánuje Zemědělský svaz ČR povědomí o platformě rozšířit jak mezi širší veřejnost, tak i mezi zemědělce, kteří ji ještě nevyužívají. Dalším úkolem bude propojit jednotlivé výrobce mezi sebou a sdružování jejich nabídky při jednání s obchodními partnery.

10 let projektu Zemědělství žije!

„Zemědělství žije!“ - je projekt Zemědělského svazu ČR, jehož cílem je informovat a edukovat laickou veřejnost o důležitosti zemědělství, a také zvýšit atraktivitu práce v zemědělství u dětí, jako možného budoucího povolání. Zároveň chce vysvětlit a uvést na pravou míru mýty se zemědělstvím spojené a upozornit na benefity lokálních potravin a jejich prodeje. V rámci projektu Zemědělský svaz pořádá různorodé osvětové aktivity. Projekt vznikl v roce 2012 a probíhá pod záštitou Ministerstva zemědělství ČR.

V roce 2022 se projekt podílel na celkem 19 zemědělských výstavách, při kterých naučný stánek navštívilo více než 33 tisíc návštěvníků, z toho bylo zhruba 8 tisíc dětí. Na základních školách bylo uspořádáno 35 besed s účastí více než 800 posluchačů. Na vybraných základních a středních školách také probíhaly agro-environmentální kroužky pro děti. Jedná se o teoretickou i praktickou výuku, ke kterým Zemědělský svaz připravil naučné materiály a školám zprostředkoval možnost nahlédnout do fungování farem v okolí.

V červnu loňského roku proběhla také akce „Dny českého zemědělství“, které se zúčastnilo přes 50 zemědělských podniků a farem. Ty otevřely dveře návštěvníkům, které zajímalo, jak práce v zemědělství vypadá a co všechno obnáší. Celkově se akce zúčastnilo více než 53 tisíc návštěvníků, z čehož bylo asi 15 tisíc dětí.

„Letošní ´Dny českého zemědělství´ proběhnou 16. a 17. června 2023. Do druhé dekády tohoto projektu vstupujeme s přáním zvýšit povědomí o pořádaných akcích širší veřejnosti. Věříme, že to přinese užitek jak lidem, tak i zemědělcům, kteří pro ně vyrábí kvalitní lokální potraviny,“ uvedl Vladimír Pícha, tiskový mluvčí Zemědělského svazu ČR a vedoucí projektu Zemědělství žije!

V rámci projektu připravuje Zemědělský svaz ČR soutěž pro žáky středních škol Jízda zručnosti traktoru s vlekem, jehož vyvrcholením je Mistrovství republiky Jízdy zručnosti. Minulého ročníku se zúčastnilo více než 160 studentů a studentek. I na tento rok je naplánováno osm oblastních kol a mistrovství republiky se bude konat v červnu ve spolupráci s Gymnáziem a střední odbornou školou Podbořany.

Česká technologická platforma pro zemědělství

Další významnou aktivitou Zemědělského svazu ČR je „Česká technologická platforma pro zemědělství“, která vznikla 23. září 2016, a to v působnosti rezortu ministerstva zemědělství. K hlavním cílům této platformy patří přenos poznatků vědy a výzkumu do zemědělské a lesnické praxe, dále aktivní podpora spolupráce mezi výzkumnými organizacemi a zemědělci a v neposlední řadě její činnost slouží i jako podklad pro další směřování vědy a výzkumu v rámci podpory ze strany ministerstva zemědělství.

V posledních 2 letech se platforma téměř výlučně věnuje přenosu poznatků v oblasti precizního zemědělství.

„Precizní zemědělství je strategie řízení zemědělství založená na sběru a analýze dat, na jejichž základě jsou stanovena taková opatření, která vedou k zajištění ekonomicky a environmentálně udržitelného zemědělského hospodaření,“ prohlásila Veronika Hlaváčková, ředitelka Institutu vzdělávání v zemědělství o.p.s.

Podle ní do precizního zemědělství patří například navigace, robotika, digitalizace, autonomní vozidla, informační technologie, dále přenos, uchování, zpracování a interpretace dat. Načež konstatovala, že takto získaná data jsou nezbytná pro efektivní zemědělskou výrobu a dosažení cílů stanovených Zelenou dohodou.

„Precizní zemědělství většinou přesahuje možnosti jednotlivců nebo i jednotlivých podniků. Konkrétně to znamená, že zemědělci mají sice nejnovější stroj, ale nevyužívají všechny jeho možnosti a data, která z něj lze získat. To znamená, že zdaleka nevyužívají celý potenciál moderních technologií,“ vysvětlila Veronika Hlaváčková.

Dále zdůraznila, že do automatizace a robotizace provozů investovalo v ČR již více než polovina zemědělských podniků a v současné době je používá již téměř tři čtvrtiny podniků. Naprostá většina z nich chce do nových technologií investovat i nadále. Ale, v cestě jim stojí dva velké problémy. Jednak to jsou poměrně vysoké pořizovací náklady a také nedostatek kvalifikovaných pracovníků, kteří jsou ochotni se učit s nimi pracovat.

„Nedostatek skutečně kvalifikovaných pracovníků bude v blízké budoucnosti největším problémem českého zemědělství. Je třeba zajistit vzdělávání stávajících pracovníků, dostat k zemědělcům informace, jak nejnovější technologie plně využívat a nebát se je používat,“ jak dále Veronika Hlaváčková konstatovala.

Načež uvedla, že v rámci své činnosti spolupracuje technologická platforma s resortními výzkumnými ústavy, univerzitami, zemědělci a dalšími organizacemi působícími v zemědělství.

V současné době má Česká technologická platforma pro zemědělství 49 členů.

K aktivitám České technologické platformy pro zemědělství patří organizace a uskutečnění seminářů a webinářů. Každoročně se jich uskuteční cca 30. Přičemž na těchto akcích jsou představovány výsledky výzkumu v rámci projektů výzkumných ústavů a univerzit, Národní agentury pro zemědělský výzkum (NAZV) při ministerstvu zemědělství, Grantové agentury ČR. atd. Rovněž se konají akce s exkurzemi, kde přímo v podniku mohou účastníci vidět, jak fungují moderní technologie.

Další činností platformy je tvorba instruktážních videí. Celkem bylo vytvořeno 18 instruktážních videí představujících nejnovější postupy a technologie, zejména v souvislosti s precizním zemědělstvím.

Přirozeně, že platforma organizuje i zahraniční cesty, při nich zemědělci navštíví výzkumné pracoviště a farmy, kde vidí nové technologie přímo v provozu.

Platforma rovněž zpracovává abstrakty a rešerše z nejnovější české a zahraniční literatury neboli na monitoring nejnovějších poznatků vědy a výzkumu. Od roku 2017 bylo celkem vytvořeno 1230 abstraktů. tj. prostudováno a udělán výtah 38 rešerší, které se specializují na konkrétní úzké téma a podávají ucelený pohled z různých zdrojů.

Členové platformy nezapomínají ani na publikační činnost, ať již jde o vypracování odborných publikací či odborné články v příslušných odborných časopisech.

Veronika Hlaváčková dále uvedla, že předávání informací v oblasti precizního zemědělství zajišťuje také Institut vzdělávání v zemědělství, který každoročně zorganizuje a uskuteční cca 90 seminářů nebo webinářů po celé ČR.

K hlavním cílům Institutu vzdělávání v zemědělství patří zajistit školení pro zemědělce v oblasti precizního zemědělství. Dále naučit zemědělce interpretovat velké množství dat a tím zajistit i využití všech výstupů moderních technologií. V tom hraje nezastupitelnou roli propojení výzkumu s praxí, vzdělávání v těchto oblastech a poradenství. Zároveň podporovat začínající podniky a farmy. Jde totiž o to, že se také snaží zvýšit povědomí o zemědělství ve veřejnosti jako o oboru, který může být velice moderní a přívětivý pro životní prostředí.