• Zveřejněno: 29.07.2019
  • Autor: Miroslav Svoboda

Nábytkářská firma Jitona, jedna z tradičních českých značek, jejíž historie sahá k roku 1951, se potýká s problémy a bude propouštět. Podle zpravodajství České televize dostane výpověď asi stovka zaměstnanců klatovského závodu. Propouštění se dotkne i třebíčského závodu, ale ještě není známo, jak velké bude.

Důvodem pro propouštění je ukončení spolupráce s hlavním odběratelem, firmou Ikea, uvedla Česká televize. Podle jejího zpravodajství klatovský závod vyráběl pro Ikeu přes čtvrt století. Ukončení spolupráce je naplánováno ke konci října. Odejde 100 až 110 zaměstnanců.

„Po této dlouhé spolupráci jsme došli do stavu, kdy výrobní náklady způsobené nárůstem cen materiálu, energií a samozřejmě i nárůstem platů jsme již nedokázali promítnout do cen pro Ikeu a Ikea neakceptuje zvýšení cen,“ uvedl pro Českou televizi místopředseda představenstva Jitony Martin Kovář.

Část technologie v Jitoně je určena pro velké série, řádově ve stovkách a tisících kusech. Ikea je jedna z mála, která dokáže tak velké série odebírat. A podle vedení podniku, jehož hlavní sídlo je v Soběslavi, je těžké takového zákazníka nahradit.

V Klatovech zůstane 40 až 50 zaměstnanců. Vyrábět budou malosériový nábytek a reproduktorové skříně pro německou firmu. 

Propouštění se dotkne i závodu v Třebíči, ale ještě není jasné, jak výrazně. Nyní je ve firmě celozávodní dovolená, která potrvá do 2. srpna. Pak chce vedení rozhodnout o dalších krocích. 

Jitona měla potíže i před osmi lety, kdy omezila výrobu v Soběslavi a přesunula ji právě do Klatov a do Třebíče.