• Zveřejněno: 04.11.2020

Výroba elektřiny je doménou velkých energetických společností. V Evropě však přibývá lidí, kteří nechtějí být pouhými spotřebiteli energie, ale chtějí se zapojit i do její výroby, distribuce či ukládání. Instalace solárního panelu na střechu přitom není jedinou možností, jak se do procesu zapojit.

Příležitostí k aktivnímu zapojení lidí do výroby energie jsou tzv. energetické komunity. Jejich princip je jednoduchý – občané, obec či místní podnikatelé se dohodnou na vybudování vlastního zdroje energie, například větrné elektrárny. Vyrobenou elektřinu pak mohou jako podílníci či členové komunity odebírat za výhodnějších podmínek. Případné přebytky mohou dodávat do sítě a zisk využít na další rozvoj komunity.

Jaký mají energetické komunity potenciál? Jak jsou ukotveny v evropské a české legislativě? Redakce EURACTIV.cz přináší podrobnosti:

https://euractiv.cz/section/energetika/linksdossier/vyrabet-elektrinu-muze-kazdy-evropa-sazi-na-komunitni-energetiku/?utm_source=traqli&utm_medium=email&utm_campaign=2098&tqid=k._gYyEjWBQB_EBRd9B8UWK8SlL.nfvPEZKcQJ3vjg
  • Zdroj: Euractiv.cz