• Zveřejněno: 24.01.2021
  • Autor: Miroslav Svoboda

Od února začne zaměstnancům chodit na účet vyšší výplata, přestože se jejich hrubá mzda nezmění. Podle serveru Novinky.cz je důvodem této změny zrušení superhrubé mzdy a výpočet daně z příjmu pouze z hrubé mzdy a současné zvýšení slevy na poplatníka. Většině lidí tak z výplaty za leden zůstane navíc tisíc až tři tisíce korun, vysokopříjmovým pak ještě víc.

Superhrubá mzda, která představovala hrubou mzdu zaměstnanců navýšenou o odvody zaměstnavatele na zdravotní a sociální pojištění, byla zákonodárci po 13 letech zrušena a zároveň se zavedly daňové sazby ve výši 15 a 23 procent.

Dosavadní efektivní zdanění zaměstnanců bylo 20,1 procenta. Nová vyšší sazba se bude vztahovat na tu část příjmů, která letos překročí 141 764 korun měsíčně, současně se ale ruší i dřívější sedmiprocentní solidární daň.

Daňový balíček pro letošek navíc zvýšil základní daňovou slevu na poplatníka z 24 840 korun ročně na 27 840 korun letos a na 30 840 korun pro rok 2022.

Zeman vrátil bez podpisu daňový balíček do Sněmovny. Bude přesto platit od ledna

Pro zaměstnavatele jsou nejdůležitějším mzdovým údajem mzdové náklady, pro zaměstnance částka čisté mzdy obdržená na bankovní účet. Mzdové náklady zaměstnavatele se meziročně nemění a tvoří je součet hrubé mzdy a povinného pojistného placeného zaměstnavatelem za zaměstnance.

„Zaměstnavatelé odvádějí za zaměstnance v souhrnu 33,8 procenta na povinném sociálním a zdravotním pojištění z hrubé mzdy zaměstnance,“ říká daňová expertka Gabriela Ivanco ze společnosti Mazars.

Zaměstnanci sjednávají se zaměstnavatelem hrubou mzdu, ale na účet dostávají nižší částku – čistou mzdu, což je hrubá mzda snížená o povinné daně.

Zaměstnanci odvádějí ze své hrubé mzdy daň z příjmů fyzických osob, sociální a zdravotní pojištění. Daně ze mzdy za zaměstnance odvádí na příslušné bankovní účty mzdová účetní.

Souhrnná sazba sociálního a zdravotního pojištění placeného zaměstnancem je 11 procent z hrubé mzdy. „Na výpočet sociálního a zdravotního pojištění nemá vliv rodinná ani majetková situace zaměstnance,“ doplňuje G. Ivanco.

V roce 2020 se daň z příjmů fyzických osob u zaměstnanců počítala ze superhrubé mzdy. V roce 2021 se bude daň z příjmů počítat jen z hrubé mzdy. Sazba daně činí 15 procent a pro mzdy nad čtyřnásobek průměrné mzdy potom 23 procent.

Od vypočtené měsíční daně z příjmu se navíc odečítají daňové slevy, na které má zaměstnanec nárok. Vždy alespoň sleva na poplatníka. Pro rok 2021 se měsíční daňová sleva na poplatníka zvyšuje o 250 korun na 2320 korun.

„U hrubé mzdy 30 tisíc korun činila daň z příjmu v roce 2020 částku 3960 korun, v roce 2021 to bude jen 2180 korun,“ vypočítává G. Ivanco.

Legislativní změny ve výpočtu daně z příjmů fyzických osob se dotýkají nejenom zaměstnanců pracujících na hlavní pracovní poměr, ale i zaměstnanců pracujících na zkrácený úvazek nebo na některou z pracovních dohod.

Čistý rodinný příjem tedy významně stoupne, i když ani jednomu z manželů či partnerů jejich zaměstnavatel letos nepřidá. „Při práci pro více zaměstnavatelů současně je možné i v roce 2021 uplatnit slevu na poplatníka pouze u jednoho z nich,“ upozorňuje Ivanco.

Osoby samostatně výdělečně činné (OSVČ) vypočítávají daň z příjmů fyzických osob z daňového základu. Výpočet daňového základu se sice meziročně nemění, přesto si OSVČ daňově polepší, a to díky zvýšení roční slevy na poplatníka o tři tisíce korun na 27 840 korun.

„Při stejném zisku tedy zaplatí právě o tuto částku méně na dani z příjmů za rok 2021 ty OSVČ, které nevstoupí do režimu paušální daně,“ dodává G. Ivanco.
  • Zdroj: Novinky.cz