• Zveřejněno: 21.03.2020
  • Autor: Miroslav Svoboda

Vláda změní model distribuce ochranných pomůcek, které začnou do České reubliky proudit z Číny. Ministerstvo zdravotnictví bude zásobovat pouze svoje nemocnice, zbytek bude proudit do krajů přes ministerstvo vnitra. Sto tun ochranných pomůcek z obřího letounu Ruslan, který má dorazit do Pardubic, už podle nového modelu rozdělí v sobotu v noci mezi záchranáře a nemocnice ministerstvo vnitra.

Podle Lidových novin to řekl ministr vnitra Jan Hamáček. Čeká, že ministerstvo zdravotnictví bude oproti plánu chtít část z nákladu pro svá zařízení, jako se stalo v pátek.

Vláda, podle Jana Hamáčka, rozhodla ve čtvrtek, že distribuce půjde dvěma kanály, přes ministerstvo zdravotnictví měly jít dodávky pro fakultní nemocnice a záchrannou službu. Přes vnitro měly směřovat pomůcky 14 hejtmanům, kteří pomoc rozdělují. „Narazilo to na problém, že ministerstvo zdravotnictví nemá co distribuovat. V pátek tak ministerstvo požádalo, že si rozveze 200 000 respirátorů na fakultní nemocnice. Tam vznikl problém, protože zásilka z letadla byla už rozpočítána. Proto se musely dodávky pro kraje pokrátit,“ uvedl Jan Hamáček.

S dodávkou 100 tun pomoci, kterou má v noci dopravit obří letoun z Číny, bude, podle Jana Hamáčka, stejný problém. Uvedl, že všude v krajích už respirátory jsou, ale nejsou na záchrankách a na fakultních nemocnicích, protože oni to ještě nerozvezli. Očekává, že ministerstvo se se svými požadavky ozve. S premiérem Andrejem Babišem se Jan Hamáček dohodl, že vnitro bude od soboty zásobovat vedle krajů i páteřní síť nemocnic i záchranné služby.

Premiér Andrej Babiš k tomu sdělil, že ministerstvo vnitra je pro distribuci vhodnější, protože má k dispozici hasiče, kteří to rozvezou. Zároveň napsal, že změnu v modelu rozdělování respirátorů a roušek chystá proto, že kraje musí přerozdělovat pomůcky svým nemocnicím a záchranné službě.

Dosavadní systém, kdy ministerstvo zdravotnictví řízené Adamem Vojtěchem (za ANO), mělo mít vlastní zásobování, označil za chybu hejtman Vysočiny (za ČSSD), který je pověřen vedením Asociace krajů Jiří Běhounek (ČSSD).

V sobotu očekávaný obří letoun z jihu Číny veze dva miliony respirátorů N95, pět milionů roušek, 80 000 ochranných brýlí a 120 000 ochranných obleků a 200 000 rychlotestů. Materiál bude vážit asi 106 tun.

  • Zdroj: Lidovky.cz