• Zveřejněno: 18.09.2020
  • Autor: Miroslav Svoboda

Vláda obnoví činnost Ústředního krizového štábu. Deníku.cz to, podle zpravodajství České televize, řekl premiér Andrej Babiš (ANO). Vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) ho doplnil, že k tomu dojde v pondělí. Důvodem je podle premiéra špatná komunikace mezi ministerstvem zdravotnictví a kraji. Nákaza nemocí covid-19 v České republice v posledních dnech skokově narůstá. Ve čtvrtek přibyly tři tisíce nových případů, a premiér Andrej Babiš proto nevylučuje ani opětovné vyhlášení nouzového stavu. 

Kvůli zhoršující se epidemické situaci v posledních týdnech požadovala obnovení krizového štábu vládní ČSSD i většina opozičních stran. Premiér to až dosud odmítal s vysvětlením, že ministři o epidemii jednají ve vládní radě pro zdravotní rizika. Ještě v pondělí uváděl, že svolání štábu „není na stole“.

Poté, co se k politickým výzvám na obnovu krizového řízení připojili i hejtmani, premiér svůj postoj přehodnotil.

„Spolupráce mezi kraji a ministerstvem zdravotnictví nebyla dobrá. Hejtmani proto tlačili na aktivaci krizového štábu. Stane se platformou pro komunikaci mezi jednotlivými resorty a kraji,“ řekl Babiš Deníku.cz jen krátce poté, co možnou obnovu krizového štábu na sněmovním plénu připustil i ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).

Premiér Andrej Babiš chce ještě během pátku o štábu jednat s vicepremiérem a šéfem koaliční ČSSD Janem Hamáčkem, jenž by měl štábu jako ministr vnitra předsedat. Podle jeho vyjádření se institut obnoví v pondělí, kdy o něm bude mluvit také kabinet.

Krizový štáb jako pomocný orgán vlády fungoval už během jarního nouzového stavu, i v tomto případě s ním premiér Andrej Babiš nejprve nesouhlasil. Nouzový stav vláda kvůli epidemii vyhlásila 12. března, krizový štáb byl zřízen o tři dny později a činnost ukončil k 11. červnu.

Původně vláda změnila statut, aby štáb mohl, místo Jana Hamáčka, vést tehdejší náměstek ministra zdravotnictví a nynější vládní zmocněnec pro vědu a výzkum ve zdravotnictví Roman Prymula. Po dvou týdnech se vedení ujal ministr Jan Hamáček.

O účast v obnoveném štábu nyní jeví zájem Sdružení místních samospráv. Jeho předseda Stanislav Polčák (STAN) uvedl, že by obce chtěly mít ve štábu alespoň dva zástupce, které by nominovaly obecní svazy. Zapojení obecních samospráv do činnosti štábu je podle sdružení důležité kvůli tomu, aby se lépe dostávaly informace přímo do obcí.

„Je to logické také vzhledem ke specifiku ČR, tedy vysokému počtu obcí v mezinárodním srovnání. Obce během jarní fáze pandemie prokázaly, že jsou schopné se efektivně zapojit do řešení problémů, které pandemie působí. Potřebují k tomu ale informace z první ruky,“ dodal Stanislav Polčák s tím, že o svou účast žádaly obce už v jarních měsících.

  • Zdroj: Česká televize, Deník.cz