• Zveřejněno: 21.05.2019
  • Autor: Miroslav Svoboda

Zákaz prodeje potravin v různé kvalitě, ale stejném obalu v Česku a v jiných evropských zemích, schválila v pondělí vláda. Podle zpravodajství České televize o tom informoval Úřad vlády ČR na svém Twitteru. Za porušení novinky v novele zákona o potravinách by podle návrhu ministerstva zemědělství měla hrozit pokuta až 50 milionů korun. Novela by měla také zvětšit pravomoci Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) či rozšířit možnost označit potravinu za českou.

Podle České televize ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO) již dříve uvedl, že stát také předloží novelu zákona, kterou by zakázal prodej veškerého zboží nabízeného v různých zemích v různé kvalitě a ve stejném obalu.

Ministr zemědělství Miroslav Toman (za ČSSD) v pondělí na tiskové konferenci k opatřením ministerstva zemědělství proti dvojí kvalitě potravin, tedy ještě před jednáním vlády, zdůraznil, že čeští občané nesmí být v Evropské unii druhořadými obyvateli, a proto překládaná novela zákona o potravinách bude dvojí kvalitu trestat. Až padesátimilionovou pokutu budou platit obchodníci, nikoliv nadnárodní výrobci, uvedl.

Podle ministra Miroslav Tomana na dodržování zákazu dvojí kvality bude dohlížet SZPI. Podle toho, v jaké podobě projde předloha sněmovnou, se určí přechodné období na přeznačení výrobků. Zároveň ministr zemědělství také poznamenal, že nemá obavy z postihu od Evropské komise za zavedení přísnějších pravidel, než jaké schválil Evropský parlament. Zdůvodnil to tím, že je v pořádku, když Česká republika tuto záležitost zpřísňuje a jde nad rámec opatření, které schválily orgány EU, neboť v budoucím Evropském parlamentu, se budou čeští europoslanci, konkrétně Olga Sehnalová (ČSSD) a Pavel Poc (ČSSD), tuto otázku snažit dál projednávat s tím, že toto téma, to je dvojí kvalita potravin, dlouhodobé a nekončí ro jen těmito volbami do Evropského parlamentu, zdůraznil ministr Miroslav Toman. Takže, podle něho, je naprosto správné, že Česká republika volí přísnější přístup ke dvojí kvalitě potravin.

Zaměstnanci SZPI budou moci podle této novely zastírat při kontrolních nákupech svou totožnost. Teď to při běžném kontrolním nákupu dělají podle zákona o kontrole. Podle ministerstva je nezbytné změnu zajistit, aby měli inspektoři chráněné osobní údaje a aby kontroly nebyly mařeny.