• Zveřejněno: 27.09.2020
  • Autor: Miroslav Svoboda

Vláda, podle premiéra Andreje Babiše (ANO), navrhne zrušení superhrubé mzdy a související snížení daně pro čtyři a půl milionu zaměstnanců jen na dva roky. Premiér tento záměr potvrdil České televizi. Kabinet tak vyhoví požadavku prezidenta ČR Miloše Zemana, který navrhl omezení platnosti snížení daní minulou neděli na jednání v Lánech a současně kritizoval fakt, že by kvůli zrušení superhrubé mzdy a zavedení patnácti procentní sazby ze mzdy hrubé vypadly z veřejných financí každý rok desítky miliard korun.

„Myslíme si, že je to potřeba na dva roky, protože samozřejmě rozpočet na rok 2022 bude ještě připravovat naše vláda, ale po volbách potom ten, kdo vyhraje, takže myslím, že je to dobře,“ uvedl nyní premiér a předseda hnutí ANO Andrej Babiš.

Plánované snížení daní pro zaměstnance je závislé na tom, jestli vláda ve sněmovně prosadí celý zákon o státním rozpočtu na příští rok. Menšinový kabinet zatím pro rozpočet zajištěnou podporu nemá.

Podle informací České televize se nevládním stranám nelíbí, že po případném snížení daní může rozpočtový schodek vystoupat až k třem stům miliardám. Výhrady k plánu hospodaření na příští rok má nejen opozice, ale i KSČM, která menšinovou vládu toleruje.

Na rozpočtech všech ministerstev se sice vicepremiérka a ministryně financí Alena Schillerová (nestr. za ANO) tento týden s dalšími členy vlády dohodla, prosazení celého rozpočtu ale bude pro kabinet náročnější. Ministryně financí Alena Schillerová již vyzvala všechny sněmovní strany, aby s ní začaly o podpoře klíčového návrhu jednat.

„Pokud nenajdeme podporu, znamenalo by to, že budeme hospodařit v rozpočtovém provizoriu. A to bych rozhodně nepřála naší zemi v žádné době. Zvlášť v té, jako je tato těžká hospodářská krize,“ řekla Alena Schillerová.

Podle předsedy ODS a místopředsedy sněmovny Petra Fialy ale vláda není schopná sestavit rozumný rozpočet, takže debatu považuje za zbytečnou. Váhá i KSČM, která zatím vládě, pod vedením Andreje Babiše, vždy s rozpočtem pomohla.

Nic na tom nezměnila ani páteční večerní schůzka ministryně financí s poslancem a ekonomickým expertem KSČM Jiřím Dolejšem. Ten měl od vedení strany mandát podporu rozpočtu vyjednat. S ministryní se nedohodl. „Státní rozpočet na příští rok je důležitý, ale je to velmi těžký oříšek a zdaleka nejsme připraveni ho rozlousknout,“ uvedl Jiří Dolejš.

KSČM kritizuje hlavně vládní návrh na zrušení superhrubé mzdy, kvůli kterému by z veřejných financí vypadlo přes sedmdesát miliard. Zaměstnancům by sice vzrostly čisté platy až o tisíce měsíčně, jenže, podle KSČM, si to stát v příštím už tak rozpočtově napjatém roce nemůže dovolit. „Tunelovat rozpočet systémovým opatřením by pro KSČM bylo těžko přijatelné. Nám by se líbilo, kdyby se tento krok o rok odložil,“ vysvětlil Jiří Dolejš.

Podle ministryně financí Aleny Schillerové by to ale nebyla dobrá cesta. „Já jsem to na jednání vysvětlovala. Já si myslím, že to by bylo takové 'slibem nezarmoutíš'. My jsme se v programovém prohlášení zavázali ke zrušení superhrubé mzdy,“ řekla Alena Schillerová.

Rovněž vládní strana, to je ČSSD, chce superhrubou mzdu zrušit. Vyřešit se ale nejdříve musí příjmy rozpočtu, říká k tomu vicepremiér, ministr vnitra a předseda ČSSD Jan Hamáček. Načež dodává, že přesné parametry budou známy, až bude znám státní rozpočet.

Ministerstvo financí předloží vládě návrh státního rozpočtu ve středu. Kabinet ho projedná do konce října. Poslanci pak začnou rozpočet projednávat v listopadu.

  • Zdroj: Česká televize