• Zveřejněno: 07.04.2020
  • Autor: Miroslav Svoboda

Sněmovna s tím dnes souhlasila kvůli nynější koronavirové krizi. Debata, kterou odvysílala Česká televize v přímém přenosu, trvala zhruba 5,5 hodiny. Vláda ČR původně žádala poslance o prodloužení nouzového stavu až do pondělí 11. května.

Důvodem této žádosti byla skutečnost, že vláda ČR může nouzový stav vyhlásit nejvýše na 30 dnů. Za současné situace by skončil v sobotu 11. dubna. K prodloužení byl nutný souhlas poslanců. Dalších 30 dnů doporučil menšinové vládě ANO a ČSSD Ústřední krizový štáb, o čemž poslance, po zahájení schůze Sněmovny, informoval premiér Andrej Babiš (ANO).

Politické špičky pravicových opozičních stran se ale přikláněly ke kratší době. Většina z nich se snažila prosadit prodloužení nanejvýše o 14 dní. S kompromisním návrhem, prodloužit nouzový stav do 30. dubna, přišel předseda KSČM Vojtěch Filip, jehož strana - KSČM – toleruje menšinovou vládu ANO a ČSSD pod vedením premiéra Andreje babiše. Opoziční poslanci, a to včetně předsedy KSČM Vojtěcha Filipa, argumentovali tím, že když bude potřeba, a to na základě vývoje situace pandemické krize, může se Poslanecká sněmovna sejít ještě před 30. dubnem a znovu projednat a odhlasovat další prodloužení nouzového stavu, doporučí-li to příslušní odborníci.

Na základě mnohahodinové diskuse se většina poslanců na konec přiklonila k návrhu prodloužit nouzový stav do 30. dubna. V závěrečném hlasování pro tento návrh zvedlo ruku 90 ze 101 přítomných poslanců. Proti tomuto návrhu jich hlasovalo pět.

Poté zasedání Poslanecké sněmovny pokračovalo projednáváním dalších návrhů vlády ČR z oblasti koronavirových opatření. V prvé řadě byly na programu otázky ekonomického charakteru. Sněmovna se usnesla, že dnes (v úterý) bude jednat do 21.00 hod. s tím, že další body programu projedná případně zítra.

O výsledcích odpoledního a večerního jednání Poslanecké sněmovny vás bude rovněž informovat.
  • Zdroj: Česká televize