• Zveřejněno: 29.05.2019
  • Autor: Miroslav Svoboda

Poslanecká sněmovna chce po ministerstvu práce a sociálních věcí a ministerstvu financí návrh na doplacení dvou miliard korun na sociální služby. Návrh mají předložit poslancům do pátku příštího týdne. Už v úterý by měla ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD) poslancům říci, kdy peníze krajům pošle. Vyplývá to z usnesení, které dnes schválila Poslanecká sněmovna.

Poslanecká sněmovna požaduje zvýšení cen, které mohou lidé platit za sociální služby. V různých usneseních chce po vládě nebo po ministerstvu práce úpravu vyhlášky se stanovením maximálních úhrad za pobyt a stravování v sociálních zařízeních a za terénní sociální služby. Ministryně Jana Maláčová s tím nesouhlasí. Už dříve uvedla, že plnou částku nedokáže už nyní platit pětina obyvatel domovů pro seniory.

Poslanci žádají podle usnesení rovněž novelu zákona o sociálních službách, která by vedla k dlouhodobému a předvídatelnému financování těchto služeb.

Sněmovna schválila k sociálním službám celkem třináct návrhů usnesení, jak je předložili Marek Výborný (KDU-ČSL), Marie Pěnčíková (KSČM), Jana Mračková Vildumetzová (ANO), Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) a Olga Richterová (Piráti). Některá usnesení jsou obdobná k téže věci, liší se například termíny.

Poslanci hlasovali o návrzích na závěr mimořádné schůze k financování sociálních služeb, kterou podnítily opoziční strany. Debata poslanců o problémech s penězi se uskutečnila už ve středu. Schůze však byla přerušena a její pokračování odloženo na dnešní den. Podle vyjádření opozičních poslanců by stát měl peníze poslat krajům k dalšímu přerozdělení nejpozději do poloviny června, jinak počátkem září hrozí kolaps sociálních služeb, jak poslanci upozorňují.

Na sociální služby dostávají kraje na každý rok peníze od ministerstva práce. Původně pro letošek usilovaly o 20,38 miliardy korun, dostaly 15,12 miliardy. Vláda ale následně ještě schválila zvýšení platů a zvláštních příplatků. S výdaji na ně dotační suma nepočítala.