• Zveřejněno: 29.09.2020
  • Autor: Miroslav Svoboda

Předseda vlády Andrej Babiš (ANO) předpokládá, že mimořádné jednání vlády bude ve středu schvalovat vyhlášení nouzového stavu. Řekl to v předvolební diskusi televize Nova. Návrh předloží ministr zdravotnictví Roman Prymula.

Z průběhu televizní diskuse k možnému vyhlášení nouzového stavu se stala skutečnost, že o této možnosti hovořil pro časopis Respekt ministr zdravotnictví Romana Prymula. V tomto svém názoru na zavedení nouzového stavu ministr zdravotnictví mimo jiné vycházel i ze skutečnosti, jak roste počet nakažených osob virem covid-19 a současně, že také dochází lék Remdesivir pro těžké případy onemocnění, který musí nyní ministerstvo zdravotnictví objednat. „Udělat to určitě musíme. Bez toho moc šance není. Já myslím, že to bude na prvním jednání vlády,“ řekl ministr Roman Prymula časopisu Respekt na otázku, zda bude nouzový stav požadovat, jak to ve svém zpravodajství uvedla Česká televize.

O opětovném zavedení nouzového stavu kvůli koronaviru s Prymulou již mluvil premiér Andrej Babiš i místopředseda vlády Jan Hamáček (ČSSD). Parametry nouzového stavu budou na tom, jakou formou je vyhlásí ministr zdravotnictví Roman Prymula, prohlásili.

Podle České televize tento krok podporují i ředitelé některých nemocnic. Nouzový stav by podle nich zjednodušil nakupování ochranných pomůcek. Většina zařízení má zásoby na dva až tři měsíce.

V pondělní debatě v televizi Nova ze strany představitelů vlády mimo jiné zaznělo, že jedním z důvodů možného zavedení nouzového stavu je i otázka případných soudních žalob ze strany některých zaměstnavatelů a podnikatelů, kteří se současnými omezeními, které vyhlašuje ministerstvo zdravotnictví, cítí ve svém podnikání omezeno a ohroženo.

Naopak představitelé dvou nejsilnějších opozičních stran ODS a Pirátů Petr Fiala a Ivan Bartoš v této televizní debatě vládu kritizovali za nezvládání koronavirové krize. Podle Petra Fialy nejsou pro vyhlášení nouzového stavu splněny podmínky. „Jestli vláda hrozí nouzovým stavem, tak opatření, která přijal nový ministr zdravotnictví, jsou zřejmě neúčinná,“ poznamenal Petr Fiala. Oba politici v průběhu této části televizní debaty vládě vyčítali i způsob komunikace a zveřejňování přijímaných opatření.

Podle České televize Záměr vyhlásit nouzový stav zatím opoziční strany nepodpořily. Vojtěch Filip, předseda KSČM, která vládní koalici toleruje, sdělil, že o dalším postupu se KSČM poradí v úterý ve stranických orgánech a v poslaneckém klubu.

Předseda SPD Tomio Okamura uvedl, že nyní k vyhlášení nouzového stavu nevidí důvod.

Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová sdělila, že doposud nezaznamenala žádné zdůvodnění nutnosti vyhlášení nouzového stavu a k čemu ho vláda chce konkrétně využít.

Stát pandemii zvládá, míní vicepremiér Jan Hamáček. Připustil ale, že by v budoucnu mohl vyhlásit nouzový stav

Předseda Pirátů Ivan Bartoš poznamenal, že opozici chybí od vlády informace, data a čísla. „V první řadě chceme vědět, proč vláda k takto razantnímu opatření opět přistupuje,“ uvedl na dotaz, zda Piráti nouzový stav ve sněmovně podpoří.

Předseda KDU-ČSL Marian Jurečka bude chtít jasné zdůvodnění případných opatření, která by byla v nouzovém stavu zavedena. Poznamenal, že zatím žádné návrhy nezná. Premiérovi Andreji Babišovi vyčetl, že přes opakované výzvy nepozval předsedy stran k poradě nad aktuální situací.

O potřebě znovuzavedení nouzového stavu vládní představitelé začali mluvit zhruba od poloviny září. Roman Prymula, ještě jako vládní zmocněnec pro vědu a výzkum ve zdravotnictví, před týdnem řekl, že je namístě zvažovat vyhlášení nouzového stavu. Následně v úterý po svém uvedení do úřadu ministra médiím řekl, že vyhlášení nouzového stavu zatím není nutné. Nevyloučil ale tehdy, že by si to situace mohla vyžádat za jeden či dva týdny.

Vicepremiér Jan Hamáček v neděli v pořadu České televize Otázky Václava Moravce řekl, že vyhlášení nějaké formy mimořádného stavu by bylo potřeba zvážit, pokud by došlo k výpadku zdravotnického personálu. V pořadu uvedl, že stát zatím zvládá situaci kolem covidu-19 standardními prostředky.

Ministr Roman Prymula, podle časopisu Respekt, zvažuje vyhlášení nouzového stavu i kvůli předchozím právním sporům kolem opatření, která na jaře vyhlašovalo ministerstvo zdravotnictví. Soud 23. dubna rozhodl o zrušení čtyř opatření ministerstva, která omezila volný pohyb, maloobchod či služby v provozovnách. Vláda pak musela omezení přijmout jako krizová opatření v nouzovém stavu.

  • Zdroj: Česká televize, televize Nova