• Zveřejněno: 07.06.2021
  • Autor: Miroslav Svoboda

Vláda má už v pondělí 7. června 2021 projednat první návrh rozpočtu na příští rok se schodkem 390 miliard korun. Česká televize zjistila, že v klíčovém dokumentu ministerstva financí ale chybí vládní priority za víc než 20 miliard korun, například zvažovaný růst plateb za státní pojištěnce nebo vyšší přídavky na děti. Naopak je v návrhu zahrnut skoro třímiliardový výnos z digitální daně, kterou ale sněmovna ještě neschválila. Ministryně financí resortu Alena Schillerová (za ANO) ale tvrdí, že navržený schodek se už zvyšovat nebude.

Zdravotní pojištění má letos spotřebovat rekordních 400 miliard korun, což je téměř o devadesát miliard víc než před dvěma lety. A očekává se, že náklady dál porostou. Také proto vláda v příštím roce chystá další růst plateb pojišťovnám za děti, důchodce či nezaměstnané o 200 korun měsíčně, to má stát dalších víc než 14 miliard.

Podle zpravodajství České televize se k tomu vyjádřil i premiér Andrej Babiš (ANO), který uvedl, že vláda by si to určitě přála, protože zdravotnictví je zapotřebí znovu zrekonstruovat, neboť kvůli pandemii je to priorita.

Ministryně Alena Schillerová ale přiznala, že v prvním návrhu rozpočtu na příští rok zatím žádné peníze navíc pro zdravotnictví nejsou. „Ne, že bychom nechtěli navýšit státního pojištěnce, ale není na tom zatím dohoda,“ uvedla.

Do rozpočtu se ale zatím nedostal ani návrh na vyšší přídavky pro více rodin, nižší daně pro rodiny s více dětmi nebo další růst učitelských platů, což jsou vládní priority. Dohromady jde o 20 miliard korun.

Schodek 390 miliard je však, podle Aleny Schillerové, nepřekročitelný strop. „Já počítám, že ekonomika šlape, nechci to zakřiknout, takže věřím, že se to může projevit na té příjmové straně pozitivně,“ konstatovala ministryně financí. „Jakékoli navyšování, na které by nestačila příjmová strana, by bylo na úkor škrtů na výdajové straně,“ dodala.

Opozice však ministerstvo kritizuje za to, že v prvním návrhu rozpočtu záměrně plánovaný deficit snížilo. Obává se, že schodek může být nakonec ještě vyšší.

Štědřejší přídavky i vyšší daňové slevy na druhé a další dítě poslanci schválili letos v dubnu. Zákon teď posoudí Senát. I kdyby vrátil tuto legislativu zpátky do dolní komory, jsou poslanci připraveni jeho veto přehlasovat.

  • Zdroj: Česká televize