• Zveřejněno: 30.09.2020
  • Autor: Miroslav Svoboda

V České republice začne v pondělí 5. října opět platit nouzový stav, má zabránit šíření pandemie koronaviru. Návrh ministra zdravotnictví Romana Prymuly (za ANO) schválila vláda. Podle zpravodajství České televize Roman Prymula důvody zavedení zvláštního režimu vysvětlil dopoledne ve sněmovně snahou zbrzdit tempo růstu počtu nemocných. Nouzový stav doprovodí opatření avizovaná zatím na dva týdny, například uzavření středních škol v rizikových oblastech. Omezeny budou také vnitřní i vnější hromadné akce, v divadlech budou zakázány přestávky na občerstvení.

Hygienici od pondělí na dva týdny uzavřou střední školy v regionech označených na semaforu rizika nákazy covidem červenou nebo oranžovou, řekl ministr Roman Prymula.

Od pondělí budou zakázány hromadné akce uvnitř nad 10 lidí, venku nad 20 lidí. Výjimku budou mít domácnosti, práce v zaměstnání, zastupitelstva, profesionální a registrovaný sport. Soutěže ale budou od pondělka bez diváků. Na svatbách a pohřbech bude, podle Romana Prymuly, počet účastníků omezen od 19. října. Přítomno bude moci být nejvýše třicet lidí.

V restauracích bude moci být od pondělí maximálně šest lidí u jednoho stolu. Obchodů se, podle ministra Romana Prymuly, nová opatření nedotknou. Počet lidí na církevních shromážděních vláda omezí maximálně na sto. Při církevních obřadech nemají zaznívat zpěvy, dodal ministr.

Divadla a kina budou moci dál hrát až pro pět set lidí, budou ale zakázány přestávky na občerstvení. Omezení se bude týkat představení se zpěvem, jako je opera nebo muzikály.

„Je nám jasné, že v oblasti kultury ekonomické dopady jsou, a budeme o nich nepochybně diskutovat,“ řekl Roman Prymula. Podle něj jsou ale opatření mírnější než na jaře.

„Nouzový stav skončí za měsíc a já věřím, že ho skutečně nebude nutné prodlužovat, protože pokud bychom to během jednoho měsíce nesrazili dolů, tak by to rozhodně neúspěch byl,“ prohlásil ministr zdravotnictví Roman Prymula před jednáním vlády v Poslanecké sněmovně. Nouzový stav může vyhlásit vláda nejdéle na měsíc. Případné prodloužení nouzového stavu by musela schválit sněmovna.

Chystaná opatření, mezi která patří omezení počtu shromažďovaných osob, zrušení prezenční výuky na středních školách nebo hudebních představení, by podle ministra zdravotnictví měla pomoci zpomalit šíření nákazy.

Cílem je, podle Romana Prymuly, dosáhnout toho, aby jeden nemocný nemohl nakazit více než jednu osobu. Reprodukční číslo by se tak mělo snížit ze současné hodnoty 1,24 na méně než jedna.

  • Zdroj: česká televize