• Zveřejněno: 22.06.2017

Devět z deseti automobilů po celém světě má ve svých reflektorech skleněné čočky z České Lípy. Zdejší závod společnosti Docter Optics vyrobí za den pětadvacet tisíc párů. A počet se má ještě zdvojnásobit. Firma si totiž nechala postavit další výrobní halu o ploše téměř sedm tisíc metrů čtverečních.

Do haly umístí společnost během roku a půl dalších sedm výrobních linek. A k tomu bude potřebovat i zaměstnance. Dnes jich má dvě stě, nabrat chce postupně, do konce roku 2018, dalších sto dvacet.

Otázka však je, zda bude mít kde „brát.“ Už nyní je nezaměstnanost na Českolipsku 3,21 procent, což je zhruba 2200 lidí, a je nejnižší ze všech čtyř okresů Libereckého kraje. Na jedno pracovní místo připadá 1,62 uchazeče.

„Polovina z tohoto počtu nezaměstnaných má výuční list nebo maturitní vzdělání,“ informovala Kateřina Beránková, mluvčí úřadu práce. Od začátku letošního roku podle ní odešlo z evidence úřadu práce v českolipském okresu celkem tři tisíce lidí.

Krizový nedostatek zaměstnanců už firmy v kraji pociťují delší dobu. „Je to velký problém. Proto zaměřujeme naši nabídku i na města mimo kraj, například do Děčína. Provedeme analýzu, zda by tam měli lidé zájem o svoz do českolipského závodu,“ informovala Kateřina Slaninová, asistentka jednatele společnosti Docter Optics.

Do nové haly shání firma kontrolory do výroby, strojníky, údržbáře a mechatroniky. Po zapracování se může jejich měsíční hrubá mzda pohybovat kolem dvaatřiceti tisíc a vystoupat až nad čtyřicet tisíc, záleží na profesním zařazení a délce zaměstnaneckého poměru.

Firma láká na plat přes 42 tisíc

Například mechatronik/elektrikář si může podle informací z webových stránek po minimálně dvou letech vydělat až dvaačtyřicet tisíc korun, nástrojář/údržbář se po zaučení může dostat na sedmatřicet tisíc korun. Pro každého je navíc připravena náborová prémie patnáct tisíc korun.

A firma láká i na benefity. Mezi ně patří třeba šestadvacet dní dovolené, stravenky v hodnotě sto korun nebo příspěvek na dioptrické brýle, školku nebo dětskou rekreaci.

Podle Milana Šubrta z Asociace odborových svazů v Libereckém kraji ale neodpovídají uváděné mzdy realitě.

„Jde spíše jen o marketingový tah. Ve skutečnosti tam jsou mzdy nižší. Už jsem o tom mluvil i s jednatelem firmy. Pokud chce nabrat dalších více než sto pracovníků, musí jít s platy nahoru. Jinak mu lidi sebere konkurence,“ vysvětlil Šubrt.

  • Zdroj: iDnes.cz/Liberecký kraj