• Zveřejněno: 04.12.2019
  • Autor: Miroslav Svoboda

Podle statistik průměrná cena nových prodaných bytů v hlavním městě na konci září meziročně vzrostla o 11,5 procenta na 106.713 korun za metr čtvereční. Obyvatel Prahy by na průměrný nový byt o rozloze 70 metrů čtverečních vydělával 14,1 roku, pokud by neměl žádné jiné výdaje. Z metropolí v regionu je to výrazně nejvíce, ve druhé Bratislavě je to o tři roky méně. Podle Hospodářských novin to vyplývá ze studie developerské společnost Central Group, jejíž výsledky v úterý zveřejnila na tiskové konferenci. Za Prahou a Bratislavou následují Mnichov (10,9 roku), Vídeň (8,9), Frankfurt a Varšava (8,7), Berlín (8,4) a Hamburk (6,5).

Podle společných statistik developerských společností Trigema, Skanska Reality a Central Group průměrná cena nových prodaných bytů v hlavním městě na konci září meziročně vzrostla o 11,5 procenta, to je na oněch 106.713 korun za metr čtvereční. Od poloviny roku 2015 nové byty v Praze zdražily o 92 procent. Jako příčiny výrazného zdražování analytici uvádějí pomalé povolování staveb, rostoucí ceny pozemků, stavebních prací a materiálů. Dále zmiňují vysoké daňové zatížení.

Cena průměrného bytu o rozloze 70 metrů čtverečních byla více než 7,6 milionu korun. U průměrné mzdy Central Group vycházel z údajů ministerstva práce a sociálních věcí o mzdách a platech podle profesí. Podle nich je průměrná hrubá měsíční mzda v Praze 45.246 korun. Podle ředitelky Central Group Michaely Tomáškové je příčinou špatné dostupnosti bydlení v Praze jednoznačně zoufale nízký počet povolených bytů. Metropole s lepší dostupností bydlení povolují bytové projekty mnohem rychleji a hlavně ve větší míře než v Praze. Mimochodem, Hospodářské noviny k tomu dále uvedly, že developer Central Group postaví v Praze 6 na místě skladového areálu Westpoint novou čtvrť se zhruba 2200 byty za 13 miliard korun.

Podle údajů Central Group, jak dále Hospodářské noviny uvádějí, na základě dat statistických úřadů se v Praze loni povolilo 4218 bytů, z okolních metropolí to byl po Bratislavě (3534) druhý nejmenší počet. Například ve Varšavě to bylo 25 tisíc bytů, v Berlíně 24 218 bytů. Pokud jde o přepočet nových povolených bytů na 1000 obyvatel, Praha je na tom v regionu nejhůře. Majitel Central Group Dušan Kunovský k tomu dodává, že podle nejnovějších dat je v Praze v přípravě výstavba téměř 109 tisíc bytů v 735 projektech. Přičemž, nejvíce (25.730) jich připadá na Prahu 5. Následují Praha 9 (22.393) a Praha 4 (17.264).

Hospodářské noviny dále uvádějí, že v současnosti je ve většině krajských měst levnější platit měsíčně splátku hypotéky než nájem. Splátka hypotéky totiž vyjde měsíčně u bytu o rozloze 60 metrů čtverečních levněji v průměru o 1138 korun. Výjimkou jsou ovšem Praha a Brno, kde měsíční splátka hypotéky převyšuje pronájem. V Praze je to o zhruba 2300 korun a v Brně zhruba o 1100 korun. Vyplývá to ze zveřejněných údajů finanční skupiny Wüstenrot, Českého statistického úřadu a portálu realitymix.cz.

Průměrná splátka hypotéky podle údajů Wüstenrot činí 13.504 Kč měsíčně, zatímco nájem stejného bytu stojí v průměru 12.367 korun. Podle produktového manažera finanční skupiny Wüstenrot Mariana Holuba nedostatek bytů žene nahoru nejen ceny nemovitostí, ale i nájmů. Rozdíl přitom může činit i více než 5000 korun ve prospěch splátky hypotéky s tím, že největší cenové rozdíly jsou podle Holuba v Ostravě a Ústí nad Labem. V Ústí nad Labem je hypotéka měsíčně levnější v průměru o 5286 korun. V Ostravě je to pak více než 4000 korun. Nejvyrovnanější podíl má Plzeň, České Budějovice a Karlovy Vary, kde se rozdíl mezi nájmem a splátkou pohybuje v řádech stokorun.

V Praze pak, podle Mariana Holuba, chybí aktuálně asi 22.000 bytů a prodejní i nájemní ceny rekordně rostou. Zároveň dodal, že pokud má zájemce o byt v Praze finanční prostředky na jeho pořízení, potom je už prakticky jedno, zda měsíčně platí 21.000 korun nájem nebo 23.500 korun hypotéku, kde ovšem navíc bydlí ve vlastním. To samé pak platí i pro Brno.

  • Zdroj: Hospodářské noviny