• Zveřejněno: 02.05.2023
  • Autor: Miroslav Svoboda

Ukrajina v dubnu vyvezla 3,62 milionu tun obilí. S odvoláním na pondělní oznámení ukrajinského ministerstva zemědělství, podle zpravodajství magazínu Zemědělec, o tom informovala agentura Reuters. Loni v dubnu, kdy byly všechny černomořské přístavy zablokovány kvůli ruské invazi, země vyvezla 923.000 tun obilí. Dovoz některých ukrajinských zemědělských produktů minulý měsíc omezily kvůli protestům farmářů Polsko, Maďarsko, Slovensko a Bulharsko. Stěžovalo si i Rumunsko. Zmíněné země později dosáhly dohody s Evropskou komisí (EK).

Ukrajinské ministerstvo zemědělství uvedlo, že celkový vývoz obilí za sezonu 2022 až 2023 činil k 1. květnu 41,6 milionu tun. Sestával mimo jiné ze 14,4 milionu tun pšenice, 24,4 milionu tun kukuřice a asi 2,5 milionu tun ječmene. Ve stejném období v sezoně 2021 až 2022 Ukrajina vyvezla 45,9 milionu tun obilí. Produkce obilí na Ukrajině se v kalendářním roce 2022 snížila přibližně na 53 milionů tun z rekordních 86 milionů tun v roce 2021. Úředníci z poklesu viní boje ve východních, severních a jižních regionech země. Vláda uvedla, že Ukrajina může v roce 2023 sklidit 44,3 milionu tun obilí, v případě příznivého počasí až 50 milionů tun.

Zemědělci ze jmenovaných východoevropských zemí protestovali, protože považují dovoz ukrajinských zemědělských produktů za příčinu vlastních problémů s odbytem.

Minulý pátek eurokomisař pro obchod Valdis Dombrovskis uvedl, že Evropská komise v zásadě dosáhla dohody s Polskem, Maďarskem, Slovenskem, Bulharskem a Rumunskem ohledně dovozu ukrajinských zemědělských produktů do Evropské unie. Dohoda podle něho zahrnuje zrušení jednostranných omezení ze strany těchto zemí a zavedení mimořádných ochranných opatření u pšenice, kukuřice, řepky a slunečnicových semen. „Vzájemná evropská solidarita a solidarita s Ukrajinou nesmí být krátkodobě obětována individuálním národním zájmům, protože to nás všechny oslabuje,“ uvedl německý ministr zemědělství Cem Özdemir na sobotním zasedání ministrů financí EU ve Stockholmu. Ohledně dohody vyjádřil spokojenost.

Polské ministerstvo zemědělství dnes, v úterý, potvrdilo, že, po dohodě na společném postupu v rámci EU, plánuje zrušit své dočasné embargo na ukrajinské zemědělské produkty. „Rozhodli jsme se uskutečnit dočasná opatření k omezení dovozu do Polska kvůli nedostatku jiných nástrojů,“ uvedl polský ministr zemědělství Robert Telus. „Po zavedení těchto opatření Evropská komise na základě našeho podnětu oznámila, že přijme restrikce u dovozu čtyř klíčových produktů, které jsme navrhli,“ dodal. V důsledku přijetí těchto restrikcí Polsko, podle ministerstva, plánuje zrušit vlastní omezení. „Místo toho se bude používat dohodnutá regulace EU,“ uvedlo ministerstvo.

  • Zdroj: Zemědělec.cz