• Zveřejněno: 27.10.2021
  • Autor: Miroslav Svoboda

Ministerstvo práce a sociálních věcí upravilo svůj návrh růstu minimální mzdy, místo zvýšení o 2800 korun navrhuje nyní přidání o 1400 korun, tedy na 16.600 korun, uvedl dnes po jednání Rady hospodářské a sociální dohody ČR neboli tripartity premiér Andrej Babiš. Zaměstnavatelé a odbory se na částce neshodli.

„Ministerstvo práce navrhuje 16.600 korun. Je to jiný návrh, než tady byl na stole před volbami. Příští vláda bude 5. listopadu v 09:00, kde předpokládám, že tenhle problém už dořešíme a odhlasujeme. Kolik to bude, nevím. Rozhodnou ministři,“ řekl Andrej Babiš.

Minimální mzda činí letos 15.200 korun. Zaměstnavatelé po minulých tripartitních jednáních uváděli, že by nejnižší výdělek měl růst nejvýš o 500 či o 550 korun. Dnes to znovu zopakoval na jednání tripartity prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR Jaroslav Hanák, který řekl, že by „navýšení minimální mzdy by mělo jít jen na úroveň inflace. Je to i ve vazbě s energiemi a vstupy (pro výrobu), které se firmám dramaticky zvedají. Příští vládě to nezávidím, ziskovost budou mít firmy za letošek nízkou, výběr daní poklesne.“

Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) by naopak byla pro výraznější navýšení. Původní návrh o 2800 Kč, to je na 18.000 Kč, jak před několika týdny navrhovala ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová, tehdy podporovala. Ministryně Jana Maláčová, za podpory ČMKOS, před časem poukazovala na to, že vyšší minimální mzdu mají na Slovensku a v Polsku než v Česku. Ovšem, musíme dodat, že ČMKOS ve svých stanoviscích kritizovala především to, že český nejnižší výdělek padá pod hranici příjmové chudoby.

Naproti tomu druhá odborová centrála, tj. Asociace svobodných odborů, ústy svého předsedy Bohumíra Dufka, realisticky zhodnotila další možný vývoj české ekonomiky v souvislosti s překonáváním důsledků pandemie koronaviru a navrhla částku 16.500 Kč.

K vývoji jednání vlády, zaměstnavatelů a odborů o výši minimální mzdy, musíme dodat, že s minimální mzdou se zvedají i zaručené mzdy, které se vyplácejí v osmi stupních podle odbornosti, odpovědnosti a složitosti práce. Právě tuto skutečnost zdůrazňují odbory. Takže, zvýšení částek minimální mzdy se pohybuje až do jejího dvojnásobku. Podle nového návrhu by to bylo od 16.600 do 33.200 korun. Nyní je to od 15.200 do 30.400 korun.

Premiér Andrej Babiš na tiskové konferenci zároveň uvedl, že o otázce zvýšení minimální mzdy bude jednat vláda ČR 5. listopadu s tím, že rozhodne o tom, o jakou částku bude minimální mzda navýšena.

  • Zdroj: Tisková konference Úřadu vlády ČR