• Zveřejněno: 07.05.2018
  • Autor: Miroslav Svoboda

Na 150 odborářů z téměř všech českých a moravských nemocnic přijelo v pátek 4. května do Prahy na akci organizovanou odborovým svazem, aby zde předsedovi vlády ČR premiérovi Andreji Babišovi vysvětlili, jak závažná je situace na jejich pracovištích a které kroky jsou nezbytné ke zlepšení stavu. Jednání se zúčastnil také ministr zdravotnictví Adam Vojtěch,  předsedkyně zdravotního výboru Poslanecké sněmovny prof. Věra Adámková a předseda Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josef Středula. Za odbory byli přítomni předsedkyně Odborového svazu (OS) zdravotnictví a sociální péče Dagmar Žitníková, předseda Lékařského odborového svazu – Svazu českých lékařů (LOK-SČL) Martin Engel a celé vedení OS zdravotnictví a sociální péče.

Předseda ČMKOS Josef Středula úvodem jednání, to je ještě před příchodem premiéra A. Babiše a ministra zdravotnictví A. Vojtěcha, vyzval k co nejotevřenější diskusi a vysoce ocenil práci zaměstnanců ve zdravotnictví. „Děláte neuvěřitelně těžkou práci, klobouk dolů před vámi všemi, zvládáte to, umíte to a nebojíte se. Nechápu, jak to můžete zvládat v podmínkách, o kterých čtu a slyším. Vaše práce rozhodně dobře oceněna není,“ řekl. Uvedl, že premiér už přes média vzkazuje, že se nechce bavit o plošném zvyšování platů, že chce přidat jen vybraným skupinám. To je nepřijatelné!

Premiér Andrej Babiš (ANO) a ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) ve svých vystoupeních odborářům přislíbili, že vláda v demisi dodrží slib předchozího kabinetu a navýší od příštího roku tarifní platy a mzdy zdravotníků o slíbených deset procent.

„Dohodli jsme se, že příští rok bude naplněn vládní slib, který byl dán v roce 2016, že se zaměstnancům ve zdravotnictví zvýší platy a mzdy o 10 procent,“ řekla předsedkyně OS Dagmar Žitníková. „Považuji za důležité, že premiér i ministr si vyslechli informace týkající se rozdílného odměňování zaměstnanců v jednotlivých nemocnicích,“ uvedla. Sjednocení odměňování v nemocnicích – obchodních společnostech a nemocnicích – příspěvkových organizacích označila za základní stabilizační prvek.

„Za minulé koaliční vlády jsme navyšovali celkově o 30 procent mzdy. Bylo to o 65 miliard navíc,“ vyčíslil premiér A. Babiš. „Diskuse byla bouřlivá,“ prohlásil na následné tiskové konferenci před novináři premiér, což jim potvrdil i ministr Adam Vojtěch. „S kolegou Vojtěchem máme ten resort v gesci 140 dní,“ připomněl odborářům premiér, čímž chtěl vyjádřit, že v předcházející vládě jako místopředseda vlády ČR a ministr financí rezort zdravotnictví kritizoval, že nehospodaří efektivně, transparentně, že dlouhodobě není řešen nedostatek personálu, lékařů i sester. „Navštívili jsme mnoho nemocnic, ale při návštěvách diskutujeme s managementem a ne vždy dostáváme takové informace, jaké jsme dostali dnes,“ přiznal Babiš.

Systémová opatření, po kterých volají odboráři, jako narovnání tarifů nebo příplatky na směnnost u lůžkové péče nebyly podle předsedy vlády řešeny. „Chceme změnit systém, kdy kraje bojují o sestry, a systém se tak požírá sám. Ale na to se musí změnit legislativa. Půjdeme se podívat do nemocnic, kde ředitelé nerespektovali nařízení, dostali peníze a do mezd je nedali,“ slíbil odborářům premiér Andrej Babiš.

Podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha resort v minulosti vykazoval řadu neefektivit, nyní se pod jeho vedením snaží především ucpat díry, jimiž peníze odtékají. Pro příští rok se počítá s navýšením výdajů na zdravotnictví na 319 miliard, to je o 18 miliard více než letos, dodal ministr.

Poté vystoupil předseda ČMKOS Josef Středula, který prohlásil, že to „byla opravdu dramatická atmosféra, protože lidé říkali pravdu! Jsem rád, že pan premiér zmínil, že příště se v nemocnicích setká s odborovými představiteli. Bojovali jsme s ministry Julínkem a Hegerem o privatizaci nemocnic. Teď tu máme výsledek privatizace – zaměstnanci ji platí svou nižší mzdou. To je neakceptovatelné. Jsem také rád, že tu zaznělo, že nejlepší zdravotní sestra je ta z minulé doby, která má střední školu – ne vysokou – a umí svou práci velmi dobře, uvedl k požadavkům zdravotních odborů Josef Středula.

Odboráři žádají, aby se do budoucna navyšování mezd týkalo i sanitářů a dalšího nižšího personálu. S touto myšlenkou vystoupila na následné tiskové konferenci Iva Řezníčková z Oblastní nemocnice Trutnov. Podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha bude prioritní právě podpořit zaměstnance ve směnném provozu.

Průměrná hrubá mzda všeobecných sester je podle odborů od 24 500 do 29 570 korun měsíčně podle délky praxe. Plat zaměstnanců ve státních zařízeních je od 25 700 do 34 160 korun.