• Zveřejněno: 05.08.2019
  • Autor: Miroslav Svoboda

Zemědělci čekali díky ideálnímu jarnímu počasí rekordní úrodu obilí, ovšem červencová vedra a sucho jejich představy pokazily. Úroda zůstává průměrná a i výkupní ceny jsou podobné jako loni. Někteří farmáři už ale dávno obilí prodali, i když ho na poli stále ještě mají, uvedl ve svém zpravodajství portál iROZHLAS.

„Pšenici postihlo sucho víc. Déšť je i při žních důležitý, pastviny jsou vypálené a tráva neroste, takže každá kapka je dobrá. Letos je úroda podprůměrná, ale není to zas tak strašné. Obilí je nasmlouvané a prodané už dopředu, cena byla od ledna stejná,“ popsal v nedělním zpravodajství pro iROZHLAS blížící se žně farmář Pavel Bukovjan z vesničky Pročevily nedaleko Rožmitálu pod Třemšínem.

Prázdniny jsou v polovině, a to bývá obvykle v polovině i sklizeň obilí. Letos se kvůli suchu o týden až deset dnů opozdila a je průměrná, konstatoval Pavel Bukovjan.

Podle zpravodajství portálu iROZHLAS je farmář v dobrém rozmaru, i když pro něj žně teprve začínají. Odhaduje, že letos sklidí přes 100 tun obilí. Obilí poseká najatý kombajn, pak je ale třeba zrno vymlátit, dosušit, zpracovat. Letošní úrodu popsal stejně jako viceprezident agrární komory Josef Kubiš.

„Sucho nejvíce postihlo západní okraj Čech, nejvíce se to táhne od Plzeňska, přes severní část Středočeského kraje, tam jsou porosty poničené nejvíce. Na druhé straně na jižní Moravě byl zase abnormální výskyt hlodavců, takže celková sklizeň v rámci republiky bude průměrná,“ vysvětlil dopady sucha na letošní úrodu viceprezident Agrární komory ČR Josef Kubiš.

Méně řepky

Cena obilí se na ceně mouky a výsledného pečiva podle něj neodrazí. Česko podle Josefa Kubiše rozhodně nedostatkem obilí netrpí. „Co se týče obilovin, tak Česká republika je vysoce přebytková. Snížili jsme výrobu masa, vajec a drůbeže. Takže zhruba 40 procent obilovin nemá u nás uplatnění a vyváží se do zahraničí,“ doplňil Josef Kubiš.

Nižší a méně kvalitní úrodu očekávají pěstitelé řepky olejky, která je po obilí druhou nejrozšířenější plodinou v Česku. Řepka olejka se v Česku pěstuje na ploše zhruba 400 tisící hektarů a zabírá 16 procent zemědělské půdy. Kvůli suchu má letos řepka nižší výnosy a semena mají nižší olejnatost, říká Josef Kubiš.

„Letos bude úroda slabší. Loni jsme sklidili 1 milion 450 tisíc tun, letos toho vychází asi o 300 tisíc méně. Co je ale horší, že suchem je způsobena nižší olejnatost, takže co se týče oleje, tak tam je to katastrofální,“ dodává Josef Kubiš.