• Zveřejněno: 25.09.2018
  • Autor: Miroslav Svoboda

Ceny stavebních materiálů v Česku v příštím roce meziročně vzrostou o pět až deset procent. Vyplývá to z výsledků studie analytické společnosti CEEC Research, které včera zveřejnila ČTK. Růst cen pociťují stavební firmy už letos, z toho ve veřejném sektoru 85 procent oslovených společností, v soukromém téměř všechny. V průzkumu odpovídala v září více než stovka ředitelů tuzemských stavebních firem.

Z této studie vyplývá, že v segmentu stavebních materiálů vidí stavební firmy kritický nedostatek některých materiálů na trhu, čehož využívají někteří výrobci z části také k narovnání předchozích dumpingových cen z období krize. Konkrétně chybějí například cihly, zateplovací materiály, ale i řada dalších. Dodací lhůty jsou v lepším případě v měsících, nezřídka ale i delší než půl roku.

Podle zveřejněné studie se růst cen stavebních materiálů a prací projevuje i v dalším růstu cen bytů a ostatních nemovitostí. V případě dalšího zvyšování by se mohl projevit omezením poptávky. V současné době mají stavební firmy aktuálně zakázky na 9,5 měsíce dopředu. U velkých společností s minimálním ročním obratem 200 milionů korun je to 10,8 měsíce. Pro polovinu firem to znamená meziroční zlepšení, o poklesu hovoří čtyři ředitelé ze sta, uvádí studie.

V příštím roce by dvě třetiny stavebních firem chtěly navýšit počty pracovníků, v průměru o 12 procent. Mají ovšem obavy, že se jim potřebný počet nepodaří sehnat. Zároveň konstatují, že to bude složité, a to kvůli nedostatku pracovníků v konkrétních profesích. Z řemesel postrádají stavební firmy nejvíce zedníky (76 procent) a tesaře (60 procent). Problémem je získat také vodaře, pokrývače, elektrikáře, strojníky nebo obkladače.