• Zveřejněno: 27.01.2021
  • Autor: Miroslav Svoboda

Stát by mohl stavbu nového jaderného zdroje v Dukovanech financovat zcela sám. Podle zpravodajství České televize je to varianta pro případ, že by zapojení energetické firmy ČEZ do financování bylo příliš drahé, uvedl ve středu vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO) po jednání Rady hospodářské a sociální dohody ČR neboli tripartity. Podle něho by to mohlo snížit výkupní ceny energie. Podle původních plánů se stát měl podílet 70 procenty, zbylých 30 procent pak měl zaplatit ČEZ. Zástupci tripartity žádají po vládě rychlý tendr k Dukovanům bez redukce počtu uchazečů.

Míra státního financování stavby je, podle ministra Karla Havlíčka, závislá na vyhodnocení, jaký dopad bude mít financování ze strany ČEZu. O tom by měl rozhodnout znalecký posudek a také chování investora.

„Za předpokladu, že to pomůže výkupní ceně, tak je stát připraven financovat stavbu ze sta procent,“ uvedl ministr. Stát by v takovém případě mohl mít nižší úrokovou sazbu. Postup ovšem bude závislý i na schválení ze strany EU.

Zástupci tripartity, to je zaměstnavatelé a odbory, žádají vládu, aby v přípravách tendru na stavbu nového jaderného zdroje v Dukovanech pokračovala. Zároveň nechtějí redukovat počet uchazečů, podle nich by to výstavbu prodražilo a následně i zvýšilo ceny energie, uvedl po středečním jednání tripartity ministr Karel Havlíček.

Možnost odkladu kvůli blížícím se volbám do Poslanecké sněmovny Svaz průmyslu a dopravy ČR odmítá. Považoval by ho za nezodpovědný hazard. Upozorňuje na to, že vláda nesmí ohrozit energetickou soběstačnost a bezpečnost země. „Není na co čekat. Jádro v Česku chceme a potřebujeme, jako podmínku pro útlum uhlí v roce 2038 ho uvádí doporučení Uhelné komise. Vláda si také dala výstavbu nových jaderných bloků jako svůj cíl do programového prohlášení, zatím ale nevypsala ani tendr. Není žádný důvod pro odkládání tak zásadní věci,“ řekl prezident svazu Jaroslav Hanák.

Brzké vyhlášení tendru podpořili předseda Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josef Středula a předseda Asociace samostatných odborů (ASO) Bohumír Dufek, který zároveň upozornil, že vláda by se měla zabývat i výstavbou druhé atomové elektrárny v Temelíně. Přičemž dodal, že v Temelíně je na ruský reaktor namontováno elektronické zařízení a zabezpečení společnosti Westinghouse. Předseda ČMKOS Josef Středula v rámci této debaty mimo jiné zdůraznil potřebu energetického mixu v zemi a varoval před možnými výpadky energie v budoucnu.

Členové tripartity zároveň nechtějí, aby vláda v úvodu tendru vylučovala některého z uchazečů o stavbu. „Čím větší počet zájemců, tím nižší bude cena,“ podotkl Jaroslav Hanák. Náklady na stavbu nového jaderného zdroje se podle něj promítnou také do následných cen energie. Případné bezpečnostní hrozby by stát podle tripartity měl zohlednit až v průběhu nebo na konci soutěže.

K otázce, zda vyloučení některé země z počtu uchazečů o tendr na výstavbu jaderného bloku v JE Dukovany, by zdražilo nabídku ceny této výstavby, ministr Karel Havlíček dodal, že náklady na výstavbu bloku od konkrétních dodavatelů se u podobných projektů liší, často právě v závislosti na tom, jak velká je v daném výběrovém řízení konkurence.

Schůzky se zúčastnil i prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý. Souhlasil s rychlým spuštěním výběrového řízení a také zachováním širokého portfolia zájemců.

Již dříve, jak informovala Česká televize, ministr Karel Havlíček hovořil o čtyřech variantách, jak by se výběr dodavatele mohl řešit. Podle něj mezi ně patří scénář, kdy bude pozváno do tendru všech pět aktuálních zájemců, druhou variantou je pozvat tři zájemce bez Ruska a Číny. Další variantou je pak takzvaný model 3+2, kde by se Rusko a Čína mohly zúčastnit v dodavatelských konsorciích, ale nebyly by vůdčí, a zbylí členové by byli z Evropské unie a NATO. Čtvrtou variantou je odložení výběrového řízení až po letošních sněmovních volbách. Sám ministr Karel Havlíček před Vánoci označil za nejpřijatelnější model 3+2.

Mezi možnými uchazeči dukovanského tendru jsou podle dostupných informací ruský Rosatom, čínská společnost CGN, severoamerická společnost Westinghouse, francouzská EdF a jihokorejská firma KHNP.

Podle České televize model financování nového jaderného bloku v Dukovanech na Třebíčsku zhruba za šest miliard eur (přibližně 162 miliard korun) schválila česká vláda loni. Stát a ČEZ uzavřely smlouvy k plánovanému novému dukovanskému bloku na konci loňského července. Ministr Karel Havlíček a generální ředitel ČEZ Daniel Beneš podepsali vedle zastřešující dohody také smlouvu, která definuje územní povolení k umístění stavby a stanovuje termíny výběru dodavatele stavby. Daniel Beneš tehdy řekl, že pořadí uchazečů o stavbu nového bloku by firma ráda měla na konci roku 2022.

Česká televize dále upozornila, že během středečního odpoledne bude následovat jednání o projektu představitelů s předsedy sněmovních politických stran.

  • Zdroj: Česká televize