• Zveřejněno: 03.11.2020
  • Autor: Miroslav Svoboda

Prodejní ceny starších bytů v Česku na konci třetího čtvrtletí meziročně vzrostly v průměru o 1,6 procenta na 66 697 korun za metr čtvereční. Nájemné kleslo v průměru o 0,8 procenta na 245 korun za metr čtvereční měsíčně. Podle zpravodajství České televize to vyplývá z údajů společnosti Bezrealitky.

Prodeje starších bytů v Česku ve třetím čtvrtletí u společnosti Bezrealitky meziročně klesly o třináct procent, naopak počet pronajatých bytů vzrostl více než o třetinu. Konkrétně v Praze prodeje klesly o patnáct procent, počet pronajatých bytů se zvýšil o polovinu.

Nejdražší v prodejních cenách starších bytů bylo hlavní město, kde metr čtvereční přišel na 92 031 korun, nejlevnější pak Ústecký kraj s 18 929 korunami za metr čtverční.

Podobně i nájemné bylo nejdražší v Praze, a to 273 korun za metr čtvereční, v nejlevnějším Ústeckém kraji vyšlo na 146 korun.

Do sto tisíc korun za metr čtvereční se v cenách bytů vejde už jen Praha 9, ukazuje studie

Po Praze byly nejdražší byty v Jihomoravském (65 797 korun za metr čtvereční) a Středočeském kraji (55 772 korun). Za nejlevnějším Ústeckým krajem následovaly Moravskoslezský (28 888 korun) a Karlovarský kraj (31 932 korun).

Meziročně vzrostly ceny starších bytů v Královéhradeckém kraji, o více než čtvrtinu. Na Vysočině stouply zhruba o pětinu. Naopak v Ústeckém kraji téměř o čtvrtinu klesly, v Moravskoslezském kraji se snížily o 1,1 procenta.

Nájemné bylo po Praze nejvyšší v Jihomoravském (231 korun za metr čtvereční měsíčně) a Středočeském kraji (207 korun). Naopak druhé nejlevnější bylo po Ústecku v Karlovarském (149 korun) a Moravskoslezském kraji (164 korun).

Nejvíce se nájemné meziročně zvýšilo v Jihočeském (o 9,3 procenta), Pardubickém kraji (o 9,1 procenta) a na Vysočině (o 8,4 procenta). Nájmy klesly ve třech krajích. Nejvíce v Praze, o 6,5 procenta. Dále v Karlovarském (o 2,6 procenta) a Olomouckém kraji (o 2,2 procenta).

Trendem je nájemní bydlení. V nejisté situaci se lidé nechtějí nechat zatížit hypotékou

V mezikvartálním srovnání nejvíce vzrostly ceny starších bytů v Jihomoravském kraji, o 8,2 procenta. Naopak v Praze o 2,7 procenta klesly.

Podle ředitele Bezrealitky Hendrika Meyera nastává tak paradoxní situace. Zatímco ceny v Praze se snižují nebo stagnují, v Brně naopak rostou. Ceny v Praze dlouhodobě určuje globální poptávka, tedy turisté, manažeři nebo investoři. Ta nyní stagnuje. Proti tomu zájem o bydlení v Brně mají především Češi a Slováci, a ten neutuchá.

Podle realitního makléře společnosti 4fin Josefa Bajara je důvodem neustálého růstu cen nemovitostí v Brně a jeho okolí nedostatek nemovitostí, minimální rozestavěnost a čekání na nový územní plán. Podle Josefa Bajara v Brně je velmi vysoké procento dlouhodobých pronájmů. Proto nelze očekávat ani pokles nájemného.

  • Zdroj: Česká televize