• Zveřejněno: 28.07.2017

Česká ekonomika je v dobré kondici, což aktuálně potvrdil konjunkturální průzkum Českého statistického úřadu (ČSÚ) za červenec 2017. Jeho souhrnný indikátor důvěry v ekonomiku mírně vzrostl, zvýšil se také indikátor důvěry podnikatelů. Obě hodnoty rostly meziměsíčně i meziročně.

„Jak vyplývá z dat ČSÚ i ze šetření Svazu průmyslu a dopravy ČR, podniky nyní rozhodně neočekávají zhoršení ekonomické situace. Nadále tedy trvá vysoká šance, že se pozitivní vývoj ekonomiky udrží i během celého léta a podzimu,“ komentuje šetření ředitel Sekce hospodářské politiky Bohuslav Čížek a upozorňuje na rizikový faktor pro další růst ekonomiky, kterým je současný nedostatek zaměstnanců.

„Ekonomický úspěch je zejména výsledkem práce podnikatelů a jejich zaměstnanců,“ komentuje současnou situaci ve svém dopise podnikům prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR Jaroslav Hanák.

Odvětví obchodu a služeb vykazuje podle ČSÚ rovněž pozitivní vývoj, ovšem ve stavebnictví se důvěra podnikatelů meziměsíčně snížila. V příštích třech měsících podnikatelé ve stavebnictví očekávají snížení tempa růstu stavební činnosti a také úrovně zaměstnanosti. Tento stav je dán mimo jiné tím, že se květnová produkce inženýrského stavitelství meziročně snížila o 2,3 % a podnikatelé již patrně v polovině léta neočekávají další velké infrastrukturní zakázky. „Stát by měl vynaložit maximum úsilí k tomu, aby se zkrátila dlouhá povolovací řízení. Svaz průmyslu a dopravy ČR dlouhodobě upozorňuje, že nekoncepční a zbytečně byrokratický přístup zpomaluje zejména dopravní výstavbu, což omezuje ještě robustnější ekonomický růst,“ dodává Bohuslav Čížek, ředitel Sekce hospodářské politiky Svazu průmyslu a dopravy ČR. Meziročně je sice dle srovnání celková situace ve stavebnictví lepší, ovšem stále hluboko pod předkrizovou úrovní.

 

 

 

  • Zdroj: Svaz průmyslu a dopravy ČR