• Zveřejněno: 08.07.2019
Datum: 08.07.2019 08:00
Klíčová slova: Souhrn ekonomický 08:00

Praha - Energetický regulační úřad (ERÚ) nabádá zákazníky k většímu využívání mimosoudního řešení sporů s dodavateli energií. ČTK to dnes řekl mluvčí úřadu Michal Kebort. Běžné spory řeší podle něj ERÚ zpravidla do čtyř měsíců, návrh na jejich zahájení není spojen s žádným poplatkem a není potřeba ani najímat advokáta.

Praha - V Praze dnes začínají další výluky tramvají. S omezením dopravy musí cestující počítat v Praze 5 mezi smíchovským nádražím a Hlubočepy, kde tramvaje nepojedou do 8. září, a dále také mezi Andělem a Bertramkou, tam bude výluka trvat do 24. července. Mimo provoz bude dnes i lanová dráha na Petřín. Vyplývá to z informací na webu pražského dopravního podniku.

Datum: 08.07.2019 03:00
Klíčová slova: Souhrn ekonomický 03:00

Praha - Český statistický úřad bude dnes informovat o tom, jak se letos v květnu dařilo tuzemskému průmyslu, stavebnictví a zahraničnímu obchodu. Dubnová data potěšila, průmyslová i stavební produkce meziročně vzrostly a přebytek českého zahraničního obchodu stoupl.

Praha - V Praze dnes začínají další výluky tramvají. S omezením dopravy musí cestující počítat v Praze 5 mezi smíchovským nádražím a Hlubočepy, kde tramvaje nepojedou do 8. září, a dále také mezi Andělem a Bertramkou, tam bude výluka trvat do 24. července. Mimo provoz bude dnes i lanová dráha na Petřín. Vyplývá to z informací na webu pražského dopravního podniku.

Datum: 07.07.2019 20:03
Klíčová slova: Souhrn ekonomický 20:00

Frankfurt nad Mohanem - Největší německá banka Deutsche Bank dnes představila svůj restrukturalizační plán, který má pomoci zlepšit její hospodářské výsledky a cenu akcií. Kvůli restrukturalizaci mají bance vzniknout do roku 2022 mimořádné náklady 7,4 miliardy eur (188,8 miliardy Kč) a ve druhém čtvrtletí vykáže čistou ztrátu 2,8 miliardy eur. O práci by mohlo přijít 18.000 zaměstnanců. Oznámená restrukturalizace Deutsche Bank patří mezi největší v bankovním sektoru od finanční krize, napsala agentura Reuters. Plán dnes schválila dozorčí rada.

Niamey - Nigérie podepsala dohodu o připojení k Zóně volného obchodu afrického kontinentu (AfCFTA), jejímž cílem je odstranit většinu cel a dalších obchodních bariér v Africe a posílit obchod mezi africkými zeměmi. Jedinou africkou zemí, která nechce být součástí obchodního bloku, tak zůstává Eritrea, upozornil server BBC. AfCFTA by měla vytvořit největší zónu volného obchodu na světě.

Datum: 07.07.2019 16:00
Klíčová slova: Souhrn ekonomický 16:00

Praha - Podílové fondy v prvním pololetí 2019 vydělávaly. Nejlépe si vedly akciové fondy, které se zhodnotily v průměru o téměř 13 procent hodnoty. Dluhopisové fondy vydělaly 3,6 procenta, fondy peněžního trhu byly v korunovém vyjádření 0,5 procenta v plusu. ČTK o tom informovala poradenská společnost Broker Consulting.

Praha - Pražský dopravní podnik (DPP) pošle do dražby nevyužívaný rekreační areál Vesna v Nové Vsi nad Nisou, který se pokouší prodat již delší dobu. Podle webových stránek podniku se elektronická aukce souboru budov bude konat 31. července v 10:00 s vyvolávací cenou 4,86 milionu korun. Přihazovat bude možné do 15:00 následujícího dne.

Praha - Skupina poslanců navrhuje rozšířit osvobození od daně z nemovitosti u remízků, hájů, větrolamů nebo mezí i na takové z nich, které se nacházejí na ostatních plochách v nezastavěném území. Nynější zákon osvobozuje pouze ty zmíněné krajinné prvky, které jsou na orné půdě nebo trvalých travních porostech. Novelu zákona o dani z nemovitých věcí předložilo ve Sněmovně pět desítek poslanců z klubů KDU-ČSL, ODS, Pirátů, STAN a SPD. S obdobným osvobozením přichází i vládní daňový balíček, takzvaný sazbový, který především zvyšuje daně z alkoholu nebo cigaret.

Praha - Stát připravuje 97 dopravních projektů, které by měly přispět k dalšímu rozvoji inteligentních dopravních systémů v Česku. Dokončeno bylo zatím 20 z nich za 1,85 miliardy korun, jde například o modernizaci telematických systémů na D1, vytvoření geoportálu nebo systému na automatické vedení vlaku. Dalších 27 projektů je rozpracovaných. Vyplývá to ze zprávy ministerstva dopravy, se kterou se v pondělí seznámí vláda. Letos by měly začít práce na dalších 18 projektech.

Trutnov - Dopravu v jednatřicetitisícovém Trutnově od pondělí 8. července do konce září zkomplikuje oprava silnice první třídy číslo 16, která je průtahem města. Řidiči budou muset objížďkami. Stavbaři na silnici budou opravovat povrch a na přechodech pro chodce budou stavět středové ostrůvky. ČTK to řekl mluvčí trutnovské policie Lukáš Vincenc.

Ústí nad Labem - Na všechny opravy chodníků a místních cest by Ústí nad Labem potřebovalo 800 milionů korun. Takový je vnitřní dluh města na komunikacích podle odboru dopravy. Letos má na údržbu vozovek 44 milionů korun a na opravy chodníků devět milionů korun. Novináře o tom informovali radní.

Datum: 07.07.2019 12:00
Klíčová slova: Souhrn ekonomický 12:00

Praha - V prvním pololetí letošního roku stát vybral na mýtu 5,5 miliardy korun, což je meziročně o 2,6 procenta více. Nejsilnějším měsícem byl zatím květen, kdy se vybralo 979 milionů korun. Vyplývá to z informací správce mýtného systému, společnosti Kapsch. Celkové výběry mýta za uplynulých 12,5 roku překonaly 104 miliard korun.

Praha - Podíl prodaných nových bytů, které si lidé kupují jako investici, nikoliv pro vlastní bydlení, zůstává asi třetinový. V poslední době se tento podíl nemění. Záleží na lokalitě, nejvíce jich je v širším centru. Jde především o menší byty 2+KK nebo 1+KK. Zatímco před lety mezi investory převažovali cizinci, dnes jsou to spíše Češi. Koupené byty dále pronajímají, nenechávají je prázdné. Vyplývá to z odpovědí developerů, které ČTK oslovila. Většina z nich působí hlavně v Praze.

Praha - Stát loni uskutečnil takzvané centrální nákupy za 1,2 miliardy Kč. Například u nákupu software se uspořilo zhruba 50 procent proti nabídkovým cenám. Celkem tak centrální nákupy za roky 2016 až 2018 přinesly úspory 3,1 miliardy Kč. Vyplývá to ze zprávy o hodnocení centrálního nákupu státu a resortních systémů centralizovaného zadávání za rok 2018, kterou na pondělní jednání vlády předložilo ministerstvo financí (MF).

Praha - Češi sledují televizi stále více mimo živé vysílání. Podíl odložené sledovanosti se za posledních pět let zvýšil z 1,5 procenta na letošních šest procent. Nejvíce je odložená sledovanost zřetelná u placených tematických televizních stanic, kde dosahuje i 15 až 20 procent. Vyplývá to z údajů mediálního zastupitelství Atmedia.

Praha - Hutnímu velkoobchodu Ferona, který patří k největším velkoobchodníkům s hutním materiálem v Česku, klesl loni meziročně zisk o 27,8 procenta na 210 milionů korun. Tržby za prodej zboží proti tomu vzrostly o 2,9 procenta na 13,1 miliardy korun. Vyplývá to z konsolidované výroční zprávy společnosti zveřejněné ve Sbírce listin.

Praha - V pražském metru dnes nad ránem skončila výměna 506 dřevěných pražců za betonové. Skončila tak i problémová výluka mezi stanicemi Pražského povstání a Pankrác, která trvala od 29. června. Původně mělo být metro mimo provoz ještě dnes, kvůli večernímu koncertu Eda Sheeranana na letišti v Letňanech ale dopravní podnik výluku o den zkrátil.

Liberec - V Liberci se od pondělí prodlouží výluka na tramvajové trati do Lidových sadů, kde je zoologická a botanická zahrada. Tramvaje linek 2 a 3 z Hanychova jezdí kvůli rekonstrukci na trati už od dubna jen na dopravní terminál ve Fügnerově ulici, teď budou končit ještě o stanici dřív, na Rybníčku. Dál je nahradí autobusy, zajíždět budou až k vlakovému nádraží. Všechny práce na trati by měly skončit do 24. srpna, řekl ČTK provozně-technický ředitel Dopravního podniku měst Liberce a Jablonce (DPMLJ) Ludvík Lavička.

Olomouc - Společnosti ABO valve, která vyrábí armatury a klapky pro průmyslové použití v energetice, vodním hospodářství či farmacii, loni vzrostly tržby o pětinu na rekordních 335 milionu korun z 278 milionů korun v roce 2017. Čistý zisk firmy se zvýšil z 7,9 milionu korun v roce 2017 na 22 milionů korun. ČTK údaje získala z výroční zprávy ABO valve, která patří do mezinárodní skupiny Siwatec Group.

Rakovník - V Rakovníku má poblíž železničního a autobusového nádraží vzniknout záchytné parkoviště. Poslouží tedy i cestujícím hromadné dopravy, kteří k nádraží dojedou autem. Nejdříve zastupitelé musí schválit nový územní plán, který upřesní možnosti rozvoje v různých částech města. Podle starosty Luďka Štíbra (ODS) by se územní plán měl projednávat na zářijovém nebo prosincovém jednání zastupitelstva.

Jihlava - Stavebním podnikům sídlícím na Vysočině klesla v letošním prvním čtvrtletí základní výroba o 2,3 procenta na 940 milionů korun. V osmi krajích přitom v meziročním porovnání výroba těchto firem vzrostla, v Česku zaznamenali statistici její průměrné zvýšení o 4,5 procenta. Vyplývá to z údajů jihlavské správy Českého statistického úřadu (ČSÚ). Meziroční porovnání výsledků firem na Vysočině mohl poznamenat úpadek stavební společnosti PSJ.

Vyškov - Ve Vyškově v těchto dnech začíná plánovaná rekonstrukce autobusového nádraží. Staveniště už je předané, v pondělí začínají hlavní práce, uvedl v tiskové zprávě mluvčí radnice Michal Kočí. Práce vyjdou podle předchozích odhadů na desítky milionů korun. Bližší údaj firma Krodos Servis, která autobusové nádraží provozuje, neposkytla.

Hradec Králové - Výkony největších stavebních firem v Královéhradeckém kraji v prvním čtvrtletí meziročně klesly o deset procent na 427 milionů korun. Stavebnictví v kraji tak na začátku roku nepotvrdilo loňský jednoprocentní růst. Údaje se týkají firem s více než 50 zaměstnanci. V celé ČR stavební výroba v prvním čtvrtletí vzrostla o 4,5 procenta. Růst vykázalo osm krajů, šest regionů utrpělo pokles. Vyplývá to z předběžných dat Českého statistického úřadu.

Brusel - Daň z letecké dopravy či poplatek pro velké mezinárodní firmy za možnost využívat výhod unijního jednotného trhu by mohly v budoucnu pomoci naplňovat rozpočet Evropské unie. V úterý čeká ministry financí zemí EU další z řady debat o nových "vlastních příjmech" unie a podle informací ČTK je možné, že právě tyto dva nápady na jednání k diskusi nabídne komisař pro rozpočet Günther Oettinger. Nejpravděpodobnější variantou nového zdroje rozpočtových příjmů unie je ale nadále možnost zdanění plastů, o které Oettinger už mluví delší dobu.