• Zveřejněno: 04.07.2019

Datum: 04.07.2019 08:00
Klíčová slova: Souhrn ekonomický 08:00

Praha - Ministerstvo zemědělství chce ze státní kasy 2,5 miliardy korun, aby mohlo vypsat dotační program pro vlastníky lesů postižených kůrovcem. Vyplývá to z materiálu pro vládu, která záměr v pondělí projedná. Mělo by jít o kompenzaci za snížení ceny dříví na trhu. Vládu k uvolnění tří miliard korun kvůli kůrovci už například letos vyzval sněmovní petiční výbor.

Praha - Jeden ze tří eskalátorů ve stanici metra Pražského povstání je od rána mimo provoz kvůli technické závadě. Cestující, kteří do metra přichází, jsou proto posíláni oklikou. Vystupujících se porucha netýká. Stanice tento týden čelí náporu cestujících kvůli výluce metra C, lidé tam přestupují z metra na náhradní autobus. Vyplývá to z informací na webu dopravního podniku. Kdy bude závada odstraněna, zatím není uvedeno.

Praha - Pohonné hmoty v Česku za poslední týden znovu zlevnily. Průměrná cena benzinu klesla o 12 haléřů na 33,02 Kč/l, nafta zlevnila o devět haléřů na 32,12 Kč/l. Vyplývá to z údajů firmy CCS, která ceny sleduje. Současné ceny jsou na úrovni z přelomu dubna a května.

New York - Facebooku se podařilo vyřešit problém s nahráváním nebo odesíláním mediálních souborů, který se objevil u jeho aplikací a platforem. Oznámila to společnost v prohlášení. Ve středu mnoho uživatelů po celém světě, včetně České republiky, nemohlo posílat a dostávat obrázky, videa nebo jiné soubory přes platformy sociální sítě, včetně Instagramu a WhatsApp.

New York - Hodnota přeshraničních akvizic a fúzí zahrnujících společnosti ze Spojených států v první polovině letošního roku klesla o 48 procent na 204 miliardy USD (4,6 bilionu Kč). To je nejnižší pololetní hodnota od první poloviny roku 2014, uvedla agentura Bloomberg. Navíc žádná z deseti největších dohod oznámených v letošním roce v USA nezahrnovala zahraničního kupce nebo prodejce, zatímco v posledních letech to bývaly čtyři z deseti.

Datum: 04.07.2019 03:00
Klíčová slova: Souhrn ekonomický 03:00

Praha - Český statistický úřad dnes zveřejní první odhady sklizní na základě červnových dat. Loni sklizeň obilovin kvůli nepříznivému počasí klesla. Také letos Česko trápí nedostatek srážek a vysoké teploty. Na většině území Čech je výrazné až extrémní sucho v půdě do jednoho metru. Zemědělci proto očekávají snížený výnos zejména u řepky, ozimých obilovin a okopanin a také u ovocných stromů.

New York - Všechny tři hlavní indexy ve Spojených státech uzavřely ve středu na novém rekordu. Obchodníci očekávají, že centrální banka USA (Fed) bude více prosazovat uvolněnější měnovou politiku, protože statistické údaje poskytují stále více důkazů o zpomalení ekonomického růstu. Obchodování na finančních trzích v USA bylo ve středu zkrácené a dnes jsou trhy kvůli státnímu svátku zavřené.

Datum: 03.07.2019 20:00
Klíčová slova: Souhrn ekonomický 20:00

Praha - Přelety Sibiře jsou pro letecké linky směřující do zemí Dálného východu klíčové. Jde o nejkratší a nejlevnější trasu. Za využití tohoto vzdušného prostoru přitom musí dopravci platit, což je ve většině jiných částech světa nezvyklé. ČTK to řekl odborník na leteckou dopravu Michal Čupa z Planes.cz. Přelety přes Sibiř využívají na lince do Soulu i ČSA, Rusko jim však práva k přeletům v minulých dnech odebralo. Vedlo to k odvetnému opatření českých úřadů, které zrušily povolení pro ruské dopravce v Česku.

Praha - Případné omezení přímého leteckého spojení mezi Českem a Ruskem kvůli sporu úřadů obou států o povolení k přeletům může mít podle odborníků negativní dopad na turistiku. Ruských turistů se loni v českých hotelech a penzionech ubytovalo podle agentury CzechTourism přes 545.000 a průměrně v ČR strávili téměř osm nocí, což bylo více než u jiných národností. Podle místopředsedy Asociace cestovních kanceláří Jana Papeže jejich počet v posledních třech letech pomalu roste, má ale daleko k roku 2013, kdy do Česka přijelo téměř 800.000 Rusů.

Praha - Pražská burza dnes posílila, index PX rostl o 0,82 procenta na 1049,29 bodu. Táhly ho především akcie technologické společnosti Avast, rakouských finančních titulů a textilky Pegas Nonwovens. Aktivita na trhu byla nízká. Celkový zobchodovaný objem dosáhl 287 milionů korun, což je zhruba polovina dlouhodobého průměru. Vyplývá to z údajů burzovního webu.

Praha - Česká měna dnes stagnovala k euru a mírně oslabila vůči dolaru. K euru koruna oslabila o haléř na 25,45 Kč/EUR, proti dolaru ztratila čtyři haléře a kolem 17:00 se obchodovala v kurzu 22,56 Kč/USD. Vyplývá to z údajů na serveru Patria Online.

Brno - V brněnské MHD loni pátým rokem po sobě rostl počet cestujících. Meziročně vzrostl o 4,3 milionu na 360,9 milionu lidí. O osm milionů korun se zvýšily i tržby z jízdného, a to na 976,9 milionu korun, nejlepší výsledek za posledních pět let. Tržby se pohybují pod miliardou od roku 2012. Tehdy se naposledy v Brně i na jižní Moravě zvyšovala cena jízdného, vyplývá z výroční zprávy, kterou zveřejnil na svém webu Dopravní podnik města Brna.

Praha - Městské části v Praze mají různé postoje k návrhu magistrátu dát radnicím možnost ovlivňovat výši daně z nemovitosti. Některé plánují nechat daň pro majitelé bytů a domů na stávající úrovni, jiné ji chtějí zdvojnásobit. Vyplývá to z ankety ČTK. Připravovaná vyhláška počítá s tím, že se takzvaný místní koeficient pro výpočet daně zvedne ze stávající nejnižší hodnoty jedna na stupeň dva z pěti možných. Radnice by zároveň dostaly možnost samy si určovat výši tzv. velikostního koeficientu, čímž by mohly ovlivnit reálnou výše daně. Pro komerční nemovitosti by se v případě schválení návrhu daň zvedla na dvojnásobek.

Washington - Americký prezident Donald Trump dnes opět obvinil Evropu a Čínu z měnových manipulací s cílem získat konkurenční výhodu na úkor Spojených států. Uvedl rovněž, že USA by tyto manipulace neměly nechávat bez odezvy.

New York - Tisíce uživatelů služeb americké internetové společnosti Facebook dnes hlásí problémy při jejich používání. Tato hlášení přicházejí zejména ze Spojených států a Evropy, stěžují si také uživatelé v České republice. Společnost Facebook uvedla, že pracuje na řešení potíží některých uživatelů s mediálními soubory.

Frankfurt n. Mohanem - Největší německá bankovní společnost Deutsche Bank předpokládá, že náklady na její reorganizaci dosáhnou až pěti miliard eur (127 miliard Kč). Agentuře Reuters to dnes řekl zdroj obeznámený se situací. List The Wall Street Journal již minulý týden uvedl, že Deutsche Bank v rámci reorganizace uvažuje o zrušení 15.000 až 20.000 pracovních míst.

Londýn/New York - Ropa dnes zdražuje kvůli klesajícím zásobám suroviny ve Spojených státech a růstu na amerických akciových trzích. Ceny ropy tak smazaly část úterního poklesu, za kterým stály obavy ze zpomalování růstu světové ekonomiky.

Londýn - Americký dolar dnes sestoupil až na týdenní minimum vůči japonskému jenu a mírně oslabuje rovněž vůči euru. Dolar je pod tlakem kvůli vyhlídkám na snížení úrokových sazeb ve Spojených státech. Japonský jen, který je považován za bezpečnou investici v období nejistoty, naopak těží z přetrvávajícího napětí v mezinárodních obchodních vztazích.

Datum: 03.07.2019 16:00
Klíčová slova: Souhrn ekonomický 16:00

Praha - Prodej nových osobních aut na českém trhu v prvním pololetí klesl o 10,6 procenta na 128.498 vozů. V červnu se trh propadl o 15,5 procenta. Nejmenší snížení zaznamenal segment terénních SUV a velkoprostorových rodinných vozů. Oznámil to dnes Svaz dovozců automobilů.

Praha - Novým předsedou představenstva petrochemického holdingu Unipetrol je ode dneška Tomasz Wiatrak (38), který byl dosud místopředsedou představenstva firmy. Dosavadnímu šéfovi Krzysztofu Zdziarskému skončilo tříleté funkční období. ČTK to dnes sdělil mluvčí Unipetrolu Pavel Kaidl. Doplnil, že funkci místopředsedů představenstva budou nově zastávat dosavadní členové představenstva Katarzyna Wośová a Maciej Libiszewski. Novým členem představenstva je Marek Kaszuba.

Praha - Největší cestovní agentura v Česku Invia.cz loni prodala zájezdy cestovních kanceláří a další své služby za 6,80 miliardy korun. Její prodeje tak rostou už druhým rokem a meziročně se zvýšily o zhruba 18 procent. Společnost dosáhla provozního zisku před odpisy (EBITDA) 173 milionů korun. ČTK to dnes řekla mluvčí Invia.cz Andrea Řezníčková.

Brusel - Po závazcích, které tento týden nabídl ohledně veřejných financí Řím, došla dnes Evropská komise (EK) k závěru, že už není nutné, aby členské země Evropské unie zahájily vůči Itálii řízení kvůli nadměrnému deficitu. Novinářům to po dnešním jednání komise řekl komisař pro hospodářské a měnové záležitosti, daně a cla Pierre Moscovici.

Paříž - Centrálu francouzské automobilky Renault v Boulogne-Billancourt u Paříže prohledává od rána policie. Informace médií firma později bez dalších podrobností potvrdila a dodala, že s úřady plně spolupracuje. Zásah má podle médií souvislost s aférou bývalého šéfa firmy Carlose Ghosna.

New York - Dodavatel čipů Broadcom vede pokročilá jednání o převzetí největšího světového výrobce bezpečnostního softwaru Symantec. Agentuře Reuters to řekly zdroje obeznámené se situací. Broadcom už před rokem v rámci snahy o diverzifikaci aktivit koupil za 18,9 miliardy dolarů (426 miliard Kč) softwarovou firmu CA.

Flensburg (Německo) - Prodej nových osobních automobilů v Německu se v letošním prvním pololetí meziročně zvýšil o půl procenta na 1,849 milionu. V červnu ale o 4,7 procenta klesl a činil 325.231 po květnovém nárůstu o více než devět procent. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil spolkový úřad pro motorová vozidla KBA.

Záhřeb - Chorvatsko do konce tohoto týdne předloží formální žádost o vstup do mechanismu směnných kurzů ERM-2, tedy do takzvané čekárny na členství v eurozóně. Oznámil to dnes chorvatský ministr financí Zdravko Marić. Vláda podle agentury Reuters doufá, že bude moci do ERM-2 vstoupit příští rok. Země pak musí v tomto mechanismu před přijetím eura strávit minimálně dva roky.

Praha - Návrh ministerstva financí schválený v květnu vládou na zvýšení spotřební daně na tabák nepřinese do státního rozpočtu v následujících letech tolik peněz, kolik si stát představuje. Dnes to na tiskové konferenci uvedli autoři studie Centra behaviorálních experimentů (CEBEX), které spolupracuje s Vysokou školou CEVRO Institut. Pro rozpočet by podle nich bylo lepší zvyšovat daňovou zátěž postupně, nikoliv skokově. Podobně v minulosti argumentovaly tabákové společnosti. Příspěvek 80.000 korun dala autorům studie firma British American Tobacco.

Praha - Čínská letecká společnost Sichuan Airlines ukončí provoz na lince mezi Prahou a Curychem. Spoje by měly skončit 24. srpna, informoval server Zdopravy.cz. Podle serveru měla linka problémy s obsazeností. Z Prahy do Curychu pravidelné létá ještě švýcarský Swiss.

Praha - Loni celníci do ČR nevpustili skoro 1081 kilogramů tzv. svačinek ze zemí mimo EU. Podobně jich zadrželi i předloni, pochází například z Kazachstánu nebo Ruska. ČTK to dnes sdělil mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Petr Vorlíček, který připomněl, že do EU není možné dovážet pro osobní spotřebu maso, masné výrobky, salámy, šunky, klobásy, ale také mléko či mléčné výrobky jako máslo, sýry nebo jogurty.

Praha - Stavební firmě Strabag v Česku loni vzrostl čistý zisk meziročně o 20,6 procenta na 370,6 milionu korun. Tržby firmy stouply o 12,9 procenta na 12,22 miliardy korun. Vyplývá to z výroční zprávy ve Sbírce listin. Obrat firmy loni z 65 procent tvořily zakázky z dopravního stavitelství.

Kroměříž - Hanácké náměstí nedaleko centra Kroměříže brzy oživí další atrakce. Město zde nechá vybudovat takzvané workoutové hřiště, tedy posilovnu pod širým nebem. Doplní dětské hřiště a hřiště na pétanque. V tiskové zprávě to dnes uvedl mluvčí radnice Jan Vondrášek.

Olomouc - Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) v srpnu zahájí dlouho připravovanou elektrizaci a modernizaci železniční trati z Olomouce do Uničova. Zakázku v hodnotě 3,9 miliardy korun získalo sdružení firem Subterra, OHL ŽS a EŽ Praha. Modernizace trati má být hotova do poloviny roku 2022. Cestující se musejí připravit na výluky. ČTK to dnes oznámil mluvčí SŽDC Marek Illiaš.

Znojmo - Na tři měsíce se ve Znojmě od září uzavře most přes Dyji, který spojuje ulice Koželužskou a Mlýnskou. Vzhledem k rozsahu prací se předpokládá, že bude uzavřený pro veškerý provoz. Město za opravu zaplatí téměř deset milionů korun, uvedl v tiskové zprávě místostarosta Jakub Malačka (ČSSD).

Prostějov - Stavbu cyklověže, která má lidem umožnit bezpečně a levně ukládat jízdní kola, plánuje radnice v Prostějově. Parkovací zařízení pro jízdní kola by mělo být umístěno u hlavního vlakového nádraží. ČTK to dnes sdělil prostějovský primátor František Jura (ANO).

Staré Sedliště (Tachovsko) - Staré Sedliště na Tachovsku postaví v bývalém sídle obecního úřadu sedm menších pečovatelských bytů pro seniory za více než 12 milionů korun. Čtvrtinu nákladů dá ministerstvo pro místní rozvoj. Jde o největší investici obce za posledních deset let. Stavba začne letos a měla by být hotová do konce června 2020, řekla ČTK starostka Starého Sedliště na Tachovsku Jitka Valíčková (Za obec krásnější). Obec má téměř 1200 obyvatel, z toho samotné Sedliště přes 800 a zbytek je v pěti částech.

Zubrnice (Ústecko) - Spolek Zubrnická museální železnice a svazek obcí Úštěcka slavnostně zahájí 5. července provoz historické autobusové linky Úštěk - Zubrnice a zpět. Autobusová linka bude pokračováním železniční turistické linky, která zatím končí v Zubrnicích. Povede v linii bývalé dráhy do Úštěka. ČTK to dnes řekl Radek Kubala ze Zubrnické museální železnice.

Datum: 03.07.2019 12:00
Klíčová slova: Souhrn ekonomický 12:00

Praha - Prodej osobních aut na českém trhu v prvním pololetí klesl o 10,6 procenta na 128.498 vozů. V červnu se trh propadl o 15,5 procenta. Nejmenší snížení zaznamenal segment terénních SUV a velkoprostorových rodinných vozů. Oznámil to dnes Svaz dovozců automobilů.

Praha - Počet nabízených ojetých aut na českém trhu se v prvním pololetí proti loňsku zvýšil o 19 procent na 581.652 vozů. Nejčastěji byly prodávané za cenu kolem 134.000 korun, což je 1000 Kč více, než loni. Vyplývá to z monitoringu skupiny AAA Auto v inzerci a tuzemských autobazarech.

Tachov - Fakulta filozofická Západočeské univerzity v Plzni (ZČU) řeší dva mezinárodní projekty zaměřené na integraci cizinců. První se věnuje migraci v česko-bavorskému prostoru a druhý, Arrival Regions, zmírnění negativních dopadů rozvoje průmyslových zón na blízké obce. Pro něj založí fakulta začátkem příštího roku Koordinační středisko integračních aktivit pro Tachovsko, jehož obce díky dálnici D5 nejvíce pociťují případné problémy s cizinci. ČTK to řekl Jan Pěchota z katedry blízkovýchodních studií fakulty.

Hradec Králové - Státní podnik Lesy České republiky (LČR) zatím utratil z miliardového programu Vracíme vodu lesu vyhlášeného v dubnu přes 51 milionů korun. Od jara stavbaři dokončili 14 různých vodohospodářských staveb, dalších 36 chtějí udělat do konce letošního roku. ČTK to dnes řekla mluvčí podniku Eva Jouklová. Lesy ČR spravují asi 38.000 kilometrů říček, bystřin, potoků, patří jim i různé malé nádrže a rybníky.

Týnec nad Labem (Kolínsko) - Středočeský kraj chce urychlit přípravu a uskutečnění staveb. Při opravě mostu v Týnci nad Labem na Kolínsku otestuje jiný dodavatelský systém, kdy se nevypisují soutěže zvlášť na vypracování projektové dokumentace a zvlášť na samotnou stavbu, ale obojí se spojí do jedné zakázky. ČTK o tom dnes informovala Helena Frintová ze středočeského hejtmanství.

Brno - Brněnské firmě Kentico Software, která se zabývá vývojem softwaru pro zákazníky na celém světě, klesl v loňském fiskálním roce končící červnem 2018 obrat o 52 milionů na 422 milionů, zisk klesl téměř devětkrát na deset milionů korun. Důvodem je pokles kurzu dolaru vůči koruně. Obrat se tak vrátil na úroveň roku 2016, ziskovost je nejnižší za posledních pět let. Postupně se však v aktuálně skončeném fiskálním roce na konci letošního června výrazně zvýšil zájem o nový produkt společnosti, jímž je Kentico Cloud, a očekává se růst dolarových tržeb zhruba o pět procent. Produkt využívají i mnohé velké globální společnosti, uvedl v tiskové zprávě generální ředitel Petr Palas.

Praha - Dvě třetiny českých turistů využívá k zaplacení útraty na zahraniční dovolené platební kartu. Třetina obyvatel kartu v cizině nevyužívá vůbec, bojí se totiž technických komplikací. Stejný počet se v zahraničí připojí k internetu, aniž by si zjistili, zda je místní wifi bezpečná, vyplývá z červnového průzkumu České bankovní asociace.

České Budějovice - Pivovar Samson z Českých Budějovic zdvojnásobil v červnu oproti květnu výstav na 4500 hektolitrů. Je to díky vysokým letním teplotám. Prodej piva roste v létě i strakonickému pivovaru Dudák, jenž v červnu prodal 6000 hektolitrů. Budějovický Budvar letos prodává mírně nad původním plánem. ČTK to řekli zástupci pivovarů.

Brno - Města a obce v turistických oblastech jižní Moravy často nevyužívají naplno výběr lázeňských, rekreačních a ubytovacích poplatků za ubytování hostů. Jednou z výjimek je Mikulov na Břeclavsku, kde vybírají maximum, které je dohromady 21 korun za osobu a noc. V Brně je sazba rekreačního poplatku ve všech městských částech stejná, maximálních 15 korun, poplatek z ubytovací kapacity si městské části stanovují samy. Vyplývá to z informací, které ČTK poskytli zástupci jednotlivých obcí.

Brno - Do obchodů v České republice dodali výrobci v loňském roce o 15 procent více lahví šumivých vín než v roce 2017. To je největší meziroční růst za posledních 19 let. Vyplývá to z údajů Celní správy České republiky.

New York/Palo Alto (USA) - Americký výrobce elektromobilů Tesla ve druhém čtvrtletí dodal na trh rekordní počet aut, a splnil tak cíl, který stanovil zakladatel a šéf podniku Elon Musk. Tesla v úterý uvedla, že zákazníkům předala 95.200 aut, což je o 51 procent více než v předchozím kvartálu. Výsledek výrazně předčil odhady analytiků. Akcie Tesly, kterým se letos zatím příliš nedaří, v reakci zpevnily zhruba o osm procent.

Bratislava - Úroda hlavních druhů obilovin na Slovensku letos podle odhadu slovenského statistického úřadu stoupne o 14,5 procenta na 2,88 milionu tun. To by byla nejlepší sklizeň od roku 2016, kdy země zaznamenala druhou nejvyšší úrodu obilí ve své novodobé historii.

Paříž - Paříž má v plánu zakázat autobusům s turisty vjezd do centra města a přimět návštěvníky města k procházkám, jízdě na kole nebo veřejnou dopravou. Zákaz má pomoci při řešení stížností na obtíže způsobené masovou turistikou, řekl v rozhovoru s listem Le Parisien náměstek primátorky města Emmanuel Grégoire.

Los Angeles/Detroit - Zemřel bývalý manažer několika amerických automobilek Lee Iacocca. Charismatickému vizionáři, který stál za vznikem sportovního vozu Ford Mustang či minivanu Chrysler, bylo 94 let. S odkazem na rodinu to oznámil koncern Fiat Chrysler. Iacocca byl synem italských přistěhovalců a v 80. letech proslul zejména záchranou zadlužené automobilky Chrysler, která se tak vyhnula bankrotu.

Washington - Americký prezident Donald Trump oznámil dva nové kandidáty do vedení centrální banky (Fed). Do sedmičlenného sboru Rady guvernérů chce navrhnout Christophera Wallera, který působí ve Federální rezervní bance v St. Louis, a Judy Sheltonovou z Evropské banky pro obnovu a rozvoj (EBRD). Analytici se domnívají, že oba tito lidé budou podporovat Trumpův požadavek na umírněnou úrokovou politiku.

Londýn - Americký internetový prodejce Amazon vytvoří letos v Británii přes 2000 stálých pracovních pozic. V zemi, která je jeho největším evropským trhem, tak bude mít více než 29.500 zaměstnanců. Firma dnes uvedla, že nabírat bude na vstupní pozice skladníků, hledá ale také inženýry, softwarové vývojáře, výzkumníky v oblasti dat a odborníky na cloudovou technologii a strojové učení.