• Zveřejněno: 31.05.2019

Datum: 31.05.2019 08:00
Klíčová slova: Souhrn ekonomický 08:00

Praha - Pražská teplárenská prodala během topné sezony na přelomu loňského a letošního roku o 2,4 procenta méně tepelné energie než na přelomu let 2017 a 2018. ČTK to řekl mluvčí společnosti Miroslav Štochl. Podle něho dnes společnost topnou sezonu ukončila.

San Francisco - Americký provozovatel alternativní taxislužby Uber Technologies v letošním prvním čtvrtletí navzdory růstu tržeb prodělal miliardu dolarů (přes 23 miliard Kč). Oznámila to dnes firma. Hospodářské výsledky zveřejnila poprvé od svého vstupu na burzu.

Datum: 31.05.2019 03:00
Klíčová slova: Souhrn ekonomický 03:00

Praha - Český statistický úřad dnes zveřejní zpřesněná data o vývoji ekonomiky v prvním čtvrtletí. Podle prvních předběžných odhadů z poloviny května česká ekonomika v letošním prvním čtvrtletí zpomalila meziroční růst na 2,5 procenta z 2,6 procenta ve 4. čtvrtletí loňského roku. Mezičtvrtletně se HDP zvýšil o půl procenta.

Praha - Dnes je poslední termín, kdy mohou zájemci doručit na ministerstvo obrany přihlášku do výběrového řízení na ředitele státního podniku VOP CZ. Předchozího šéfa vojenských opraven Marka Špoka odvolal ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO) kvůli nespokojenosti s fungováním vedení firmy a komunikací podniku ke konci dubna a řízením podniku dočasně pověřil finančního ředitele Martina Volného. Podle informací v inzerátu by se ředitel vzešlý z výběrového řízení měl podle předpokladu ministerstva ujmout funkce počátkem července.

Praha - V Česku se dnes veřejnosti otevřou sdílené kanceláře, tzv. coworkingy. Na 61 místech ve 27 městech se uskuteční druhý ročník akce Den otevřených coworkingů. Zájemcům představí sdílené pracovní kanceláře, nejvíce jich je v hlavním městě. Trend se ale postupně z Prahy přesouvá i do regionů, pozadu tak nezůstanou ani krajská města jako České Budějovice, Zlín, Olomouc nebo menší města jako Tábor, Brandýs nad Labem nebo Litomyšl. Akci pořádá portál Na volné noze ve spolupráci s provozovateli sdílených kanceláří po celém Česku.

Praha - Absolutním vítězem letošního ročníku soutěže o nejlepší novinku na tuzemském trhu se stala renovovaná řada sektů Bohemia Sekt. Cenu odborné poroty za nejvíce inovativní výrobek dostaly kapesníčky Zewa Softis od firmy Essity Czech Republic. Marketingová soutěž Volba spotřebitelů - Nejlepší novinka každoročně oceňuje inovace na českém trhu. Výsledky 19. ročníku vyhlásila ve čtvrtek večer v Praze společnost Atoz Marketing Services.

New York - Americké akcie ve čtvrtek poprvé v tomto týdnu posílily. Na akciových trzích nicméně přetrvávají obavy z negativního dopadu obchodního konfliktu mezi Spojenými státy a Čínou na hospodářský růst.

San Francisco - Americký provozovatel alternativní taxislužby Uber Technologies v letošním prvním čtvrtletí navzdory růstu tržeb prodělal miliardu dolarů (přes 23 miliard Kč). Oznámila to ve čtvrtek firma. Hospodářské výsledky zveřejnila poprvé od svého vstupu na burzu.

San Francisco - Americká internetová společnost Google zakázala ve svém obchodu Play aplikace, které lidem pomáhají kupovat marihuanu. Informoval o tom na svých internetových stránkách list Financial Times. Upozornil, že Google k tomuto zákazu přikročil navzdory rostoucímu počtu států v USA, které tuto drogu legalizovaly.

Datum: 30.05.2019 20:00
Klíčová slova: Souhrn ekonomický 20:00

Praha - V šestém ročníku ankety Zlatý kuchař vyhrál Přemek Forejt z olomoucké restaurace Entrée, který loni obsadil stříbrnou příčku. Vítěz posledních tří ročníků Jan Punčochář z pražské restaurace Grand Cru Restaurant, který si letos otevřel restauraci U Matěje, skončil druhý. Výsledky dnes sdělili ČTK organizátoři soutěže. Na třetím místě skončil Radek David z La Verandy a Babiččiny zahrady. Do síně slávy letos vkročil Václav Košnář z Farmy Košík.

Praha - Stavební spořitelny v prvním čtvrtletí uzavřely zhruba 113.000 nových smluv o stavebním spoření, což byl meziroční nárůst o tři procenta. Vyplývá to z informací, které dnes zveřejnilo ministerstvo financí na internetu.

Praha - Koruna dnes k euru posílila o tři haléře na 25,83 Kč/EUR. Vůči dolaru naopak česká měna mírně klesla, a to o dva haléře. Kolem 17:00 se podle serveru Patria Online obchodovala za 23,23 Kč/USD. Vůči dolaru byla koruna naposledy slabší v červnu 2017.

Praha - Pražská burza dnes posílila. Index PX stoupl o 0,30 procenta na 1043,62 bodu. Burze pomohly opět akcie energetické firmy ČEZ, Komerční banky a Moneta Money Bank. Vyplývá to z výsledků obchodování na webu burzy.

Praha - Od dálnic se podařilo od září 2017 k dnešnímu dni odstranit 920 ze zhruba 1500 nelegálních billboardů. Další reklamní zařízení jsou zakryta a budou odstraněna. Při sněmovních interpelacích to dnes řekl ministr dopravy Vladimír Kremlík (za ANO). Další stovky nepovolených poutačů jsou u silnic první třídy. Se sundáváním nelegálních reklamních zařízení silničáři začali na podzim 2017, kdy začal platit zákaz reklam v ochranném pásmu dálnic a silnic první třídy. Dnes začali silničáři demontovat nepovolené reklamy z dálničních mostů, během následujících dnů či týdnů by jich z nich mělo zmizet téměř 200.

Praha - Vítězným projektem devátého ročníku soutěže začínajících podnikatelů Rozjezdy 2019 se stali výrobci speciálních triček CityZen z Chrudimi. Tři přátelé a kolegové stojí za unikátní technologií ošetření vlákna, díky níž si nositel trička může přestat dělat starosti se skvrnami od potu v podpaží. Letošního ročníku soutěže se účastnilo rekordních 579 projektů. Uvedli to dnes organizátoři ze společnosti T-Mobile.

Praha - Český dopravce Leo Express v červnu rozšíří svůj železniční i autobusový provoz do Polska. Vlaková linka z Prahy do Krakova začne jezdit denně, spoje navíc budou navazovat na autobus do ukrajinského Lvova. Dopravce rozšíří i své minibusové linky. Společnost o tom dnes informovala v tiskové zprávě. Do Polska jezdí vedle Leo Expressu také České dráhy a řada autobusových dopravců.

České Budějovice - Společnost CAD Studio ze skupiny KKCG převzala dnes všechny aktivity firmy CAD CAM Systems, posiluje tak svou pozici na trhu softwarových řešení pro strojírenství. Kombinovaný roční obrat obou společností je 418 milionů Kč. ČTK to dnes řekla mediální zástupkyně CAD Studia Eva Fišerová.

Praha - Novou tiskovou mluvčí a vedoucí komunikace pro ČR a Slovensko společnosti Home Credit se stala Linda Bilal (41). Od června vystřídá ve funkci Zuzanu Bienvenu, která odchází na roční mateřskou přestávku. Společnost o tom dnes informovala ČTK.

Jablonec nad Nisou - V Jablonci nad Nisou začnou práce na prodloužení tramvajové trati. Stavba výrazně zkomplikuje dopravu ve městě včetně MHD. V první etapě se počítá s rekonstrukcí vodovodů a plynového potrubí a s výstavbou kanalizace. Uzavřená kvůli tomu bude od července rušná křižovatka ulic Budovatelů a Poštovní u konečné tramvaje. Práce tam potrvají do konce listopadu, řekla dnes ČTK mluvčí magistrátu Jana Hajná. Stavba souvisí s plánovaným prodloužením tramvajové trati, která by měla v budoucnu jezdit přes centrum na dopravní terminál.

Kroměříž - Silnice mezi Květnou zahradou a areálem Psychiatrické nemocnice v Kroměříži bude od léta jednosměrná. Auta tudy nově projedou ve směru od Havlíčkovy ulice, jednosměrka bude končit v Koperníkově ulici u vjezdu k dopravnímu hřišti. ČTK to dnes sdělil mluvčí kroměřížské radnice Jan Vondrášek.

Praha - Evropská legislativa neumožňuje členským zemím vybudovat společné úložiště radioaktivního odpadu. Uvedl to při dnešních sněmovních interpelacích ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO). Úvahy o česko-slovenské spolupráci se podle něho týkají výzkumu, inovací, vývoje a případně společných nebo podobných postupů.

Praha - Řetězec restaurací McDonald's v Česku ročně vytvoří 4000 tun odpadu, v jedné pobočce denně vytřídí průměrně 85 až 100 kilogramů odpadů. Přechodem na papírové obaly v případě většiny obalů ušetří v Česku 42,8 procenta plastu za rok. Na tiskové konferenci to dnes oznámili zástupci restaurace McDonald's Česko a Slovensko. Do budoucna plánují přechod na papírová brčka a další ekologické materiály.

Peking/Hongkong - Čína dnes obvinila Spojené státy z ekonomického terorismu. Bílý dům podle čínského ministerstva zahraničí způsobil obrovské škody ekonomikám jiných zemí i samotným Spojeným státům, píše server CNN.

Londýn/New York - Britská libra dnes vůči americkému dolaru poprvé od ledna sestoupila pod 1,26 USD. Dolů ji tlačí známky toho, že nástupcem britské premiérky Theresy Mayové by se mohl stát někdo ze zastánců odchodu Británie z Evropské unie bez dohody.

Londýn/New York - Ceny ropy se dnes výrazně snižují, dolů je tlačí kromě pokračující obchodní války i zpráva o nečekaně nízkém poklesu zásob suroviny v USA. Severomořská ropa Brent krátce po 18:00 SELČ odepisovala 3,1 procenta na 67,26 dolaru za barel. Americká lehká ropa West Texas Intermediate (WTI) ztrácela 2,1 procenta na 57,55 dolaru za barel.

Brasília - Brazilská ekonomika v prvním čtvrtletí klesla, poprvé od roku 2016, kdy země procházela recesí. Proti poslednímu kvartálu loňského roku se hrubý domácí produkt (HDP) snížil o 0,2 procenta, meziročně ale ještě o 0,5 procenta stoupl. Uvedl to dnes místní statistický úřad IBGE.

Budapešť - Maďarská vláda dnes představila řadu nových opatření na podporu hospodářského růstu a tvorby pracovních míst, včetně snížení daně ze mzdy o další dva procentní body na 17,5 procenta. Informovala o tom agentura Reuters.

Datum: 30.05.2019 16:00
Klíčová slova: Souhrn ekonomický 16:00

Praha - V Česku lidé loni prosázeli rekordních 249,5 miliardy korun, meziročně o 11,3 procenta více. Objem vyplacených výher vzrostl o 18,4 procenta na 218,2 miliardy korun. Hrubé příjmy sázkových firem meziročně klesly o 21,4 procenta na 31,3 miliardy korun. Vyplývá to z údajů Generálního finančního ředitelství, které má ČTK k dispozici.

Praha - Pojišťovny i letos v průměru o několik procent zdražily povinné ručení. Důvodem jsou rostoucí náklady na odškodnění. Nejvyšší růst cen pojistek postihl opět rizikové klienty, kteří v minulosti dělali opakovaně škody. Vyplývá to z vyjádření největších pojišťoven na dotazy ČTK. Loni průměrná cena pojištění odpovědnosti za provoz vozidla vzrostla o 3,4 procenta na 2869 Kč. Tempo růstu pojistného loni již převýšilo růst počtu pojištěných vozidel.

Praha - Skupině MOL stoupl loni v Česku meziročně čistý zisk o 12,6 procenta na 555,7 milionu korun. Tržby z prodeje zboží, výrobků a služeb vzrostly o 3,8 procenta na 48 miliard korun. Vyplývá to z výroční zprávy společnosti zveřejněné ve Sbírce listin. Skupina má v ČR 304 čerpacích stanic a je v jejich počtu dvojkou na trhu.

Hradec Králové - V centru Hradce Králové začne veřejnosti ve středu 5. června ráno sloužit parkovací dům Jana Gayera pro 284 automobilů. První tři dny provozu budou bezplatné, aby měli motoristé příležitost si parkovací dům vyzkoušet. Investorem stavby za 135 milionů korun je soukromá společnost ISP Hradec Králové, která v krajském městě provozuje parkovací systém. ČTK to dnes řekl člen představenstva ISP Hradec Králové Jiří Holubec.

Praha - Výdaje na komunikaci a reklamu v Česku v roce 2019 vzrostou oproti loňsku o pět procent na 114,5 miliardy korun. Celkový obrat oboru však bude ještě o miliardy vyšší, protože toto číslo totiž nezahrnuje výdaje veřejného sektoru a tisíců regionálních firem a živnostníků. Oznámila to dnes Asociace komunikačních agentur (AKA).

Staré Město (Uherskohradišťsko) - Tažírna oceli Třineckých železáren ve Starém Městě na Uherskohradišťsku uvedla do zkušebního provozu nový automatický regálový zakladač pro ocelové tažené tyče. Jeho vybudování přišlo na 100 milionů korun. Umožní firmě zvýšení kapacity skladování, rychlost odbavování kamionů a je přínosem i pro bezpečnost práce, řekl dnes novinářům vedoucí provozu tažírny Petr Lapčík.

Praha - Průmyslový holding Czechoslovak Group koupil skupinu firem, mezi které patří největší autorizovaný prodejce vozidel značky Hyundai a druhý nejvýznamnější prodejce značky Mazda v České republice. Získané společnosti za rok 2018 dosáhly obratu ve výši 1,7 miliardy korun. Firma to oznámila v tiskové zprávě.

Praha - Developerská společnost Satpo plánuje postavit bytový dům se 118 byty jižně od Radlické ulice u tramvajové zastávky Laurová na rozhraní Smíchova a Radlic. Rada městské části s projektem tento týden vyjádřila souhlas. V současnosti stojí na parcelách starší budova s ubytovnou, kterou investor plánuje zbourat. Musí si ještě také vyřešit otázku pozemků pod plánovanou stavbou, které částečně patří městu. Podle informací ČTK chce Satpo začít stavět na konci roku 2021.

Kutná Hora - V Kutné Hoře začnou od 11. června jezdit elektrobusy, které nahradí klasické autobusy s dieselovými motory. Cestujícím bude sloužit hlasový a vizuální systém s informacemi o zastávkách, během jízdy si budou moci nabíjet mobilní telefony a při kupování jízdného platit kartami, řekl dnes novinářům místostarosta Vít Šnajdr (Piráti).

Zlín - Pramen Svatá voda ve zlínské části Malenovice je po deštích znečištěný. Voda je mikrobiologicky znečištěná a není tedy vhodná k přímé spotřebě, sdělil dnes ČTK mluvčí zlínské radnice Lukáš Fabián. Někteří lidé vodu z pramene rádi odebírají.

Praha - Točeného českého piva v sudech a tancích se loni poprvé vyvezlo více než toho v lahvích a plechu. Dnes to na tiskové konferenci uvedli představitelé Českého svazu pivovarů a sladoven. Z Česka se loni vyvezlo rekordních 5,16 milionu hektolitrů. Ze zemí EU se nejvíce vyváželo pivo na Slovensko, do Německa a Polska, předloňskou Velkou Británii na čtvrté příčce loni předběhlo Švédsko a Maďarsko, Britové tak loni byli z hlediska důležitosti trhu na šestém místě.

Liberec - Liberecký výrobce plastových dílů pro osobní i nákladní automobily Magna Exteriors (Bohemia) se krize nebojí. Firma investovala loni a letos více než miliardu korun do rozšíření výrobního závodu v Liberci, stamiliony dává každoročně do vývoje nových produktů. Nosným výrobkem jsou nárazníky, kterých tu ročně vyrobí 2,5 milionu. Od září by se díky investicím do rozšíření měla výroba zvýšit o více než třetinu. Magna pak bude schopna vyrobit až 3,5 milionu nárazníků ročně, řekl dnes novinářům ředitel libereckého závodu Miroslav Frontz.

Loket (Sokolovsko) - Povodí Ohře zahájilo na jaře rozsáhlou rekonstrukci jezu na řece Ohři v Lokti. Stavba za více než 60 milionů korun v úseku, který je v sezoně velmi vytížen vodáky, potrvá do podzimu. Oficiálně zatím není možné jez splout, a vodáci by proto měli své lodě přenášet po souši asi 300 metrů frekventovanou Zahradní ulicí. Problémem se proto zabývá město Loket i Karlovarský kraj, řekl ČTK starosta Lokte Petr Adamec (Piráti).

Brno - Rozvoj vojenských technologií je v současnosti velmi rychlý, lze ale vysledovat určité trendy, kam se obor bude pravděpodobně ubírat. Jedním z trendů ve vojenství do budoucna bude například aplikace nových materiálů v čele s grafenem, virtuální realita, umělá inteligence či elektromagnetická dominance. ČTK to na veletrhu IDET v Brně dnes řekl Pavel Zůna z alianční Organizace pro vědu a technologii.

Praha - Teplárny v Česku definitivně končí topnou sezonu, spotřeba v ní byla podobná té minulé na přelomu let 2017 a 2018. ČTK to dnes řekl mluvčí Teplárenského sdružení ČR (TS ČR) Pavel Kaufmann. Uvedl, že teplárny letos končí s topením o více než měsíc později než loni, kdy byla topná sezona mimořádně krátká a teplárny ve většině republiky ji ukončily už v polovině dubna. Pokles spotřeby proti minulé zimě podle něj letos dorovnal neobvykle studený květen, i tak šlo o čtvrtou nejteplejší topnou sezonu za deset let.

Praha - Současný správce mýtného systému společnost Kapsch zaslal ministru dopravy Vladimíru Kremlíkovi (za ANO) dopis, ve kterém ho upozorňuje na možné důsledky svých žalob. Firma podotkla, že žaloby mohou vést i ke zrušení mýtné smlouvy státu s vítězným konsorciem CzechToll/SkyToll, výběr mýta to však podle ní neohrozí. ČTK to řekl mluvčí rakouského podniku David Šimoník. Ministerstvo dopravy zatím dopis Kapsche nekomentovalo.

Praha - Slevy v dopravě pro studenty a seniory v březnu stály více než 454 milionů korun. Za prvních sedm měsíců od září 2018 tak stát na kompenzacích za poskytnuté slevy dopravcům vyplatil 3,2 miliardy korun. ČTK to dnes sdělil František Jemelka z tiskového oddělení ministerstva dopravy. Ministerstvo odhaduje, že celkově by slevy měly vyjít na necelých šest miliard korun ročně.

Brno - Ženy na jihu Moravy vydělávaly v loňském roce v průměru o 7124 korun méně než muži. Průměrná hrubá měsíční mzda v kraji dosáhla loni 32.639 korun, medián měsíční mzdy, tedy údaj očištěný o nejvyšší i nejnižší hodnoty, byl 28.728 korun, tedy o 3911 korun nižší. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).

Praha - Řetězec restaurací McDonald´s v Česku ročně vytvoří 4000 tun odpadu, na jedné pobočce denně vytřídí průměrně 85 až 100 kilogramů odpadů. Přechodem na papírové obaly v případě většiny obalů ušetří v Česku 42,8 procenta plastu za rok. Na tiskové konferenci to dnes oznámili zástupci restaurace McDonald´s Česko a Slovensko. Do budoucna plánují přechod na papírová brčka a další ekologické materiály.

Šumperk - Šumperský hobbymarket Kinekus, který byl otevřen loni v květnu a spadá pod maloobchodní Družstvo CBA, za prvních 12 měsíců provozu utržil 23,5 milionu korun. ČTK to dnes řekl předseda Družstva CBA Roman Mazák. Družstvo CBA po Šumperku plánuje v příštích letech s hobbymarketem Kinekus expandovat i do menších obcí a v příštím roce chce spustit internetový obchod s průmyslovým zbožím.

Hradec Králové - Rada Královéhradeckého kraje na dnešním mimořádném zasedání zamítla námitku uchazeče proti tendru na výběr autobusových firem v hodnotě 7,7 miliardy korun. Námitku proti zadávacím podmínkám zakázky podala společnost Autobusová doprava Podbořany. ČTK to řekl mluvčí kraje Dan Lechmann. Lhůta pro podání nabídek do tendru, který určí dopravce v kraji na roky 2020 až 2030, skončila 16. května. Od té doby kraj nabídky kontroluje. Zakázka je finančním objemem největší v historii kraje.

Nošovice (Frýdecko-Místecko) - Automobilka Hyundai letos v Nošovicích na Frýdecko-Místecku vyrobila 130.000 aut. Letošní plán výroby, který činí 318.000 vozů, o několik procent překročí. Celkem už ve slezské továrně vyrobila tři miliony automobilů a na příští rok chystá významné novinky. Jubilejní vůz předvedla dnes.

Brno - Na brněnském veletrhu IDET se mezi exponáty předvedl i vojenský dron primárně určený k eliminaci jiných bezpilotních letounů. Systémů na eliminaci nepřátelských dronů ale bylo k vidění víc. Je to reakce na aktuální hrozby a výzvy, řekl dnes ČTK ředitel Vojenského technického ústavu Jiří Protiva.

Těchobuz (Pelhřimovsko) - Zámecký areál v obci Těchobuz se zatím kraji prodat nepodařilo, ačkoliv snížil cenu. Chtěl za něj alespoň 11,05 milionu korun, o milion méně než vloni. Ve stanoveném termínu přesto žádná nabídka nepřišla. Zámek zatím kraj nechává v nabídce. Pokud se nic nezmění, projednají radní kraje další postup během června. ČTK to dnes sdělil náměstek hejtmana Martin Kukla (ANO), který má na starosti majetek a ekonomiku.

Washington/New York - Růst ekonomiky Spojených států v prvním čtvrtletí podle předběžných údajů zrychlil a v přepočtu na celý rok činil 3,1 procenta. Uvedlo to dnes americké ministerstvo obchodu, které v rychlém odhadu před měsícem uvádělo růst o 3,2 procenta. Objevují se ale náznaky, že dočasné pozitivní dopady vyššího vývozu a kumulace zásob už polevují a že zpomaluje výroba v továrnách.

Moskva - Ruský provozovatel ropovodů Transněfť se dohodl s ruskými ropnými firmami na možném způsobu jejich odškodnění kvůli znečištění ropy v ropovodu Družba. Uvedl to v rozhovoru s listem Kommersant viceprezident společnosti Sergej Andronov. Podrobnosti však zatím neposkytl.

Frankfurt - Německý úřad pro regulaci finančního sektoru BaFin vyšetřuje druhou největší německou banku Commerzbank kvůli podezření, že před třemi lety včas neinformovala finanční trhy o své reorganizaci. Bance může vyměřit pokutu v řádu milionů eur. Uvedl to list Handelsblatt.

Lisabon - Portugalsko je v eurozóně první zemí, která vydává dluhopisy v čínských jüanech na čínském trhu. Takzvané panda dluhopisy, jejichž prodej právě probíhá, mají tříletou splatnost a jejich hodnota dosahuje dvou miliard jüanů (6,7 miliardy Kč). V Evropské unii ale Lisabon prvenství nedrží, Polsko vydalo vládní dluhopisy na čínském trhu v roce 2016 a Maďarsko vloni, napsal server CNBC.

Bratislava - Největší výrobce elektřiny na Slovensku, společnost Slovenské elektrárne (SE), loni snížil čistý zisk meziročně o zhruba dvě třetiny na bezmála 19,6 milionu eur (507 milionů korun) z 62,86 milionu eur (1,62 miliardy Kč) v roce předchozím. Vyplývá to z konsolidovaných údajů, které firma zveřejnila. Do akcionářské struktury SE v roce 2016 vstoupila skupina Energetický a průmyslový holding (EPH).

Datum: 30.05.2019 12:00
Klíčová slova: Souhrn ekonomický 12:00

Praha - V Česku lidé loni prosázeli rekordních 249,5 miliardy korun, meziročně o 11,3 procenta více. Objem vyplacených výher vzrostl o 18,4 procenta na 218,2 miliardy korun. Hrubé příjmy sázkových firem meziročně klesly o 21,4 procenta na 31,3 miliardy korun. Vyplývá to z údajů Generálního finančního ředitelství, které má ČTK k dispozici.

Praha - Ceny pohonných hmot v Česku se dál zvyšují. Průměrná cena benzinu stoupla za týden o 28 haléřů na 33,67 koruny za litr. Nafta zdražila od minulé středy o 17 haléřů na 32,74 koruny. Vyplývá to z údajů firmy CCS, která ceny sleduje. Podle analytiků nemohou motoristé očekávat pokles cen pohonných hmot v ČR ani na začátku června.

Brno - Krátce po půl osmé ráno dnes přestaly na sedmi rušných křižovatkách v centru Brna fungovat semafory. Dopravní problémy byly hlavně v Husově a Kounicově ulici a na ulici Úvoz. ČTK to řekl policejní mluvčí Bohumil Malášek. Provoz v ulicích řídili policisté. Malášek uvedl, že semafory přestaly fungovat kvůli technické závadě.

Praha - Cílem Svazu moderní energetiky není okamžité odstavení jaderných a uhelných zdrojů v Česku, ale evoluce, která do roku 2030 výrazně otevře prostor pro využívání obnovitelných zdrojů, akumulace nebo chytrých sítí. V rozhovoru s ČTK to řekl programový ředitel svazu Martin Sedlák. Robustnímu vývoji energetiky by se podle něj mělo ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) přizpůsobit změnou své struktury a přípravou nejrůznějších scénářů budoucího vývoje.

Praha - Český fintechový startup BudgetBakers, který vyvíjí aplikaci pro správu osobních financí Wallet, získal licenci od České národní banky k napojení do bankovního rozhraní API. Firma to dnes sdělila ČTK v tiskové zprávě. Wallet nabízí funkce, mezi které patří vedle zapisování příjmů a výdajů i správa dluhů, záruk či nákupních seznamů.

Staré Hamry (Frýdecko-Místecko) - V provozní budově přehrady Šance na Frýdecko-Místecku v Beskydech dnes zahájilo provoz nové informační centrum. Návštěvníci se tam dozvědí o vodním hospodářství, vodohospodářské soustavě povodí Odry a další zajímavosti o vodě. ČTK to sdělila Šárka Vlčková, mluvčí státního podniku Povodí Odry, který přehradu provozuje.

Zlín - Stavbaři připravují rekonstrukci silnice třetí třídy v Ludslavicích na Kroměřížsku. Práce na průtahu obcí začnou 3. června, náklady přesáhnou 11,2 milionu korun. Až do října kvůli nim bude silnice zcela uzavřena, uvedlo na svých webových stránkách Ředitelství silnic Zlínského kraje (ŘSZK).

Hradec Králové - Většina obyvatel stotisícového Hradce Králové se bude muset 11. června obejít bez dodávky teplé vody. Důvodem odstávky bude tlaková zkouška horkovodních rozvodů z opatovické elektrárny, která teplo do města dodává. Uvedla to společnost Tepelné hospodářství Hradec Králové, která ve městě zásobuje teplem 24.000 domácností. Do části města dodává teplo přímo opatovická elektrárna.

Brno - Krajský soud v Brně zamítl žalobu vinařské společnosti Vinofol proti Státní zemědělské a potravinářské inspekci (SZPI), která jí uložila pokutu 200.000 korun za nenahlášení dovozu 1,3 milionu litrů vína do Česka. Vyplývá to z rozsudku a informací, které poskytl ČTK mluvčí SZPI Pavel Kopřiva. Firma nyní může podat kasační stížnost k Nejvyššímu správnímu soudu. Její reakci ČTK zjišťuje.

Malšice (Táborsko) - Společnost Zeelandia, která dodává suroviny a přípravky pro pekaře a cukráře, měla loni obrat 1,02 miliardy korun, meziročně nižší o 1,7 procenta. Provozní zisk klesl téměř o 11 procent na 46,7 milionu Kč. Vyplývá to z účetní závěrky firmy. Letos plánuje společnost s 230 zaměstnanci podobný obrat. Zeelandii rostou prodeje zápar, měkčených zrn, jež se přidávají do těsta na pečivo. ČTK to dnes řekl ředitel firmy Michal Rada. Firma nabízí přes 500 produktů.

Havlíčkův Brod - Největšímu tuzemskému výrobci prádla Pleas vloni klesl obrat o 6,5 procenta na 1,076 miliardy korun. Způsobil to úbytek zakázek v posledním čtvrtletí, řekl ČTK ekonomický ředitel Petr Nobst. S nižším objemem výroby počítá společnost se 670 zaměstnanci i pro letošek. Loňský hospodářský výsledek Pleasu po zdanění byl 77 milionů korun proti 82,8 milionu Kč v roce 2017. Se ziskem firma plánuje hospodařit i v tomto roce.

Dobřany (Plzeňsko) - Šestitisícové Dobřany na Plzeňsku zakážou od 17. června vjezd nákladních aut na své místní komunikace. Od pondělí začnou instalovat desítky zákazových značek. Město tím chce zvýšit bezpečnost a šetřit své silnice. Zároveň na nich omezilo rychlost na 30 kilometrů za hodinu. ČTK to řekla místostarostka Lenka Tomanová (Aktivní Dobřany).

Moskva - Největší ruská plynárenská společnost Gazprom v prvním čtvrtletí zvýšila zisk meziročně o 44 procent na 536 miliard rublů (190,3 miliardy Kč). Pokles exportu kompenzovaly vyšší ceny plynu i také vyšší objem prodeje, uvedla dnes firma. Příjmy Gazpromu se za první tři měsíce zvýšily na 2,29 bilionu rublů z 2,14 bilionu před rokem.

Bratislava - Očekávání dodavatelů komponentů v automobilovém průmyslu na Slovensku ohledně růstu tržeb a zaměstnanosti pro letošní rok jsou méně optimistické než v minulosti. Minulý rok odvětví patrně zaznamenalo svůj vrchol. Vyplývá to z výsledků průzkumu, který dnes zveřejnila slovenská divize poradenské společnosti PriceWaterhouseCoopers (PwC). Automobilový průmysl je hlavním tahounem ekonomiky Slovenska, jež je v přepočtu na obyvatele největším výrobcem automobilů.

Berlín - Německý diskontní řetězec Aldi otevře svůj první kamenný obchod v Číně. V příštím týdnu zahájí provoz supermarket v Šanghaji a očekává se, že další bude následovat v blízké budoucnosti, uvedl německý list Lebensmittel Zeitung.

Havana - Kuba bude legalizovat privátní, na černo instalované, wi-fi sítě a umožní dovoz příslušných zařízení, jako jsou routery. Opatření, o němž informovaly státní sdělovací prostředky, vejde v platnost 29. července. Restrikce přístupu k internetu patřily na Kubě k nejpřísnějším na světě, napsala agentura AP.

Los Angeles - Společnost Alaka'i Technologies představila model svého létajícího dopravního prostředku, který na rozdíl od jiných podobných návrhů je poháněn vodíkovými články. Jmenuje se Skai a vypadá jako velký dron spojený s luxusním sportovně-užitkových vozem. Firma doufá, že bude jednou sloužit jako taxi, pro přepravu nákladů a jako ambulance. Oborníci však varují, že před schválením pro lety bude muset překonat řadu regulačních překážek, píše agentura AP.