• Zveřejněno: 03.06.2019

Datum: 03.06.2019 08:04
Klíčová slova: Souhrn ekonomický 08:00

Poděbrady (Nymbursko) - Závod Poděbradka, který sídlí v Poděbradech na Nymbursku, vyrobí za hodinu zhruba 28.000 lahví s minerální vodou. Jde o hlavní produkt firmy, většinu tvoří ochucené minerálky s cukrem nebo sladidly, řekl ČTK ředitel výrobního závodu Poděbradka Milan Jirman.

New York - Současný rychlý vzestup ceny kybernetické měny bitcoin zastírá jednu nepříjemnou skutečnost - prakticky nikdo ji nepoužívá k ničemu jinému než ke spekulaci. Za první čtyři měsíce se v této největší a nejznámější digitální měně světa totiž u obchodníků uskutečnilo pouze 1,3 procenta transakcí, což není žádná velká změna proti předchozím dvěma letům, kdy bitcoin procházel vlnami vzestupů i pádů. Ukazují to data americké výzkumné společnosti Chainalysis.

Datum: 02.06.2019 16:00
Klíčová slova: Souhrn ekonomický 16:00

Praha - Tuzemští autobusoví a železniční dopravci před začátkem léta navyšují svůj provoz do tradičních turistických destinací v Evropě. Směřovat budou zejména do Chorvatska, provoz ovšem posilují i do Polska, Itálie a dalších evropských míst. Vyplývá to z informací dopravců pro ČTK. Chorvatsko je dlouhodobě nejvyhledávanější zemí českých turistů.

Praha - Skupině DEK, největšímu českému prodejci stavebnin, loni klesl čistý zisk meziročně o 6,1 procenta na 535,3 milionu korun. Tržby vzrostly o pětinu na 19,5 miliardy korun. Počet poboček firmy se zvýšil o devět na 117. Společnost to zveřejnila na svých webových stránkách.

Loděnice (Berounsko) - Jeden z největších světových výrobců CD, DVD a gramofonových desek GZ Media loni utržil 2,53 miliardy korun, podobně jako předloni. Zisk EBITDA se meziročně snížil o pět procent na 553 milionů korun. Jedná se o čísla bez zahraničních akvizic společnosti, informoval ČTK generální ředitel Michal Štěrba.

Datum: 02.06.2019 12:00
Klíčová slova: Souhrn ekonomický 12:00

Praha - Ministerstvo financí v následujících třech letech pošle ministerstvu zemědělství 305 milionů korun na další přípravu přehrady v Nových Heřminovech. Zemědělský resort s tím počítá v dokumentu, který v pondělí projedná kabinet premiéra Andreje Babiše (ANO). Peníze by měly jít například na stavbu silnice, přeložky inženýrských sítí nebo na demolici některých objektů. Na samotnou stavbu přehrady, která by se měla začít stavět v roce 2022 a měla by být uvedena do provozu v roce 2027, má ministerstvo zemědělství najít peníze do konce dubna roku 2022.

Praha - Na penzi se státním příspěvkem v takzvaném třetím pilíři penzijního systému si na konci prvního čtvrtletí spořilo 4,453 milionu lidí. Bylo to o 2000 více než na konci loňského roku. Vyplývá to ze statistik ministerstva financí, které má ČTK k dispozici.

Praha - Růst průměrné mzdy zůstal podle vyjádření analytiků pro ČTK poměrně vysoký i v prvním čtvrtletí. Někteří ekonomové očekávají nominální růst průměrné mzdy díky růstu minimální mzdy a přidávání státním zaměstnancům o více než sedm procent. Další odhady ovšem počítají i s nižším růstem, než byl ve čtvrtém čtvrtletí loni, kdy průměrná mzda stoupla o 6,9 procenta. Jako důvod uvádějí vývoj v průmyslu a soukromé sféře. Údaje o průměrných mzdách v prvním čtvrtletí zveřejní Český statistický úřad v úterý 4. června.

České Budějovice - Srážky posledních dní pomáhají jihočeským zemědělcům. Louky a pastviny, kde byla situace nejhorší a kde byly praskliny, se vzpamatovaly. Zemědělci se teď ale bojí vzniku plísní. Na některých místech kraje již senážují první obiloviny a traviny. ČTK to řekla ředitelka jihočeské agrární komory Hana Šťastná.

Ostrava - Společnost Veolia Energie ČR, která patří v Česku mezi přední výrobce a dodavatele tepla a elektřiny, vytvořila v loňském roce zisk 1,54 miliardy korun. Oproti roku 2017 šlo o nárůst o 51 procent. Výnosy jí meziročně vzrostly přibližně o 167 milionů (2,3 procenta) na 7,42 miliardy korun. Firma to uvedla ve výroční zprávě.

Praha - V Česku jezdí přes 208.000 vozů značky Citroën s průměrným stářím 13,1 roku. Jsou tak o 1,7 roku mladší, než je průměrné stáří vozového parku v ČR. Vyplývá to z údajů Svazu dovozců automobilů. V úterý to bude 100 let, co průmyslník André Citroën představil svůj první vůz.

Ústí nad Labem - První kočičí kavárna v Ústí nad Labem se těší velkému zájmu hostů. Dát si kávu v prostoru, kde se volně pohybuje několik koček, má zájem tolik lidí, že je nutné si místo rezervovat. Návštěvníci kočky hladí nebo si s nimi pořizují selfie, vlastní zvířata si ale s sebou brát nemohou. ČTK to řekla majitelka kavárny Marta Chrudimská.

Peking - Peking obvinil Spojené státy z vytváření překážek v obchodních jednáních mezi oběma zeměmi. Podle agentury Reuters to vyplývá z dnes zveřejněné zprávy čínské vlády, kterou na tiskové konferenci představil náměstek ministerstva obchodu Wang Šou-wen. Podle jeho vyjádření Čína neuzavře obchodní smlouvu s USA pod nátlakem. Současné požadavky USA označil za "nesmyslně vysoké".