• Zveřejněno: 29.05.2019
Datum: 28.05.2019 08:00
Klíčová slova: Souhrn ekonomický 08:00

Tišnov (Brněnsko) - Dopravní firma ČSAD Tišnov z Brněnska loni poprvé od roku 2010 skončila ve ztrátě. Činila 4,6 milionu korun, a to přes zvýšení tržeb o devět milionů na 546,4 milionu korun. Důvodem byl nárůst mezd a pohonných hmot, přičemž náklady se nepodařilo promítnout do cen služeb, vyplývá z výroční zprávy ve Sbírce listin.

Fryčovice (Frýdecko-Místecko) - Společnost BeWooden z Frýdecko-Místecka prorazila s výrobou módních doplňků s dřevěnými prvky, jako jsou dřevěné motýlky nebo dřevěné brože s motivy zvířat. Firma vznikla v roce 2013, loni její tržby činily 33,8 milionu korun, o 13,2 milionu (64 procent) více než v roce 2017, a letos plánuje tržby 40 milionů korun. ČTK to řekl zakladatel firmy BeWooden Ctirad Sára, který je zároveň šéfdesignérem podniku.

Štěchovice (u Prahy) - Štěchovice u Prahy chtějí opravit autobusové nádraží a lépe ho zpřístupnit cestujícím. Náklady jsou odhadovány na deset milionů korun, součástí akce bude i výstavba lávky přes říčku Kocábu, řekl ČTK starosta Miloš Čapek (za STAN).

Frankfurt nad Mohanem - Do oběhu dnes vstupují nové bankovky v nominální hodnotě 100 a 200 eur (zhruba 2600 a 5200 Kč). Tyto bankovky završují sérii nazvanou Europa a obsahují nové ochranné prvky, které znesnadňují jejich padělání. Bankovky z předchozí série budou i nadále platit a časem budou postupně stahovány z oběhu.

Berlín - Náhoda pomohla řidiči, který na západě Německa minulý týden překročil nejvyšší povolenou rychlost o více než dvacet kilometrů v hodině. Jeho přestupek sice zaznamenal radar, pokutu mu ale policisté nakonec neudělili. Na fotografii totiž tvář zakrývá letící holub. Podle policistů možná šlo o "zásah shůry".

Datum: 28.05.2019 03:00

Klíčová slova: Souhrn ekonomický 03:00

Praha - Na dnešní den připadá podle výpočtů Liberálního institutu den daňové svobody. Označuje se tak pomyslný okamžik, od kterého jde veškerá mzda na konto občana, do té doby veškerý jeho příjem připadá státu. Loni tento den připadl na 22. května. Češi tak na stát letos pracovali 148 dní. Za meziročním zhoršením je podle institutu především zpomalení hospodářského růstu.

Hongkong - Čínský internetový obchod Alibaba Group Holding zvažuje nabídku svých akcií za 20 miliard USD (téměř 462 miliard Kč) na burze v Hongkongu. Chce tak navázat na rekordní primární nabídku akcií z roku 2014, kterou firma uskutečnila v New Yorku. Akcie firmy by se tak dostaly blíže k investorům v domácí zemi, uvedla agentura Bloomberg s odvoláním na informované zdroje.

Datum: 27.05.2019 20:00

Klíčová slova: Souhrn ekonomický 20:00

Praha - Na oficiálním obchodě Google Play se objevily dvě podvodné aplikace, které se snaží uživatelům ukrást kryptoměny. Jedna zneužívá obchodní značku známé hardwarové peněženky Trezor, druhá vystupuje jako peněženka pod názvem Coin Wallet. Uvedla to antivirová firma Eset.

Praha - Teplárenské sdružení ČR (TS ČR) má za správný krok zrušení osvobození od daně pro domovní plynové kotelny v bytových domech, které dnes v rámci změn v daňové legislativě přijala vláda. ČTK to řekl mluvčí sdružení Pavel Kaufmann. Postup vlády v záležitosti naopak kritizuje Český plynárenský svaz nebo ekologické Hnutí Duha.

Praha - Spotřební daně z cigaret a tabáku, včetně zahřívaného, by měly stoupnout příští rok zhruba o deset procent. Rovněž spotřební daň z lihu by se měla zvýšit, a to zhruba o 13 procent. Vzrůst by měla také daň z některých hazardních her. Návrh ministerstva financí dnes schválila vláda. Na tiskové konferenci o tom informovala ministryně financí Alena Schillerová (za ANO). Normu musí ještě schválit Parlament a podepsat prezident.

Praha - Koruna během dnešního obchodování zhruba o dva haléře oslabila vůči euru, den ale uzavřela stejně jako v pátek na 25,83 Kč/EUR. Vyplývá to z průběžných dat serveru Patria Online. Na výsledky víkendových voleb do Evropského parlamentu česká měna výrazně nereagovala. "Pro českou korunu se výsledkem voleb nic nemění," uvedl analytik Next Finance Vladimír Pikora. K dolaru dnes koruna oslabila o dva haléře na 23,08 Kč/USD.

Praha - Zvýšení daně z hazardu, které dnes schválila vláda, více peněz do státního rozpočtu nepřinese. Navíc podpoří nárůst nelegálního trhu a tvrdého hazardu. Uvedli to zástupci sázkových kanceláří a provozovatelů kasin, které dnes ČTK oslovila. Zdanění hazardu v ČR je v případě kurzových sázek podle nich už nyní jedno z nejvyšších v Evropě.

Praha - Pražská burza se dnes vrátila k poklesu. Index PX se snížil o 0,15 procenta na 1040,29 bodu. Téměř tři procenta ztratily akcie pojišťovny VIG, klesly také cenné papíry Erste Bank. Růst vykázaly akcie ostatních dvou bank a energetické společnosti ČEZ. Vyplývá to z internetových stránek burzy. Česká koruna stagnovala k euru a mírně oslabila vůči dolaru.

Praha - Pojišťovny nesouhlasí s vládním návrhem, který mění metodu tvorby a daňové uznatelnosti technických rezerv. Považují jej za trest za své obezřetné chování. Samy navrhly místo toho vložení peněz pojišťoven do Národního investičního fondu, kam by měly přispívat čtyři největší banky. Některé pojišťovny kvůli této 'sektorové dani´ přijdou o dva či dokonce až pět let zisku. Vyplývá to z reakce České asociace pojišťoven.

Praha - Nárůst spotřební daně z lihu a tabáku a zvýšení daně z některých hazardních her přinese návrh, který dnes schválila vláda. Vzrůst má daňové zatížení pojišťoven, předloha má také zrušit osvobození od daně u zemního plynu používaného k výrobě tepla v domovních kotelnách. Podle sázkových firem zvýšení daně víc peněz státu nepřinese, pojišťovny ho berou jako trest za obezřetnost. Návrh u plynu vítají teplárny a kritizují zástupci plynařů a ekologů. Opozice míní, že vládě docházejí peníze a snaží se je získat od daňových poplatníků.

Dobřany (Plzeňsko) - Šestitisícové Dobřany dokončily sportovní areál pod nádražím za 62 milionů korun. Polovinu stála nová hokejbalová hala pro 240 diváků a zbytek venkovní atletický stadion s víceúčelovým a dětským hřištěm, komunikacemi, parkovištěm, osvětlením a úpravami okolí areálu, který je propojený se sousední základní školou. Jde o největší investici města za poslední léta. ČTK to dnes řekl starosta Martin Sobotka (Aktivní Dobřany).

Praha - Zájem o speciální vlaky na hokejový šampionát na Slovensku byl podle dopravců, tedy Českých drah a Regiojetu, vysoký. Velká část z nich byla vyprodaná a celkově byl zájem cestujících o cesty do Bratislavy oproti běžným termínům zhruba o 20 procent vyšší. Vyplývá to z informací dopravců pro ČTK. Obě společnosti během šampionátu posilovaly i klasické spoje. Dráhy také uvedly, že provoz speciálních vlaků byl pro ně ziskový.

Opava - Okresní soud v Opavě rozhodl o tom, že výpověď, kterou dala farmaceutická společnost Teva jednatelce jedné z firemních odborových organizací, je neplatná. Teva výpověď zdůvodnila tím, že odbory používály firemní e-mailovou poštu v komunikaci se zaměstnanci. Podle odborů se předačka stala nepohodlnou kvůli organizování protestních shromáždění. ČTK o tom dnes informoval jednatel Nezávislých odborů Teva Czech Industries (NOTCI) Marek Mucha. Rozsudek zatím není pravomocný, firma se proti němu odvolala. Vyjádření Tevy ČTK zjišťuje.

Praha - Pražský dopravní podnik (DPP) dnes podepsal se stavebními společnostmi Hochtief CZ, Metrostav a Strabag smlouvy na provedení geologického průzkumu nutného pro stavbu trasy metra D. Podnik zároveň podepsal smlouvu s obchodním sdružením GTM Trasy I.D metra na geologický monitoring a pasportizaci metra D. ČTK to sdělila mluvčí DPP Aneta Řehková. Geologický průzkum vyjde na asi 1,58 miliardy a začne v červnu na čtyřech místech na Pankráci.

Praha - Seberegulace trhu dodavatelů energií je dobrý začátek, dalším nezbytným krokem je však přijetí příslušné legislativy. Uvedli to zástupci dodavatelských firem, které ČTK oslovila. Reagovali tak na dnešní podpis deklarace na ochranu spotřebitelů v boji proti takzvaným energetickým šmejdům. Důležité je podle nich řešit hlavní příčiny současného stavu, pouze udělené pokuty nejsou řešením.

Jihlava - Nejlepší ekofarmou tohoto roku je Bezděkovský mlýn rodiny Řezníčkovy v Rohozné na Jihlavsku zaměřený na chov masného skotu. Ocenění Svazu ekologických zemědělců (PRO-BIO) současně s cenou Bartákův hrnec farmáři převezmou v sobotu, kdy bude statek zároveň přístupný veřejnosti. ČTK o tom dnes informovala manažerka svazu PRO-BIO Kateřina Urbánková. Obě ocenění se letos spojí v jedno poprvé.

Praha - Firma Praha 10 - Majetková, stoprocentně vlastněná městskou částí, měla účetnictví v tak katastrofálním stavu, že muselo nové vedení vyměnit celé účetní oddělení. Na jednání zastupitelstva Prahy 10 to dnes uvedl Ivan Bleyer, kterého nové vedení městské části jmenovalo začátkem letošního roku jako krizového manažera předsedou představenstva firmy. Problémy mají i dceřiné společnosti firmy Praha 10 - Služby a Praha 10 - Rekreace.

Nový Bor (Českolipsko) - V Novém Boru na Českolipsku lidé podepisují petici na podporu vedení velmi vysokého napětí 110 kilovoltů podzemním kabelem přes celé území CHKO Lužické hory včetně novoborské části Arnultovice a okolí vrchu Skalka. Připojit se mohou i obyvatelé Radvance a Sloupu v Čechách. Petice je namířena proti plánu společnosti ČEZ Distribuce vybudovat z České Lípy přes Nový Bor do Varnsdorfu vedení nad zemí. Ministerstvo životního prostředí už k záměru vydalo souhlas.

Brusel - Evropská komise příští středu pravděpodobně zahájí disciplinární kroky vůči Itálii kvůli jejímu rostoucímu dluhu, který porušuje pravidla Evropské unie. Uvedli to dnes podle agentury Reuters dva nejmenovaní činitelé z eurozóny.

Londýn - Evropská měna mírně oslabuje vůči dolaru. Reaguje tak na výsledky voleb do Evropského parlamentu. K jenu však euro posílilo kvůli návštěvě amerického prezidenta Donalda Trumpa v Japonsku. Objem obchodů byl dnes nízký, protože v USA a v Británii je státní svátek.

Londýn - Ceny ropy se dnes zvyšují, vzhůru je tlačí napětí na Blízkém východě a omezené dodávky na trh. Severomořská ropa Brent kolem 18:00 SELČ vykazovala nárůst o 1,5 procenta na 69,74 dolaru za barel. Americká lehká ropa WTI si ve stejné době připisovala 0,5 procenta na 58,93 dolaru za barel.

Paříž - Provozovatel placené televize Canal Plus ze skupiny Vivendi koupí za jednu miliardu eur (25,8 miliardy Kč) evropského konkurenta M7 od soukromého investora Astorg. Akvizice rozšíří působnost Canal Plus do sedmi dalších evropských zemí, uvedla firma v dnešním prohlášení. M7 působí i v České republice, kde poskytuje satelitní služby pod značkou Skylink.

Moskva - Kazašská státní železniční společnost KTZ pozastavila dodávky zkapalněného ropného plynu (LPG) a uhlí na Ukrajinu, protože Rusko zakázalo tranzit těchto dodávek přes své území. Uvedla to dnes agentura Reuters, která se odvolává na dokumenty, do nichž měla možnost nahlédnout.

New York - Jihokorejská společnost Samsung Electronics by mohla posílit svou pozici na světovém trhu s chytrými telefony díky problémům, kterým v důsledku obchodního napětí mezi Washingtonem a Pekingem čelí čínský konkurent Huawei Technologies. Uvedla to ratingová agentura Fitch Ratings.

Brusel - Evropská unie v současnosti diskutuje s partnery ve Světové obchodní organizaci (WTO) o dočasném řešení situace kolem možného zablokování práce odvolacího orgánu organizace. Po dnešním jednání zástupců členských zemí EU, kteří mají na starosti otázky mezinárodního obchodu, to novinářům řekla komisařka pro obchod Cecilia Malmströmová.

Moskva - Ruská vláda má v plánu jednat o možném snížení dividendy monopolního provozovatele ropovodů v Rusku Transněfť za loňský rok. Na výplatu dividendy by mohla směřovat méně než polovina čistého zisku. Uvedla to agentura TASS s odvoláním na prohlášení ministra pro energetiku.

Šanghaj - Čína v loňském roce vyplatila firmám registrovaným na domácích burzách rekordní subvence, aby jim pomohla čelit zpomalování hospodářského růstu. Informoval o tom dnes list Financial Times (FT) s odvoláním na údaje finanční databáze Wind.

Datum: 27.05.2019 16:00

Klíčová slova: Souhrn ekonomický 16:00

Praha - Do Česka po měsíci opět proudí ropa ropovodem Družba. Dodávky ze Slovenska byly obnoveny dnes ve 12:00. ČTK to řekla mluvčí státního provozovatele ropovodů Mero Radomíra Doležalová. Zároveň bylo ve stejný čas spuštěno hlavní čerpadlo v přečerpávací stanici Klobouky u Brna, čímž byl zprovozněn ropovod Družba na českém území, uvedla. Doplnila, že ropa, která nyní proudí do ČR, je kvalitativně v pořádku.

Praha - Definici množíren a jejich zákaz, zpřísnění chovů šelem nebo možnost státního příspěvku obcím na péči o zvířata dnes prostřednictvím návrhu novely zákona na ochranu zvířat proti týrání schválila vláda. Informoval o tom tiskový odbor Strakovy akademie. Normu nyní čeká projednání ve Sněmovně.

Praha - Ministr průmyslu Karel Havlíček (za ANO) dnes s okamžitou platností odvolal ředitele státního podniku Diamo Tomáše Rychtaříka. Do funkce dočasně jmenoval manažera Jiřího Ježe. ČTK to dnes řekl ministr Havlíček. V podniku nařídil hloubkový audit. Rychtařík ČTK řekl, že nebude ministrovo rozhodnutí komentovat. Státní podnik Diamo se zaměřuje na řešení následků hornické činnosti po těžbě uranu, rud a části uhelného hornictví.

Praha - Dalším krokem v boji s takzvanými energetickými šmejdy má být deklarace na ochranu spotřebitelů připravená Svazem obchodu a cestovního ruchu (SOCR ČR). K jejímu podpisu se dnes zavázali vybraní dodavatelé energií po jednání s ministrem průmyslu a obchodu Karlem Havlíčkem (za ANO), Českou obchodní inspekcí, Energetickým regulačním úřadem a SOCR ČR. Seznam signatářů deklarace bude od začátku června k dispozici na webových stránkách SOCR ČR.

Praha/Brno - Ministerstvo dopravy podalo kasační stížnost proti rozhodnutí Krajského soudu v Brně, podle něhož musí Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) znovu prošetřit námitky firmy Kapsch v mýtném tendru. Ministerstvo zároveň žádá o odkladný účinek pro rozhodnutí soudu. Na twitteru to dnes uvedl ministr dopravy Vladimír Kremlík (za ANO).

Plzeň - Plzeňský Prazdroj loni prodal v ČR a v cizině rekordních 11,5 milionu hektolitrů piva, meziročně o čtyři procenta více. Odbyt v zahraničí činil 4,3 milionu hektolitrů, o 4,5 procenta více než v předchozím roce, což bylo také maximum v historii firmy. ČTK to dnes řekla Jitka Němečková, mluvčí největšího českého pivovaru.

Plzeň - Odbory plzeňské firmy TS dnes ve 12:00 vyhlásily stávkovou pohotovost, kterou podpořila většina z téměř 210 zaměstnanců. Důvodem je podle nich neuspokojivá ekonomická situace společnosti, nedostatek zakázek a předpokládané strukturální změny v podniku, který vyrábí lisy a válcovací tratě. O propouštění prvních 20 lidí i o obavách z další redukce dnes odbory informovaly plzeňského hejtmana Josefa Bernarda (ČSSD). ČTK to řekl jejich předseda Ervín Eger. Vedení firmy podle něj nekomunikuje.

Brno - Zlatou a 13 stříbrných medailí získali vinaři z České republiky na jedné z největších světových soutěží vín - Decanter World Wine Awards v Londýně. Spolu s 39 bronzovými medailemi a čestnými diplomy přivezli z Británie 98 ocenění. Informoval o tom Vinařský fond, který účast vinařů na zahraničních soutěžích finančně podporuje.

Brno - Řidiči od 1. června až do konce srpna neprojedou po silnici, která spojuje Adamov s brněnskou částí Útěchov. Školní lesní podnik (ŠLP) Křtiny, který je správcem silnice, ji bude v první etapě opravovat od konce Adamova k hradu Ronov, což je zhruba 1,6 kilometru, uvedl dnes v tiskové zprávě mluvčí Mendelovy univerzity v Brně Filip Vrána. Po objížďce najedou řidiči o mnoho kilometrů více, protože je nutné jet z Adamova přes Olomučany, Šebrov-Kateřinu a Vranov.

Opava - Společnost ČSAD Vsetín ze skupiny Z-Group investovala téměř 500 milionů korun do nákupu 84 nových autobusů na stlačený zemní plyn (CNG), kterými bude provozovat autobusovou dopravu na Opavsku. První desítky vozů už dopravila do Opavy, na silnice poprvé vyrazí v sobotu 8. června. ČTK to dnes sdělil mluvčí ČSAD Vsetín Miroslav Slaný.

Čížkovice (Litoměřicko) - Cementárna Lafarge Cement se sídlem v Čížkovicích na Litoměřicku zvýšila meziročně tržby i zisk. Do hospodaření firmy se promítlo oživení ve stavebnictví na tuzemském i zahraničním trhu. Tržby vzrostly meziročně o 11 procent na 1,172 miliardy korun. ČTK to dnes řekla mluvčí společnosti Milena Hucanová.

Frankfurt/Londýn - Evropské akcie zahájily týden růstem, k němuž jim pomohla mimo jiné zpráva, že výrobce aut Fiat Chrysler Automobiles (FCA) jedná o spojení s francouzským Renaultem. Panevropský akciový index STOXX 600 dopoledne přidával 0,3 procenta na 377 bodů. Vzhledem ke svátkům ve Spojených státech a Británii je objem obchodování ale slabý. Výsledky evropských voleb trh zatím vyhodnocuje.

Brusel - Schodek Evropské unie v obchodování s Čínou se loni prohloubil na 185 miliard eur (4,8 bilionu Kč) ze 178 miliard v roce předchozím. Dovoz z Číny se zvýšil o pět procent na 395 miliard eur, vývoz do Číny pak vzrostl o šest procent na téměř 210 miliard eur. Oznámil to dnes evropský statistický úřad Eurostat.

Hongkong - Cena kybernetické měny bitcoin se dnes výrazně zvyšuje, dopoledne podle agentury Bloomberg přidávala více než deset procent a dostala se nad 8942 dolarů (přes 206.000 Kč). To je nejvyšší hodnota za poslední rok. Od začátku května vykazuje růst skoro o 70 procent, což znamená, že letošní květen by mohl být nejlepším měsícem od doby před historickým vzestupem v roce 2017.

Bratislava - Den daňové svobody na Slovensku letos připadl na dnešek, je tak o dva dny později než loni, kdy byl nejdříve za deset let. Informovala o tom slovenská nadace F. A. Hayeka. V České republice podle výpočtů Liberálního institutu připadá den daňové svobody na 28. května.

Brusel - Evropská komise (EK) povolila Itálii prodloužit státní garance bankám se špatnými úvěry až do května 2021. EK to uvedla ve svém dnešním sdělení. Díky pomoci vlády v Římě se italským bankám daří snáze odprodávat nesplácené úvěry, které nahromadily v dobách ekonomické krize a které omezily jejich schopnost půjčovat domácnostem a firmám. Informovala o tom dnes agentura Reuters.

Datum: 27.05.2019 12:00

Klíčová slova: Souhrn ekonomický 12:00

Praha - Energetická společnost ČEZ mění dividendovou politiku. Představenstvo firmy dnes rozhodlo, že ČEZ bude do budoucna vyplácet 80 až 100 procent čistého zisku, očištěného o mimořádné vlivy. Dosud to bylo 60 až 100 procent. ČTK to dnes řekl mluvčí ČEZ Ladislav Kříž. Hlavním důvodem změny je podle něj aktualizace strategie ČEZ, která nepředpokládá významné akvizice a investice do obnovitelných zdrojů v zahraničí.

Praha - Celkový objem dluhu obyvatel ČR činil ke konci prvního čtvrtletí 2,34 bilionu korun, meziročně vzrostl o 161,5 miliardy korun. Objem nespláceného dluhu klesl o 4,1 miliardy na 32,4 miliardy korun. Vyplývá to z aktuálních údajů Bankovního a Nebankovního registru klientských informací.

Praha - Počet lidí s hypotékou nebo s úvěrem ze stavebního spoření ke konci letošního prvního čtvrtletí ve většině krajů ČR meziročně klesl. Zvýšil se pouze v Praze a ve Středočeském a Plzeňském kraji. Počet lidí se spotřebitelskými úvěry se zvýšil v devíti krajích, nejvíce v Praze. Vyplývá to z aktuálních statistik Bankovního a Nebankovního registru klientských informací.

Praha - Informační systémy státu nejsou v nejlepší kondici a kybernetická bezpečnost se z hlediska peněz podceňuje. Na konferenci Kybernetická bezpečnost to dnes uvedl ředitel Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) Dušan Navrátil. Řada informačních systémů pochází podle něj z 90. let minulého století a od té doby byly pouze upravovány. Na některé již nejde aplikovat moderní bezpečnostní standardy, dodal Navrátil.

Praha - Při kybernetické obraně Česka by mohly pomáhat aktivní zálohy, podobně jako u běžného vojska. Tvořili by je experti na počítačovou bezpečnost, kteří by se účastnili pravidelných cvičení. Na dnešní konferenci Kybernetická bezpečnost to uvedl ředitel Vojenského zpravodajství Jan Beroun.

Č. Budějovice - Za první čtvrtletí 2019 se začalo v Jihočeském kraji stavět 529 bytů, meziročně o 147 více. Stavbaři za letošní leden až březen dokončili na jihu Čech 513 bytů, téměř o polovinu více proti stejnému období roku 2018. Z dokončených bytů připadají necelé dvě třetiny na byty v rodinných domech. Za letošní první čtvrtletí se nezačal stavět ani nebyl dokončený v kraji žádný byt v domovech pro seniory. Vyplývá to z informací Českého statistického úřadu.

Hradec Králové - Společnost Tepelné hospodářství Hradec Králové, která v krajském městě dodává teplo asi do 24.000 domácností, vyplatí městu dividendu 18 milionů korun po 17,65 milionu korun loni. Na výplatu dividend použije především nerozdělený zisk minulých let. Z loňského zisku 2,3 milionu korun půjde na dividendy 855.000 korun, zbytek firma přidělí do sociálního fondu a na tantiémy členům představenstva a dozorčí rady. O rozdělení zisku rozhodla rada města, řekl dnes ČTK ředitel Tepelného hospodářství Jiří Seidler.

Milán/Paříž - Italsko-americká automobilka Fiat Chrysler Automobiles (FCA) jedná o fúzi s francouzským Renaultem. Spojením by vznikl třetí největší výrobce automobilů na světě za společnostmi Toyota a Volkswagen. Sloučený podnik by ročně vyráběl zhruba 8,7 milionu aut. Fiat dnes uvedl, že 50 procent nového podniku by připadlo akcionářům FCA a 50 procent by vlastnili akcionáři Renaultu.

Tokio - Japonsko přidá high-tech sektory, tedy odvětví s vysokou technologickou náročností, na seznam podnikatelských aktivit, kde omezuje zahraniční vlastnictví japonských firem. Opatření, o němž dnes informovala japonská vláda, vejde v platnost 1. srpna. Tokio oznámení učinilo v den návštěvy amerického prezidenta Donalda Trumpa v Japonsku, kde bude jednat o vzájemném obchodu a dalších otázkách.

Helsinky - Americká internetová společnost Google investuje 600 milionů eur (15,5 miliardy Kč) do výstavby nového datového centa ve městě Hamina v jižním Finsku. S odkazem na finská média to dnes uvedla agentura Reuters. Vlastníkem Googlu je společnost Alphabet.