• Zveřejněno: 22.04.2019
Datum: 22.04.2019 08:00
Klíčová slova: Souhrn ekonomický 08:00

Praha - Průměrný dluh českých dlužníků loni meziročně klesl o 1200 korun na 28.500 korun. Stále platí, že si častěji a více půjčují muži, z celkového počtu jich je 53 procent s průměrným dluhem zhruba 30.000 Kč. Vyplývá to z analýzy společnosti KRUK, která se zaměřuje na správu pohledávek.

Amsterodam - Poslední prodavač květin na slavném amsterodamském plovoucím trhu Bloemenmarkt zavřel svůj stánek. Stěžoval si na to, že opravdové zákazníky z tohoto tržiště na kanálu Singel vytlačily davy turistů a že se centrum města změnilo, napsal na svých internetových stránkách britský The Guardian.

Jilemnice (Semilsko) - Dopravu v Jilemnici na Semilsku zkomplikovala rekonstrukce krajské silnice druhé třídy 286. S omezením tam budou muset řidiči počítat až do konce září, řekl ČTK vedoucí krajského odboru dopravy Jan Čáp. Obnova frekventované komunikace je jedním z projektů, na které získal Liberecký kraj dotace z Integrovaného regionálního operačního programu (IROP). Je to už druhý rok, co se musí obyvatelé podhorského města a návštěvníci obrnit trpělivostí, loni se podobně rekonstruovala krajská silnice 293.

Datum: 21.04.2019 16:00

Klíčová slova: Souhrn ekonomický 16:00

Plzeň - Hodnota majetku Plzeňského kraje vzrostla ke konci loňského prosince na 30,1 miliardy korun. Z dva roky se zvýšila o 2,9 miliardy Kč. ČTK to řekla hejtmanova náměstkyně pro ekonomiku, investice a majetek Marcela Krejsová (ODS). Iniciovala tvorbu první ucelené koncepce, která má maximálně zefektivnit správu majetku.

Liberec - Za zimní údržbu svých komunikací druhých a třetích tříd zaplatil Liberecký kraj 127,3 milionu korun, je to zhruba o 17 milionů víc než za minulou zimu. Přesto silničáři hodnotí zimu jako spíš průměrnou. Nejnáročnějším měsícem byl leden letošního roku, kdy náklady dosáhly bezmála 55 milionů korun. Na zimní údržbě se podílelo přes 200 řidičů a dispečerů, více než 70 sypačů, 35 traktorů, sněhových fréz a další speciální technika, řekl ČTK Petr Šén, ředitel společnosti Silnice LK, která má údržbu krajských komunikací na starosti.

Tachov - Třináctitisícový Tachov bude stavět městské byty k lákání profesí, které nutně potřebuje, tedy zdravotníků, policistů, hasičů a učitelů. Dále chce budovat byty pro lidi, kteří nemají na vysoký komerční nájem. ČTK to řekl starosta Ladislav Macák (Patrioti Tachova). Město vlastní 650 bytů a 60 chráněných. Všechny si chce dlouhodobě ponechat. Má nejnižší nájem v kraji.

Ostrava - V Moravskoslezském kraji se provádí nejvíc domácích porážek skotu v zemi. Loni tam chovatelé nahlásili 1287 porážených zvířat, což je 29 procent ze všech porážek v České republice. Je to zřejmě dáno především místní tradicí. ČTK to řekli ředitel Státní veterinární správy pro Moravskoslezský kraj Severin Kaděrka a vedoucí odboru veterinární hygieny a ochrany veřejného zdraví Kamil Zmuda.

Brno - Konkurence mezi podnikateli, kteří půjčují na jižní Moravě kola a poskytují další služby cykloturistům, roste. Zájem je stabilní a vysoký. Často jsou klienty i zahraniční turisté, kteří přijedou na jižní Moravu na více dnů. Čím dál víc lidí preferuje pro své vyjížďky elektrokola, řekli ČTK Petr Kalaš z firmy Rentbike.cz a Miroslav Peňáček z Půjčovny kol Lednice.

Datum: 21.04.2019 12:00

Klíčová slova: Souhrn ekonomický 12:00

Praha - Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) chce dál tlačit na růst výdělků a jejich rychlejší přibližování k západním částkám. Požadavky kvůli zpomalování ekonomiky výrazně omezit neplánuje. Vedle nich se chystá prosazovat i zkrácení pracovní doby a prodloužení zákonné dovolené na pět týdnů. V rozhovoru s ČTK to řekl předák ČMKOS Josef Středula. Do čela největší odborové centrály v zemi ho odboráři zvolili před pěti lety. Teď kandiduje i na místopředsedu Evropské odborové konfederace (ETUC) a zvažuje, že by se ucházel o hlas voličů a voliček v příští prezidentské volbě.

Tábor - Teplárna Tábor vyrobila v prvním čtvrtletí 380 terajoulů (TJ) tepla, meziročně o 15 TJ méně. Prodej tepla za stejné období klesl meziročně o 16 TJ na 187 terajoulů. Letos plánuje teplárna tržby 267 milionů Kč a zisk 300.000 Kč. ČTK to řekl ředitel Teplárny Tábor Tomáš Paur. Táborská teplárna zásobuje ve městě 8548 bytů. Mezi nové klienty patří obchodní centrum Ptáček, odebere ročně až 1500 gigajoulů tepla. Více spotřebuje i firma Ypsotec.

Praha - Pražský magistrát půjčí městské části Praha 14 celkem 86,5 milionu korun. Peníze radnice využije na rekonstrukci několika základních škol a bude je městu splácet tři roky. Vyplývá to z usnesení pražských radních. Praha 14 peníze použije na takzvané předfinancování projektů dotovaných z evropských fondů, kdy projekt musí sama zaplatit a peníze z fondů dostane zpětně.

Bedřichov (Jablonecko) - Turistům se před letní sezonou uzavře cesta přes hráz jizerskohorské přehrady na Černé Nise v Bedřichově. Důvodem je oprava hráze, která potrvá do podzimu příštího roku. Povodí Labe za ni bez daně zaplatí skoro 17 milionů korun. Práce by měly začít během měsíce, řekl ČTK hrázný přehrady Petr Noswitz. "Staveniště je předané," dodal. Během opravy hráze se přehrada vypouštět nebude.

Zlaté Hory (Jesenicko) - Akciové společnosti Česko-slezská výrobní ze Zlatých Hor na Jesenicku v účetním roce končícím loni v březnu vzrostly tržby meziročně o pět procent na 1,037 miliardy korun. O rok dříve přední tuzemský výrobce obytných a sanitárních kontejnerů utržil 987 milionů korun. Zisk podniku ale klesl ze 75,1 milionu na 59,5 milionu korun. ČTK informaci získala z výroční zprávy Česko-slezské výrobní.