• Zveřejněno: 21.04.2019
Datum: 21.04.2019 08:00
Klíčová slova: Souhrn ekonomický 08:00

Strání (Uherskohradišťsko) - Ředitelství silnic a dálnic ČR (ŘSD) nechá v květnu zbourat most, který převádí dopravu přes Svinárský potok v Květné, části obce Strání na Uherskohradišťsku. Na silnici I/54, která je jedním z hlavních tahů ze Zlínského kraje na Slovensko, ho nahradí nový most. Po dobu oprav budou řidiči jezdit po mostním provizoriu, řekl ČTK ředitel zlínské pobočky ŘSD Karel Chudárek. Stavba přijde včetně DPH na více než 21,5 milionu korun, potrvá do října.

Hradec Králové - Největší průmyslové podniky v Královéhradeckém kraji loni výrazně snížily tempo růstu, když tržby zvedly jen o jedno procento na 176 miliard korun. V roce 2017 průmysl v kraji vykázal růst tržeb o 14 procent, což bylo druhé nejvyšší tempo mezi kraji ČR. V celé ČR loni průmysl rostl o 3,5 procenta. Vyplývá to z předběžných údajů Českého statistického úřadu. Statistika se v regionu týká 126 firem s více než 100 zaměstnanci.

New York - Americká oděvní společnost představila ekologickou verzi svého oblíbeného trička polo. Nová trička značky Polo Ralph Lauren se vyrábějí pouze z recyklovaných plastových lahví a barví se bez použití vody. Agentuře AP to řekl nejmladší syn zakladatele firmy a ředitel firmy pro inovace David Lauren.

Chomutov - Chomutov chce pokračovat v demolici areálu bývalé základní školy na Kamenném vrchu. Město si podá žádost o státní dotaci na bourání. Plocha poté bude zatravněna a bude připravena k dalšímu využití v rámci rozvoje města. Podání žádosti o dotaci schválili zastupitelé.

Datum: 20.04.2019 16:00

Klíčová slova: Souhrn ekonomický 16:00

Zlín - Velkým průmyslovým podnikům ve Zlínském kraji loni meziročně vzrostly tržby o 2,6 procenta na 184,028 miliardy korun. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu, který ve Zlínském kraji loni sledoval 185 firem se 100 a více zaměstnanci.

Pňovany (Plzeňsko) - Tři těžké dieselové lokomotivy otestují příští sobotu 27. dubna nový železniční most přes přehradu Hracholusky. Každá váží 116 tun, na most by měly vyjet kolem 08:00. Zatěžkávací zkoušku budou moci lidé sledovat celé dopoledne. První vlak vjede na nový most v úterý 30. dubna, kdy tu po devíti měsících skončí výluka. ČTK to řekl Petr Žákovec ze Správy železniční dopravní cesty (SŽDC), která je investorem stavby za 109 milionů korun. Výměna mostu, starého 118 let a přezdívaného Rámusák, začala loni v listopadu.

20.4.2019 12:00
Klíčová slova: Souhrn ekonomický 12:00

Temelín (Českobudějovicko) - Technici ověřili těsnost ochranné budovy kolem reaktoru prvního odstaveného bloku jaderné elektrárny Temelín. Budova oddělující reaktor od okolí všechna kritéria těsnosti splňuje. Prověřilo je čtyřiadvacetihodinové měření v přetlakované budově. Bezpečnostní zkoušku technici dokončili dnes ráno. Jednou za čtyři roky musí mít zkoušku každý blok jaderné elektrárny. První blok je odstavený od 1. března. Odstávka je naplánovaná na dva měsíce. ČTK to dnes řekl mluvčí elektrárny Marek Sviták.

Praha - Most v Horoměřické ulici v Praze 6 se dočká opravy. Podle předpokladu Technické správy komunikací (TSK) mají práce začít v červnu a vyjdou nejvýš na 30 milionů korun. TSK nyní hledá firmu, která práce provede. ČTK to sdělila mluvčí TSK Barbora Lišková. Most byl postaven v roce 1890.

Kostelec (Tachovsko) - Města a obce v Plzeňském kraji nesouhlasí s plánovaným zpoplatněním některých silnic první třídy. Stát chce od ledna 2020 zavést mýtné pro kamiony na silnici I/20 z Plzně na České Budějovice a I/26 z Plzně na Domažlice. Obce na okolních nezpoplatněných silnicích se obávají přílivu nákladních vozů, které si začnou zkracovat cestu přes jejich území. Některé hrozí blokádami. ČTK to řekl starosta Kostelce u Stříbra František Trhlík.