• Zveřejněno: 19.05.2019

Datum: 18.05.2019 03:00
Klíčová slova: Souhrn ekonomický 03:00

Praha - Ve stovkách obchodů po celé republice a nově také na internetu se dnes už posedmé uskuteční Národní potravinová sbírka. Během akce mohou zákazníci od 08:00 do 18:00 přímo při nákupu věnovat trvanlivé jídlo či drogistické potřeby pro lidi v nouzi. Vybrané zboží poputuje do potravinových bank, z nichž je neziskové organizace rozdělí seniorům, chudým rodinám či dětem z dětských domovů. Za uplynulých šest ročníků lidé v Česku darovali téměř 1,6 milionu kilogramů potravin a dalšího zboží.

Washington - Spojené státy do 48 hodin zruší cla na dovoz oceli a hliníku z Kanady. Obě země to oznámily ve společném sdělení. Kanada souběžně zruší odvetná cla na americké výrobky. Obdobný krok se čeká mezi USA a Mexikem. O uzavření dohody, která ruší cla s Kanadou a Mexikem, v pátek podle agentury Reuters hovořil i americký prezident Donald Trump, i když cla na ocel a hliník výslovně nezmínil. Dodal ale, že doufá v brzké schválení nové severoamerické obchodní smlouvy v Kongresu.

Bratislava - Mezinárodní ratingová agentura Fitch Ratings potvrdila hodnocení úvěrové spolehlivosti Slovenska na stupni A+ se stabilním výhledem. ČTK o tom v pátek informovalo slovenské ministerstvo financí. Vedle příznivého hodnocení vývoje slovenské ekonomiky agentura upozornila i na rizika.

Menlo Park (USA) - Odstraňování "toxického" obsahu z facebooku je sisyfovská práce a nevhodná sdělení ze sociální sítě zcela nevymizí ani se sebelepšími automatickými nástroji. V sérii rozhovorů s deníkem The New York Times (NYT) to přiznal technologický ředitel Facebooku Mike Schroepfer. Při otázkách ohledně střelby v novozélandské mešitě vysílané na sociální síti v přímém přenosu se mu prý draly do očí slzy.

New York - Akcie ve Spojených státech zakončily týden se ztrátami. V průběhu dne se pohybovaly bez jasného směru, ale dolů je s konečnou platností poslala zpráva zpravodajského serveru CNBC, jehož zdroje hovoří o pozastavení americko-čínských obchodních rozhovorů. Dow Jonesův index, který zahrnuje akcie 30 předních amerických podniků, odepsal 0,38 procenta na 25.764,00 bodu. Na devizovém trhu posiloval dolar.

Datum: 17.05.2019 20:00
Klíčová slova: Souhrn ekonomický 20:00

Praha - Čínská společnost Huawei, kterou americké ministerstvo obchodu zařadilo na černou listinu, nevidí žádné možné dopady tohoto kroku na své obchodní aktivity a zákazníky v Česku. Huawei to dnes sdělila ČTK. Technologie Huawei využívají všichni tři tuzemští mobilní operátoři i největší provozovatel telekomunikačních sítí CETIN. O firmě se mluví jako o možném dodavateli technologií pro mobilní sítě takzvané páté generace (5G).

Praha - Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) dnes otevřelo obálky s nabídkami uchazečů o audit nového mýtného systému, který bude provozovat konsorcium společností CzechToll/SkyToll. Nabídky však zatím úřad nezveřejnil, jeden z uchazečů totiž podal odvolání k Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Cenu desetiletého kontraktu na kontrolu fungování mýta úřad při zahájení tendru odhadl na 495 milionů korun. Mýtný systém bude od příštího roku na zhruba 2100 kilometrech dálnic a silnic první třídy.

Praha - Společnost EP Logistics International, která je stoprocentní dceřinou firmou Energetického a průmyslového holdingu (EPH) ovládaného miliardářem Danielem Křetínským, uzavřela dohodu o převzetí německého železničního dopravce Locon Logistik & Consulting AG. EPH to dnes oznámila na svém webu, cenu obchodu nesdělila.

Praha - Koruna uzavřela tento pracovní týden oslabením k oběma hlavním světovým měnám. K euru ztratila česká měna čtyři haléře na 25,76 Kč/EUR, vůči dolaru oslabila ještě víc - o osm haléřů - a v 17:00 se obchodovala za 23,09 Kč/USD. Vyplývá to z údajů na serveru Patria Online.

Praha - Pražská burza podruhé za sebou lehce klesla. Index PX dnes ubral 0,08 procenta na 1050,75 bodu. Ztráty akcií energetické společnosti ČEZ, Erste Bank a Moneta Money Bank převážil nad růstem cenných papírů Komerční banky a telekomunikačního operátora O2. Vyplývá to z internetových stránek burzy. Česká koruna oslabila k euru i dolaru.

Praha - Akcie na pražské burze v uplynulém týdnu nepatrně posílily, když index PX stoupl o 0,1 procenta na 1050,8 bodu. Vyplývá to z výsledků burzy. V týdnu se nejlépe vedlo akciím pojišťovací skupiny VIG. Naopak nejvíce oslabily akcie mediální skupiny CME. Předcházející týden české akcie klesly o 1,1 procenta.

Dukovany (Třebíčsko) - Energetici dnes po 17:00 odpojili druhý blok jaderné elektrárny Dukovany od přenosové soustavy. Plánovaná odstávka bude trvat necelé dva měsíce kvůli výměně pětiny paliva za čerstvé, plánované údržbě a kontrolám a kvůli modernizaci částí zařízení, sdělil ČTK mluvčí elektrárny Jiří Bezděk. Výkon bloku operátoři začali snižovat už ve 12:00. Zbývající tři bloky Dukovan jsou v provozu.

Liberec - Liberecký kraj, města Liberec a Jablonec nad Nisou se po měsících vyjednávání dohodly na financování tramvajové linky 11 mezi oběma městy. Dohoda o financování provozu je nutná, aby mohl liberecký dopravní podnik požádat o dotace na plánované prodloužení tramvajové trati do centra Jablonce a na dokončení rekonstrukce trati mezi oběma městy. ČTK to dnes řekl hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj). Memorandum o spolupráci musí ještě schválit zastupitelstva, už příští týden ve čtvrtek o něm budou jednat v Jablonci.

Plzeň - Nelegální líh se už dnes díky přísnější legislativě, přijaté po metanolové aféře v roce 2012, na českém trhu téměř neobjevuje. Pokud se někde vyskytne, je velmi složité ho dostat do restaurací nebo obchodních řetězců jako levnou lihovinu, řekl ČTK Václav Šitner, předseda Unie destilatérů ČR a spolumajitel likérky a pivovaru Liqui B z Blatné na Strakonicku.

Líbeznice (u Prahy) - Cestujícím mezi Prahou a Neratovicemi na Mělnicku budou sloužit nové kloubové autobusy, nahradí původní krátké. Zvýší se tak kapacita spojů, na trase stále přibývá cestujících. Deset nových vozů bude v provozu v druhé polovině května na lince 348, informovala dnes ČTK Helena Frintová ze středočeského hejtmanství.

Nový Jičín - Společnost Varroc Lighting Systems dnes v Novém Jičíně slavnostně otevřela novou halu na výrobu zadních a mlhových světel. Plánuje v ní vyrábět milion světel ročně. Díky nové hale firma zvýší kapacitu i rozšíří portfolio svých produktů. Řekli to zástupci vedení společnosti. Výrobu v hale Varroc zahájí v srpnu.

Minsk - Přeprava ruské ropy na Ukrajinu je přerušena, uvedla dnes běloruská státní ropná společnost Belněftěchim. Dodala, že země se stále potýká se zpracováním znečištěné suroviny, kterou z Ruska obdržela minulý měsíc. S obnovením přepravy suroviny na Ukrajinu běloruská firma počítá v neděli večer, uvedla agentura Reuters.

Washington - Spojené státy jsou blízko k dosažení dohody, která by odstranila americká cla na dovoz oceli a hliníku z Kanady a Mexika. Informoval o tom dnes server Politico s odvoláním na zdroje obeznámené s jednáním. Podle některých zdrojů by tato dohoda mohla být uzavřena ještě dnes.

Moskva - Ruská ekonomika rostla v prvním čtvrtletí nejpomaleji od roku 2017 a zaostala za očekáváním. Hrubý domácí produkt (HDP) se meziročně zvýšil o 0,5 procenta, vyplývá z dnes zveřejněných údajů ruského statistického úřadu. Ruské ministerstvo hospodářství přitom odhadovalo pro první tři měsíce roku růst o 0,8 procenta a centrální banka předpokládala růst v rozmezí jednoho a 1,5 procenta. V posledním kvartálu loňského roku ekonomika přidala 2,7 procenta.

New York/Londýn - Obchodní napětí mezi Spojenými státy a Čínou a nadcházející volby do Evropského parlamentu (EP) posilují japonský jen považovaný za bezpečnou měnu. Euro na něj krátce po 16:00 SELČ ztrácelo 0,1 procenta na 122,63 JPY podobně jako americký dolar, který od něj také odepisoval 0,1 procenta na 109,77 JPY.

Londýn/New York - Ceny ropy se dnes zvyšují. Podporují je obavy, že napětí na Blízkém východě by mohlo vést k dalším výpadkům v dodávkách suroviny na trh. Kolem 17:00 SELČ vykazovala cena severomořské ropy Brent nárůst o 0,1 procenta na 72,66 dolaru za barel. Americká lehká ropa WTI si ve stejnou dobu připisovala 1,1 procenta na 63,56 dolaru za barel.

Bratislava - Mezinárodní měnový fond (MMF) doporučil Slovensku, aby upustilo od dodatečných expanzivních rozhodnutí s dosahem na rozpočet. MMF to uvedl v hodnotící zprávě ke své misi na Slovensku a v reakci na připravovaná opatření koalice, která by měla zahrnovat také snížení daní. MMF se také přidal k dalším institucím, které nepovažují za reálné plány slovenské vlády dosáhnout letos vyrovnaného rozpočtu veřejných financí.

Datum: 17.05.2019 16:00
Klíčová slova: Souhrn ekonomický 16:00

Praha - Čistá ropa z Ruska by měla do Česka přitéct mezi 26. a 28. květnem. Na twitteru to dnes uvedl předseda Správy státních hmotných rezerv (SSHR) Pavel Švagr. Nový termín je o něco pozdější než předchozí - nejprve se hovořilo o 15. květnu, později o 20. až 25. květnu. Švagr dnes také poznamenal, že druhá zápůjčka ropy z nouzových zásob státu pokryje výrobu Unipetrolu v Litvínově do konce května. Do litvínovské rafinerie teče ropa ze státních rezerv od 1. května.

Praha - České banky poskytly v prvním čtvrtletí lidem 16.000 hypotečních úvěrů za celkem 34,9 miliardy Kč. Proti stejnému období loni to je o 7000 hypoték a 14 miliard korun méně. Vyplývá to z dat zveřejněných na stránkách ministerstva pro místní rozvoj. Důvodem poklesu zájmu o hypotéky je podle expertů regulace České národní banky, růst úrokových sazeb a vysoké ceny realit. Hlavní analytik Fincentra Josef Rajdl uvedl, že jde o jedno z nejslabších čtvrtletí za poslední roky.

Plzeň - Zaměstnanci plzeňských hutí a kováren Pilsen Steel s.r.o., které v lednu zastavily výrobu a jsou v insolvenčním řízení, se mohou od pondělí do středy přihlásit na úřadu práce o vyplacení dlužných mezd za březen a duben. Úřad zřídí ve firmě mobilní kancelář, která bude fungovat v pondělí 20. května od 08:00 do 17:00, v úterý od 08:00 do 13:00 a ve středu 22. května od 08:00 do 17:00, řekla ČTK předsedkyně odborů Ivanka Smolková.

Dukovany (Třebíčsko) - Jaderná elektrárna Dukovany dnes podle plánu odstaví jeden ze čtyř výrobních bloků. Blok číslo dva bude stát necelé dva měsíce kvůli výměně pětiny jaderného paliva za čerstvé, plánované údržbě a kontrolám a kvůli modernizaci částí zařízení. Výkon bloku operátoři postupně snižují od 12:00. Elektřinu přestane do sítě dodávat kolem 17:00 po odpojení obou generátorů, sdělil dnes ČTK mluvčí elektrárny Jiří Bezděk. Zbývající tři bloky Dukovan jsou v provozu.

Praha - Mediální magnát Jaromír Soukup a čínská společnost China International Group Corporation Limited navýšili základní kapitál firem Médea a Empresa Media o 376 milionů korun. Podíly obou vlastníků se nezměnily. Akcionáři o tom rozhodli na čtvrteční valné hromadě, informovala společnost Médea v dnešní tiskové zprávě.

Washington - Americký prezident Donald Trump odložil rozhodnutí o zavedení dodatečných cel na dovoz aut a automobilových součástek do Spojených států až o šest měsíců. Oznámil to dnes Bílý dům, který tak potvrdil dřívější informace médií. Americký prezident chce tímto odkladem zajistit více času pro obchodní rozhovory s Evropskou unií a Japonskem. Trump ale podle Bílého domu souhlasí s názorem, že dovoz aut a automobilových součástek může ohrožovat národní bezpečnost USA.

Brusel - Ministryně financí Alena Schillerová pošle v příštích dnech svým kolegům ve vládě k připomínkování návrh za zavedení sedmiprocentní daně pro velké internetové firmy. Řekla to v Bruselu ČTK a Českému rozhlasu po dnešním jednání ministrů financí zemí Evropské unie. Ti už několik měsíců hledají společný pohled na to, jak zdanit příjmy firem jako je Google či Facebook.

Brusel - Země Evropské unie se ani dnes neshodly na plánu předsednického Rumunska, které chtělo uvolnit daňová pravidla pro domácí pálení alkoholu. Kromě jiných zemí byla proti - stejně jako už v březnu - také Česká republika, potvrdila ministryně financí Alena Schillerová.

Brusel - Evropská unie vyškrtla karibské státy Arubu, Barbados a Bermudy ze své černé listiny daňových rájů, tedy zemí, které s Evropou v oblastí daní nespolupracují. Změny v seznamu, který vznikl na konci roku 2017, dnes potvrdili v Bruselu ministři financí osmadvacítky.

Washington/Peking - Zařazení čínského konglomerátu Huawei na černou listinu amerického ministerstva obchodu se v Evropské unii dotklo i poboček v Belgii, Británii, Německu a Nizozemsku, z neunijních evropských zemí pak pobočky ve Švýcarsku. Vyplývá to z příslušného oznámení ministerstva obchodu USA, které 21. května oficiálně vyjde ve federálním věstníku, již nyní je ale dostupné. Americké tajné služby podezírají Huawei ze spolupráce s čínskou rozvědkou, firma to ale popírá.

Londýn - Britská libra v reakci na kolaps jednání o odchodu země z Evropské unie dnes na devizových trzích oslabuje, k dolaru je nejníže od poloviny ledna. Kolem 13:00 SELČ na dolar ztrácela 0,3 procenta na 1,2752 USD, vůči euru odepisovala také asi 0,3 procenta a prodávala se za 1,1417 eura. Jednotná evropská měna je tak nyní vůči libře nejsilnější od poloviny února.

Tokio/Londýn - Cena kybernetické měny bitcoin dnes krátce spadla o více než 20 procent a dostala se pod 6200 dolarů. Bitcoin vzápětí podstatnou část ztrát smazal, i tak ale celé dopoledne ztrácel pět až 15 procent. V předchozích zhruba sedmi týdnech se přitom bitcoin zotavoval a jeho cena se vyšplhala až nad 8000 dolarů, což bylo maximum za deset měsíců.