• Zveřejněno: 17.05.2019

Datum: 16.05.2019 08:00
Klíčová slova: Souhrn ekonomický 08:00

Praha - Pohonné hmoty v ČR od minulého týdne znovu zdražily, růst cen ale zpomalil. Benzin je nyní v průměru za 33,28 Kč/l, což je o 12 haléřů více než minulou středu. Průměrná cena nafty vzrostla o šest haléřů na 32,49 Kč/l. V předchozím týdnu paliva zdražila zhruba o 20 haléřů. Vyplývá to z údajů firmy CCS, která ceny sleduje.

Praha - Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) plánuje rekonstrukci 14,7 kilometru dlouhého železničního úseku mezi Mstěticemi a pražskými Vysočany, na stavbu vypsala tendr. Odhadované náklady jsou 4,4 miliardy korun. Po modernizaci by se měla zvýšit kapacita trati a povolená rychlost. Opravena bude také stanice ve Vysočanech. ČTK to sdělil mluvčí správy železnic Marek Illiaš. Rekonstrukce by měla začít letos a trvat až pět let.

Brno - Dovoz hovězího masa z Polska do Česka klesl meziročně za únor, březen a duben z 3492 tun na necelé 2000. Jde o důsledek únorové kauzy, kdy se v Polsku porážely nemocné krávy. Celkový objem dovozu však zůstal zhruba stejný a dovozci se obrátili především na Německo a Nizozemsko, řekl ČTK ústřední ředitel Státní veterinární správy Zbyněk Semerád. Po dubnových kauzách s kuřecím nakaženým salmonelou klesl, avšak mírněji, dovoz i tohoto druhu masa.

Praha - Zahraniční firmy ČEZ podnikající v komplexních energetických službách (ESCO) vyplatí mateřské společnosti za poslední dva roky dividendu skoro 700 milionů korun. ČTK to řekl člen představenstva ČEZ Pavel Cyrani. Upřesnil, že jde o společnosti mimo bývalé Československo sdružené pod entitou ESCO International. Například za koupi německé skupiny Elevion zaplatil ČEZ v roce 2017 přes pět miliard korun.

Datum: 16.05.2019 03:00
Klíčová slova: Souhrn ekonomický 03:00

Praha - Československá obchodní banka (ČSOB) dnes zveřejní hospodářské výsledky za první čtvrtletí letošního roku. Loni za stejné období klesl čistý zisk skupiny ČSOB meziročně o 14 procent na čtyři miliardy korun. ČSOB patří mezi největší tuzemské banky.

Hradec Králové - Královéhradecký kraj dnes odpoledne začne otevíráním nabídek hodnotit osmimiliardový tendr na autobusové dopravce. V soutěži kraj vybere firmy, které budou zajišťovat dotovanou linkovou autobusovou dopravu v kraji od roku 2020 do roku 2030. Tendr vypsal kraj loni na konci října. Uzávěrka pro podání nabídek je dnes ve 14:00. Nabídky lze podat pouze elektronicky.

Lima - Peru, Ekvádor a Kolumbie podepsaly v ekvádorské metropoli Quito novou obchodní smlouvu s Británií. Podle agentury Reuters to oznámilo peruánské ministerstvo pro obchod a turistiku. Uvedlo také, že po brexitu zůstanou pro tyto jihoamerické státy v platnosti preferenční cla.

New York - Akcie ve Spojených státech ve středu uzavřely obchodování podruhé za sebou se ziskem. Povzbudily je zprávy amerických médií, že americký prezident Donald Trump zřejmě odloží rozhodnutí o zavedení nových cel na auta dovážená do USA. Dow Jonesův index, který zahrnuje akcie 30 předních amerických podniků, si připsal 0,45 procenta na 25.648,02 bodu. Na devizovém trhu mírně zpevňoval dolar.

Datum: 15.05.2019 20:00
Klíčová slova: Souhrn ekonomický 20:00

Praha - Energetická společnost ČEZ, firma Sev.en Energy podnikatele Pavla Tykače a firma EPH podnikatele Daniela Křetínského daly švýcarské firmě Alpiq nabídku na převzetí její české uhelné elektrárny ve Zlíně a uhelné a plynové elektrárny v Kladně. Uvedla to dnes agentura Reuters s odvoláním na své zdroje. O prodeji obou českých tepláren podnik uvažoval už v roce 2013. Zdroje Reuters uvádějí, že Alpiq by oznámení o prodeji mohl zveřejnit již tento čtvrtek.

Praha - Požadavky na turistické průvodce se patrně zpřísní. Sněmovní hospodářský výbor dnes podpořil poslaneckou úpravu, podle níž by museli mít registraci od ministerstva pro místní rozvoj. Opětovné zařazení průvodcovských služeb mezi vázané živnosti, jak to původně navrhli pražští zastupitelé, dolní komora s největší pravděpodobností neschválí.

Praha - Kvůli opravě pražského Negrelliho viaduktu bude obousměrně přerušen provoz tramvají mezi zastávkami Vltavská a Dělnická. Výluka začne v pátek 17. května a potrvá do pátku 24. května. Zavedena bude náhradní autobusová doprava X25. Na svých internetových stránkách to dnes uvedl pražský dopravní podnik (DPP). Podnik opravuje koleje i na dalších několika místech v Praze, například na Vinohradské ulici.

Praha - Koruna dnes během dne mírně oslabovala k euru, nakonec ale uzavřela na úterních 25,75 Kč/EUR. Vůči dolaru se kolem 17:00 obchodovala na 22,97 Kč/USD, proti úterku o haléř slabší. Vyplývá to z údajů na serveru Patria Online.

Praha - Pražská burza dnes navázala na úterní růst a index PX stoupl o 0,17 procenta na 1052,07 bodu. Vzestup akcií energetické společnosti ČEZ a Moneta Money Bank převážil nad poklesem cenných papírů Komerční banky. Před zveřejněním čtvrtletních výsledků ztrácely akcie nápojářské Kofoly i výrobce netkaných textilií PFNonwovens. Vyplývá to z internetových stránek burzy. Česká koruna stagnovala k euru i dolaru.

Ostrava - Nápojářské skupině Kofola vzrostly v letošním prvním čtvrtletí tržby meziročně o 7,6 procenta na 1,29 miliardy Kč. Ukazatel EBITDA (provozní zisk před odpisy) jí stoupl o 12,2 procenta na 118,2 milionu Kč a provozní výsledek hospodaření o 9,9 procenta. V provozním výsledku byla letos firma ve ztrátě 12 milionů Kč, loni ve stejném období činila ztráta 13,3 milionu. Kofola to dnes uvedla v tiskové zprávě.

Plzeň - Plzeňské hutě a kovárny Pilsen Steel s.r.o., jež letos v lednu zastavily výrobu a jsou v insolvenčním řízení, nevyplatily svým téměř 600 zaměstnancům zbytek mzdy za březen. Podnik jim poslal jen tři čtvrtiny březnové výplaty a za duben lidé nedostali zatím ani korunu. ČTK to dnes řekla předsedkyně odborů Ivanka Smolková. Lidé jsou od ledna doma a měli by dostávat 75 procent mzdy.

Ždírec nad Doubravou (Havlíčkobrodsko) - Firma Stora Enso Wood Products vyrobila vloni na pile ve Ždírci nad Doubravou z pilin a hoblin 78.000 tun pelet na topení. Patří mezi největší výrobce tohoto topiva v Česku. Většinu pelet ale zatím pořád vyváží do zahraničí, hlavně do Itálie, Rakouska a Německa. V Česku prodává zhruba pětinu této produkce, ale tento podíl chce zvyšovat, řekl dnes novinářům obchodní manažer společnosti Tomáš Krčil.

Karviná - Předsedou představenstva těžební společnosti OKD se dnes stal nový výkonný ředitel firmy Michal Heřman. Představenstvo ho zvolilo na návrh jediného akcionáře, státní společnosti Prisko. ČTK to oznámil mluvčí OKD Ivo Čelechovský.

Moskva;Bratislava - Čistá ruská ropa by měla ropovodem Družba dorazit na Slovensko 21. až 22. května. Uvedl to podle agentury Interfax ruský provozovatel ropovodů Transněfť. Česko, Polsko, Německo, Ukrajina, Slovensko a další země v dubnu zastavily dovoz ruské ropy ropovodem Družba kvůli nadměrnému obsahu organického chloridu, který může poškodit zařízení rafinérií.

Washington - Americký prezident Donald Trump zřejmě odloží rozhodnutí o zavedení nových celních poplatků na dovoz automobilů a automobilových součástek do Spojených států až o šest měsíců. Agentuře Reuters to dnes řekli tři nejmenování představitelé Trumpovy administrativy. Odklad rozhodnutí bude podle nich oficiálně oznámen v nejbližších dnech.

Washington - Americký ministr financí Steven Mnuchin zřejmě pojede do Pekingu pokračovat v americko-čínských obchodních rozhovorech. Řekl, že na nich zbývá stále hodně práce, i když nedávná jednání s čínskými představiteli byla konstruktivní. Konkrétní termín ale během dnešního kongresového slyšení nezmínil, uvedla agentura Reuters.

Londýn/New York - Ceny ropy dnes klesají, k jejich poklesu přispěla zpráva o překvapivém růstu zásob suroviny v USA a také obavy, že americko-čínský obchodní spor ohrozí poptávku. Ztráty ale mírní napětí na Blízkém východě.

Londýn/New York - Euro během dneška oslabovalo v reakci na slova italského vicepremiéra Mattea Salviniho, který opět kritizoval rozpočtová pravidla Evropské unie. Později však jednotná evropská měna ztráty smazala a nepatrně posílila. Podpořila ji zpráva, že americký prezident Donald Trump zřejmě odloží rozhodnutí o nových clech na dovoz automobilů do USA.

Datum: 15.05.2019 16:00
Klíčová slova: Souhrn ekonomický 16:00

Mladá Boleslav - Automobilka Škoda Auto dodala v dubnu zákazníkům 95.900 vozů, meziročně o 10,5 procenta méně. Důvodem poklesu je především současná situace na čínském trhu, na největším trhu značky klesly dodávky aut zákazníkům o 40,8 procenta, uvedla dnes firma v tiskové zprávě. Podle společnosti nyní klesá celkový trh s osobními vozy v Číně.

Praha - Úsek správy majetku Českých drah dočasně povede šéf podniku Miroslav Kupec. Na pozici dnes nahradil Michala Heřmana, který ze společnosti na vlastní žádost odešel. Kupec měl úsek na starosti už před svým jmenováním do čela představenstva, nyní bude úsek vést do doby, než podnik vybere Heřmanova nástupce. ČTK to řekl mluvčí státního dopravce Radek Joklík. Heřman se stal předsedou představenstva důlní společnosti OKD.

Praha - Sněmovní rozpočtový výbor dnes doporučil vládě, aby zavázala část provozních výdajů jednotlivých rozpočtových kapitol tak, aby dodržela schválený schodek státního rozpočtu. Ten Sněmovna schválila loni ve výši 40 miliard korun. S návrhem usnesení přišel předseda klubu TOP 09 Miroslav Kalousek. Poukazoval přitom na rizika ochlazování růstu ekonomiky, nižších příjmů rozpočtu a na tlaky na jeho výdaje. Podle ministryně financí Aleny Schillerové (za ANO) neexistuje nyní pro krácení výdajů důvod.

Praha - Majetek, který mají Češi uložený v podílových fondech, stoupl v prvním čtvrtletí 2019 o 38,2 miliardy na 511,1 miliardy korun. ČTK o tom dnes informovala Asociace pro kapitálový trh (AKAT). Hodnota majetku v zahraničních fondech stoupla o 8,6 miliardy Kč, v domácích fondech o 29,6 miliardy korun. Celkem 70 procent majetku drží fyzické osoby a 30 procent právnické osoby.

Praha - Aktuální chladné a deštivé počasí, které v posledních dnech panuje v České republice, zvyšuje tuzemskou spotřebu plynu i elektřiny. Vyplývá to z vyjádření distributorů, které ČTK oslovila. Podle mluvčího společnosti innogy Martina Chalupského je konkrétně spotřeba zemního plynu nyní v porovnání s první polovinou loňského května vyšší téměř o 60 procent.

Praha - Řidiči v Česku si zřejmě budou pořizovat pro jízdu na dálnicích elektronické známky, nynější papírové kupony úplně skončí. Poplatky budou motoristé hradit elektronicky, elektronická bude i kontrola. Zavedení elektronických kuponů od roku 2021 předpokládá vládní návrh novely zákona o pozemních komunikacích, jehož schválení dnes doporučil Sněmovně hospodářský výbor.

Litvínov (Mostecko) - Ropovod Družba by měl vést u Litvínova na Mostecku ke státní hranici po alternativní tzv. zelené trase. Shodli se na tom členové pracovní skupiny, v níž jsou zástupci ministerstva průmyslu, krajského úřadu, Mero ČR a dotčených obcí. Původní varianta by vedla přes zastavěné území Litvínova. Zelená trasa je podle obcí šetrnější. ČTK o tom dnes po jednání pracovní skupiny informovala mluvčí státem ovládaného provozovatele ropovodů a investora stavby Mero ČR Radomíra Doležalová.

Brno - Turistické a informační centrum města Brna (TIC) přichystalo letos k výročí Sametové revoluce dvě speciální procházky po Brně, které připomenou zájemcům podobu města v 80. letech, tedy v době normalizace. Ve čtvrtek se koná procházka s názvem Zn. Bony s sebou a zaměří se na dobovou gastronomii a každodennost. Opakovat se bude třikrát. Druhá se bude konat dvakrát v červnu a její název je Zn. Klíče s sebou, která sleduje tematické linky propaganda, vize a zábava, řekl ČTK Jan Gerych z TIC.

Praha - Objem zakázek, které veřejní investoři v Česku zadali stavebním firmám, letos do konce dubna meziročně vzrostl o 5,3 procenta na 67,9 miliardy korun. Počet zakázek klesl o zhruba pětinu na 1421. Největším zadavatelem bylo Ředitelství silnic a dálnic ČR se zakázkami za 25,8 miliardy korun. Hodnota nově vypsaných zakázek vzrostla o 18 procent. Vyplývá to z údajů společnosti IS, které má ČTK k dispozici.

Praha/Brusel - Vyhodnocení auditu Evropské komise, který se začátkem roku odehrál na českých úřadech kvůli nejasnostem kolem střetu zájmů premiéra Andreje Babiše, dosud není hotovo. ČTK to sdělil mluvčí komise s tím, že se komise k termínu, o němž hovoří česká média, nezavázala. Komisař pro rozpočet a lidské zdroje Günther Oettinger v polovině dubna za zavřenými dveřmi kontrolního výboru europarlamentu uvedl, že první dvě z několika auditních zpráv by měla česká strana dostat v polovině května k vyjádření, třetí pak bude zřejmě ještě o něco později. Piráti dnes požádali, aby zprávu zveřejnila česká vláda.

Praha - Mobilní operátor Vodafone zvýšil v prvním čtvrtletí meziročně počet zákazníků o 120.000 na 3,897 milionu. Proti závěru minulého roku byl ale jejich počet o 13.000 nižší. Vyplývá to z údajů mateřské skupiny Vodafone.

Praha - Tramvaje v pražských Bohnicích nepojedou v případě výstavby trati zdejším sídlištěm, jak bylo původně plánováno. Dohodl se na tom s Prahou 8 Institut plánování a rozvoje (IPR). Proti původně plánované trati sídlištěm se postavila radnice i místní obyvatelé. Na dotaz ČTK to dnes sdělil mluvčí IPR Marek Vácha. Institut nyní vypracuje novou studii tramvajové trati z Prahy 6 Bohnicemi až ke stanici metra C Kobylisy. Kdy by případně trať vznikla, zatím není rozhodnuto.

Vídeň - Rakouské bankovní společnosti Raiffeisen Bank International (RBI) v prvním čtvrtletí klesl čistý zisk o 43 procent na 226 milionů eur (5,82 miliardy Kč). Hlavním důvodem jsou vyšší náklady na zajištění proti rizikům a ztráty v Polsku. Vyplývá to z dnešní zprávy společnosti. Akcie banky v reakci oslabily o téměř pět procent.

Paříž - Růst těžby ropy ve Spojených státech letos na světovém trhu nahradí výpadek exportu z Íránu a Venezuely. Svět bude potřebovat jen velmi málo další ropy ze zemí Organizace států vyvážejících ropu (OPEC). V pravidelné měsíční zprávě o situaci na trhu s ropou to dnes uvedla Mezinárodní agentura pro energii (IEA).

Paříž - Růst těžby ropy ve Spojených státech letos na světovém trhu nahradí výpadek exportu z Íránu a Venezuely. Svět bude potřebovat jen velmi málo další ropy ze zemí Organizace států vyvážejících ropu (OPEC). V pravidelné měsíční zprávě o situaci na trhu s ropou to dnes uvedla Mezinárodní agentura pro energii (IEA).

Soul/ Záhřeb - Jihokorejský automobilový koncern Hyundai Motor Group se dohodl na vytvoření strategického partnerství s chorvatským výrobcem sportovních elektromobilů Rimac Automobili. Koncern v rámci této dohody do chorvatského podniku investuje celkem 80 milionů eur (zhruba dvě miliardy Kč).

Peking - Čtvrtletní tržby největšího čínského internetového prodejce Alibaba Group Holding vzrostly o více než polovinu a překonaly očekávání analytiků. Firma dnes oznámila, že tržby se ve čtvrtém finančním čtvrtletí, které skončilo 31. března, meziročně zvýšily o 51 procent na 93,50 miliardy jüanů (313 miliard Kč). Analytici je podle průzkumu společnosti Refinitiv odhadovali na 91,58 miliardy jüanů.

Londýn - Čína je už čtvrtým rokem nejatraktivnějším trhem pro investice do obnovitelných zdrojů energie a v růstu bude pokračovat navzdory snahám Pekingu o snížení dotací. Uvádí to dnešní zpráva britské poradenské společnosti Ernst & Young (EY), která hodnotí 40 trhů na světě. Česká republika na žebříčku nefiguruje, naposledy se na něm umístila v roce 2014.

Datum: 15.05.2019 12:03
Klíčová slova: Souhrn ekonomický 12:00

Praha - Česká ekonomika v letošním 1. čtvrtletí zpomalila meziroční růst na 2,5 procenta z 2,6 procenta ve 4. čtvrtletí loňského roku, informoval dnes Český statistický úřad. Mezičtvrtletně se HDP zvýšil o půl procenta. I přes zpomalení a rizika ve vývoji v zahraničí je výkon české ekonomiky v prvním čtvrtletí podle ekonomů solidní. Nicméně za celý rok čekají zpomalení růstu k 2,5 procenta po loňských 2,9 procenta.

Praha - Raiffeisenbank v prvním čtvrtletí 2019 stoupl čistý zisk meziročně o 39 procent na 892 milionů korun. Celková aktiva banky vzrostla o 3,4 procenta na 357 miliard Kč. Banka o tom dnes informovala ČTK v tiskové zprávě.

Praha - Pokuta za přechod k jinému mobilnímu operátorovi se asi sníží a lhůta pro převod telefonního čísla bude kratší. Schválení novely o elektronických komunikacích, která změny předpokládá, dnes doporučil Sněmovně hospodářský výbor. Úpravy by měly vést k větší konkurenci mezi operátory a v konečném důsledku k poklesu cen.

Praha - Nejposlouchanější rozhlasovou stanicí byl v posledním půlroce končícím letos na konci března opět Impuls s 1,036 milionu posluchačů denně. Proti loňskému druhému pololetí je to však pokles o 15.000 lidí. Následuje Radiožurnál s poklesem o 17.000 na 882.000 posluchačů a třetí je Evropa 2 s 853.000 posluchači. Vyplývá to z šetření Radioprojekt, jehož výsledky dnes zveřejnily na tiskové konferenci agentury STEM/MARK a Median.

Praha - Majetek, který mají Češi uložený v podílových fondech, stoupl v prvním čtvrtletí 2019 o 38,2 miliardy na 511,1 miliardy korun. ČTK o tom dnes informovala Asociace pro kapitálový trh (AKAT). Hodnota majetku v zahraničních fondech stoupla o 8,6 miliardy Kč, v domácích fondech o 29,6 miliardy korun. Celkem 70 procent majetku drží fyzické osoby a 30 procent právnické osoby.

Brusel - Růst ekonomiky eurozóny v letošním prvním čtvrtletí zrychlil na 0,4 procenta z 0,2 procenta v závěru loňského roku. Oznámil to dnes statistický úřad Eurostat. Potvrdil tak svůj odhad z konce minulého měsíce.

Berlín - Německá ekonomika se v prvním čtvrtletí vrátila k růstu. Za podpory výdajů domácností a rozvoje stavebního sektoru stoupla o 0,4 procenta v porovnání s předchozími třemi měsíci. Vyplývá to z prvního rychlého odhadu, který dnes zveřejnil spolkový statistický úřad. Tento vývoj je v souladu s očekáváním analytiků.

Bratislava - Slovenská ekonomika v prvním letošním čtvrtletí zrychlila tempo růstu proti předchozímu kvartálu na 0,9 procenta. V posledním čtvrtletí loňska její mezičtvrtletní růst dosáhl 0,8 procenta. Vyplývá to z údajů, které dnes ve svém rychlém odhadu zveřejnil slovenský statistický úřad.

Bratislava - Tempo meziročního růstu inflace na Slovensku v dubnu zpomalilo na 2,3 procenta z 2,7 procenta v březnu, kdy ceny zboží a služeb v zemi stouply nejrychleji od loňského léta. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil slovenský statistický úřad.

Paříž - Růst těžby ropy ve Spojených státech letos na světovém trhu nahradí výpadek exportu z Íránu a Venezuely. Svět bude potřebovat jen velmi málo další ropy ze zemí Organizace států vyvážejících ropu (OPEC). V pravidelné měsíční zprávě o situaci na trhu s ropou to dnes uvedla Mezinárodní agentura pro energii.

Londýn - Problém znečištění ropy v ropovodu Družba v letošním druhém čtvrtletí se týká dodávek v objemu zhruba 250.000 barelů denně, což představuje necelá dvě procenta nabídky na evropském kontinentu. Uvedla to dnes Mezinárodní agentura pro energii.

Frankfurt n. Mohanem - Německá energetická společnost RWE v prvním čtvrtletí meziročně zvýšila provozní zisk před započtením úroků, daní a odpisů (EBITDA) o 70 procent na 510 milionů eur (13,13 miliardy Kč). Hlavní podíl na tomto růstu má obchodní sekce, které se dařilo na komoditním trhu. Firma potvrdila výhled i dividendu na tento rok.