• Zveřejněno: 01.06.2019
Datum: 01.06.2019 08:00
Klíčová slova: Souhrn ekonomický 08:00

Peking - Peking začal počínaje dneškem uplatňovat zvýšená cla na americké zboží, jehož roční dovoz do Číny dosahuje hodnoty 60 miliard dolarů (zhruba 1,4 bilionu Kč). Tento krok je odvetou za nedávné zvýšení amerických cel na čínské výrobky.

Londýn/Frankfurt - Obecná nejistota na finančních trzích povzbudila poptávku po státních dluhopisech, zejména německých. Výnos desetiletých bondů německé vlády se v pátek propadl na minimum minus 0,21 procenta, a mírně tak překonal starý rekord z poloviny roku 2016, kdy si obyvatelé Británie v referendu odhlasovali, že jejich země vystoupí z Evropské unie.

New York - Hlavní akciové indexy ve Spojených státech dnes prudce klesly. Reagovaly tak na hrozbu amerického prezidenta Donalda Trumpa, že Spojené státy uvalí cla na veškeré zboží z Mexika. Eskalující obchodní válka podle ekonomů vyvolává obavy z globální hospodářské recese. Na devizovém trhu oslaboval dolar, zvýšený zájem o americké státní dluhopisy s delší dobou splatnosti pak způsobil, že se prohloubila inverze výnosové křivky.

Londýn - Konfederace britského průmyslu (CBI) v pátek varovala kandidáty na nástupce premiérky Theresy Mayové, že odchod Británie z Evropské unie bez dohody by výrazně a dlouhodobě poškodil konkurenceschopnost země. Informovala o tom agentura Reuters.

Dillí - Indie přišla o pozici nejrychleji rostoucí ekonomiky světa. Růst jejího hrubého domácího produktu (HDP) podle vládních údajů v prvním čtvrtletí výrazně zaostal za odhady a zvolnil na 5,8 procenta z 6,6 procenta v předchozích třech měsících. Rychleji rostla Čína, jejíž ekonomika se ve stejném období zvyšovala tempem 6,4 procenta.

Dodoma - Tanzanie je ode dneška 34. africkou zemí, kde platí zákon omezující používání plastových tašek. Nově bude tašky zakázáno dovážet, vyrábět i prodávat. Cílem opatření je zastavit znečišťování životního prostředí, informovala agentura AFP.

Datum: 31.05.2019 20:01

Klíčová slova: Souhrn ekonomický 20:00

Praha - Akcie na pražské burze v uplynulém týdnu mírně posílily, když index PX stoupl o 0,2 procenta na 1044,1 bodu. Vyplývá to z výsledků burzy. V týdnu se nejlépe vedlo akciím elektrárenské společnosti ČEZ. Naopak nejvíce oslabily akcie Tatry Mountain Resorts. Předcházející týden české akcie oslabily o 0,8 procenta.

Praha - Pětice největších bank působících v ČR snižuje výplaty dividend, které posílají svým zahraničním matkám. Celkem by letos měly do zahraničí poslat zhruba 34 miliard korun, což je o 3,5 miliardy korun méně než v loňském roce. ČTK to řekl analytik BH Securities Štěpán Křeček.

Praha - Česká měna dnes posílila vůči dolaru a stagnovala k euru. Koruna k 17:00 zpevnila oproti předchozímu závěru k dolaru o čtyři haléře na 23,19 Kč/USD. Kurz k euru zůstal beze změny na 25,83 Kč/EUR. Vyplývá to z údajů na serveru Patria Online.

Praha - Pražská burza dnes potřetí za sebou posílila, ale jen nepatrně. Index PX vzrostl o 0,05 procenta na 1044,09 bodu. Růst cen akcií Komerční banky, Monety Money Bank a telekomunikačního operátora O2 převážil nad ztrátou Erste Bank. Vyplývá to z internetových stránek burzy. Česká koruna k euru stagnovala, vůči dolaru lehce posílila.

Praha - ČSOB se stala jediným vlastníkem Českomoravské stavební spořitelny (ČMSS). Ve spořitelně dosud měla banka podíl 55 procent, zbylých 45 procent koupila od německé stavební spořitelny Bausparkasse Schwäbisch Hall (BSH). ČSOB to dnes oznámila v tiskové zprávě. Podle předchozích informací banka koupila podíl v ČMSS od BSH za zhruba 6,15 miliardy korun. ČMSS je jedničkou na českém trhu stavebního spoření. Vznikla v roce 1993 a má zhruba 1,3 milionu klientů.

Zlín - Stavbaři opraví téměř za 7,2 milionu korun most na silnici třetí třídy mezi Komárovem a Napajedly na Zlínsku. Práce by měly začít 1. července, potrvají do konce listopadu. Motoristé musejí počítat s omezením. Místem projedou po provizorní komunikaci, provoz budou kyvadlově řídit semafory, uvedlo na svých webových stránkách Ředitelství silnic Zlínského kraje (ŘSZK).

Zlín - Rekonstrukce silnice druhé třídy mezi Bystřicí pod Hostýnem na Kroměřížsku a hranicí Zlínského a Olomouckého kraje u Vítonic přijde na 139 milionů korun. Ředitelství silnic Zlínského kraje (ŘSZK) podepsalo smlouvu se zhotovitelem, práce začnou v červnu a potrvají do listopadu 2020. Jde o největší stavební akci na rekonstrukci krajské silniční sítě zahajovanou v roce 2019, uvedlo dnes na svém webu ŘSZK.

Praha - Na zahřívané tabákové výrobky by měl stát vztáhnout všechna omezení platná pro elektronické cigarety. Navrhují to autoři výzkumu o tom, jak se tabákové firmy snaží v Česku tyto výrobky propagovat. Marketingová komunikace k zahřívanému tabáku se podle nich pohybuje na hraně nebo za hranou zákonů a pravidel, zasahuje i děti, mladé lidi a nekuřáky a není zřetelně označována jako reklama. Výzkum provedený ve spolupráci Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy a Kliniky adiktologie 1. lékařské fakulty a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze dnes jeho autoři prezentovali v Praze.

Londýn/New York - Ceny ropy se dnes výrazně snižují, severomořská ropa Brent sestoupila pod 65 dolarů za barel. Americký prezident Donald Trump totiž plánovaným zavedením cel na dovoz z Mexika posílil obavy, že napětí v mezinárodních obchodních vztazích bude mít negativní vliv na poptávku po ropě.

Londýn/New York - Dolar dnes na devizových trzích oslabuje, zájem je naopak o japonský jen, považovaný za bezpečnou měnu v dobách nejistoty. Investoři tak reagují na oznámení amerického prezidenta Donalda Trumpa, že Spojené státy uvalí cla na veškeré zboží z Mexika. Tím narůstají obavy z hospodářské recese.

Londýn - Británie se poprvé od 80. let 19. století obešla celé dva týdny bez elektřiny vyrobené z uhlí. Podle serveru BBC bylo uhlí k produkci elektřiny v Británii naposledy použito odpoledne 17. května. Británie se přitom chce uhelných elektráren zcela zbavit do roku 2025.

Berlín - Německá vláda prodlouží státní podpůrný program na nákup elektromobilů do konce roku 2020. Dnes to v Berlíně oznámil ministr hospodářství Peter Altmaier. Kabinet doufá, že tak podpoří poptávku po tomto typu vozů, která je stále nízká. Zájemci o koupi elektromobilů tedy budou dál moci počítat s bonusem 4000 eur (asi 103.000 Kč), zájemci o pořízení plug-in hybridního auta s částkou 3000 eur (přes 77.000 Kč).

Datum: 31.05.2019 16:00

Klíčová slova: Souhrn ekonomický 16:00

Praha - Česká ekonomika v letošním prvním čtvrtletí podle zpřesněného odhadu Českého statistického úřadu (ČSÚ) meziročně stoupla o 2,6 procenta, stejně jako v posledním loňském čtvrtletí. Mezičtvrtletně vzrostl hrubý domácí produkt o 0,6 procenta. Podle ekonomů byl výkon české ekonomiky i přes hrozbu obchodních válek nebo brexitu nadále solidní. Nicméně je za svým vrcholem a v dalších čtvrtletích lze podle nich čekat zpomalování růstu.

Brno - Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) získalo pravomocné stavební povolení pro tzv. hlavní trasu velkého městského okruhu v Brně v úseku Žabovřeská. Loni v červenci je napadl spolek Voda z Tetčic, ministerstvo dopravy však odvolání zamítlo. Silničáři kvůli tomu začali stavět pouze v bezprostředním okolí silnice a nyní mohou plynule navázat, řekl ČTK ředitel brněnského závodu ŘSD David Fiala. Finanční ztráta bude podle něj minimální. Silnice se bude rozšiřovat ze dvou pruhů na čtyři.

Berlín - Meziroční tempo růstu spotřebitelských cen v Německu podle údajů harmonizovaných s metodikou výpočtu Evropské unie v květnu zpomalilo na 1,3 procenta z dubnové hodnoty 2,1 procenta. Inflace v Německu je tak nejníže od loňského února. Oznámil to dnes spolkový statistický úřad.

Šanghaj/Los Angeles - Šanghajský dovozce vína Alex Chen strávil posledních deset dní přesunem všech svých amerických vín, od chardonnay po zinfandel, ze skladů v šanghajské zóně volného obchodu, aby je nezasáhla vyšší cla, která začnou platit v sobotu. Na obou stranách Tichého oceánu nyní dovozci i vývozci bojují s novými cly, která je zřejmě přimějí zvýšit ceny, zasáhnou jejich marže nebo je donutí najít alternativy, píše agentura Reuters.

Praha - Sněmovna dnes opět nedokončila schvalování novely zákona o evidenci tržeb. Poslanci hlasovali o další části z téměř osmi stovek pozměňovacích návrhů. Ještě jich zbývá víc než 300. Místo hlasování se však poté Sněmovna z popudu opozičních stran začala věnovat dnešním informacím médií o výsledku auditu Evropské komise kolem dotací pro Agrofert Holding. Poslanecké kluby KSČM a ČSSD si nakonec vyžádaly přestávku na poradu a jednání Sněmovny pro dnešek skončilo. K hlasování se vrátí zřejmě ve středu.

Praha - Letecká společnost České aerolinie (ČSA) v červnu zruší další dvě své pravidelné linky, létat přestanou do Porta a Lisabonu. Obě linky do Portugalska dopravce ruší kvůli nízkému zájmu cestujících. ČTK to řekla Vladimíra Dufková, mluvčí společnosti Smartwings, která je mateřskou firmou ČSA. Na informaci upozornil server zdopravy.cz. ČSA letos zrušily i jiné pravidelné linky, například na Slovensko nebo do Ruska.

Plzeň - Plzeňská teplárenská, největší dodavatel tepla na západě Čech, prodala v zimě 2018/19 mírně více tepla než o rok dříve. Tato zima měla zcela jiný průběh než ta o rok dřív. Loni byl mimořádně studený únor a březen a horký duben i květen, letos byl chladný zejména leden, duben a rekordně chladný květen s průměrným únorem a březnem, řekla dnes ČTK mluvčí podniku Petra Siegerová.

Praha - Více než čtvrtině tuzemských internetových obchodů loni vzrostly tržby o 40 procent. Letos čeká růst 85 procent e-shopů. Vyplývá to z letošního průzkumu, který provedla společnost oXyShop ve spolupráci s konzultační společností Acomware a portálem Tyinternety.cz.

Praha - Majitelé firemních dluhopisů společnosti Zoot, která aktuálně prochází reorganizací, mohou získat akcie firmy, a stát se tak akcionáři "nového" Zootu. Nabídka byla učiněna mimo navržený reorganizační plán. ČTK o tom dnes v tiskové zprávě informovala společnost BH Securities (BHS), kterou si tento týden majitelé dluhopisů zvolili za svého společného zástupce.

Praha - Nový registr dobrovolných psích dárců Červená tlapka má pomoci psům, kteří potřebují transfuzi krve. Majitelé do něj mohou registrovat větší psy. O vzniku registru dnes informovali jeho zakladatelé v tiskové zprávě. Zakladatelku projektu Alici Bílou přitom přivedla na nápad zkušenost s vlastním psem, který potřeboval transfuzi.

Velké Poříčí (Náchodsko) - Společnost Vodovody a kanalizace (VAK) Náchod dá 12,7 milionu korun z loňského zisku 15,1 milionu korun na investice. Na dividendy půjde 742.000 korun, tedy jedna koruna na akcii. Do sociálního fondu a fondu odměn vodárny dají zbývajících 1,6 milionu korun. Rozhodla o tom dnešní valná hromada firmy, která na Náchodsku zásobuje vodou přes 74.000 obyvatel. Firma z 90 procent patří městům a obcím.

Olomouc - Dobrou úrodu letos očekávají provozovatelé jahodových plantáží na Olomoucku a Prostějovsku, na kterých si lidé mohou za úplatu sami nasbírat jahody či koupit už košík natrhaných sladkých plodů. První sběrači vyrazili mezi řádky jahodníků dnes na poli v okrajové části Olomouce a postupně začíná sklizeň i v Prostějově a na poli u Brna.

Praha - Provoz na dálnici D1 za Prahou omezí o víkendu oprava vozovky. Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) bude na mostě Šmejkalka mezi 23,5. a 24,2. kilometrem pokládat takzvaný mikrokoberec, ve směru na Brno proto bude provoz veden pouze jedním jízdním pruhem, informoval dnes ČTK mluvčí ŘSD Jan Rýdl.

Pardubice - V pardubických lesích je zvýšený výskyt kůrovce. Lesníkům se nedaří invazi zcela zastavit. Na napadené stromy aplikují postřik a brouky chytají také do lapačů, uvedla radnice v tiskové zprávě.

Datum: 31.05.2019 12:00

Klíčová slova: Souhrn ekonomický 12:00

Praha - Česká ekonomika v letošním prvním čtvrtletí meziročně vzrostla o 2,6 procenta, stejně jako v posledním loňském čtvrtletí. Mezičtvrtletně vzrostl hrubý domácí produkt o 0,6 procenta. Zpřesněná čísla dnes zveřejnil Český statistický úřad. Jsou mírně lepší než v předběžném odhadu z poloviny května, podle kterého rostla česká ekonomika meziročně o 2,5 procenta a proti předchozímu čtvrtletí o půl procenta.

Praha - Výkon české ekonomiky v prvním čtvrtletí lze po dnešních zpřesněných datech Českého statistického úřadu nadále považovat za solidní, a to i přes hrozbu obchodních válek nebo brexitu. Každopádně česká ekonomika je za svým vrcholem a lze postupně čekat v dalších čtvrtletích zpomalování růstu, uvedli ekonomové.

Praha - Zadlužení českých domácností u bank a družstevních záložen se za duben zvýšilo o 8,3 miliardy korun na 1,673 bilionu korun. Meziročně bylo jejich zadlužení vyšší téměř o 108 miliard korun. Dluhy nefinančních podniků v dubnu vzrostly o 8,8 miliardy na 1,114 bilionu Kč. V porovnání se stejným měsícem loňského roku stouply o 58,6 miliardy. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnila Česká národní banka.

Humpolec (Pelhřimovsko) - Na dálnici D1 mezi Humpolcem a Větrným Jeníkovem dnes začali stavbaři rozbíjet první část starého cementobetonového krytu. Během letoška ho obnoví na sedmi kilometrech jízdního pásu směrem na Prahu. Po výměně firem způsobené loňským zpožděním stavby byly práce v tomto úseku obnoveny 11. května, provádí je společnost Skanska. Postupují podle harmonogramu, řekl dnes ČTK mluvčí Ředitelství silnic a dálnic Jan Rýdl.

Praha - V dubnu vzniklo v ČR 2426 obchodních společností a 1526 jich zaniklo. Přibylo tak 900 firem, nejméně od konce roku 2009. V dubnu začalo zároveň podnikat 5368 fyzických osob a asi 5000 jich své podnikání ukončilo. Vyplývá to z analýzy dat portálu www.informaceofirmach.cz, kterou provedla společnost CRIF.

Praha - Státní fond dopravní infrastruktury (SFDI) připravuje výběrová řízení a technická řešení pro systém elektronických dálničních známek. Jejich spuštění stát plánuje na rok 2021. Po návštěvě ministra dopravy Vladimíra Kremlíka (za ANO) v sídle fondu to novinářům řekl ředitel SFDI Zbyněk Hořelica. Průběžně rostou také výdaje fondu na dopravní stavby až na 100 miliard korun, SFDI má navíc připraveno dalších pět miliard korun pro zatím připravované projekty.

Dobřany (Plzeňsko) - Česká výzkumná firma COMTES FHT a.s. dokončuje v Dobřanech vědeckotechnický park za 125 milionů korun. Hotová je administrativní budova, víceúčelový sál, školka. Zbývá dodělat to hlavní, tedy dílny, které bude pronajímat startupovým inovativním firmám, řekl ČTK starosta Martin Sobotka (Aktivní Dobřany).

Benešov - Benešov vypsal soutěž na výstavbu parkovacího domu pro 181 aut poblíž vlakového a autobusového nádraží. Má sloužit převážně jako záchytné parkoviště pro motoristy, kteří ve městě přesedají na vlaky nebo autobusy. Součástí budovy bude také 50 cykloboxů pro lidi dojíždějící do práce na kole, řekl dnes novinářům místostarosta Roman Tichovský (ODS).

Řím - Italská ekonomika v letošním prvním čtvrtletí meziročně klesla o 0,1 procenta, oproti předchozímu kvartálu se o 0,1 procenta zvýšila. Revidované údaje dnes oznámil italský statistický úřad ISTAT. Podle jeho původních kalkulací hospodářství vykázalo meziroční růst o 0,1 procenta a kvartální o 0,2 procenta. Itálie je třetí největší ekonomikou eurozóny po Německu a Francii.

Londýn - Těžba ropy ve 14členné Organizaci zemí vyvážejících ropu (OPEC) se v květnu oproti předchozímu měsíci snížila o 60.000 barelů denně (b/d) na 30,17 milionu b/d, což je nejnižší úroveň od roku 2015. Vyplývá to z dnešní zprávy agentury Reuters, která vychází z údajů o přepravě ropy od zdrojů z odvětví. Přestože Saúdská Arábie, která je největším světovým vývozcem ropy, její produkci zvýšila, na kompenzaci propadu íránského exportu postiženého sankcemi Spojených států to nestačilo. V samotném Íránu těžba spadla o 400.000 b/d.

Londýn - Evropské akcie zahájily dnešní obchodování poklesem na nejnižší hodnotu za tři měsíce. Může za to propad automobilek Volkswagen a Fiat Chrysler po oznámení amerického prezidenta Donalda Trumpa, že uvalí clo na veškerý mexický dovoz. Propad evropských akcií navázal na pokles akcií v Japonsku, kde hlavní index Nikkei kvůli ztrátám akcií automobilek uzavřel nejníže za tři a půl měsíce, napsala agentura Reuters.

Peking - Čínská vláda má připravený plán omezení vývozu vzácných kovů do Spojených států, a pokud si to vývoj napjatých obchodních vtahů vyžádá, přistoupí k němu. S odvoláním na zdroje obeznámené se situací to uvedla agentura Bloomberg. Opatření jsou podle nich zřejmě cílena na těžké vzácné zeminy, tedy prvky od europia po lutecium, a to je oblast, v níž jsou USA na Číně mimořádně závislé.

Budapešť - Maďarské nízkonákladové letecké společnosti Wizz Air vzrostl v loňském fiskálním roce zisk po zdanění o šest procent na 291,6 milionu eur (7,5 miliardy Kč). Firma je optimistická i ve výhledu na letošní rok a čeká další růst zisku.