• Zveřejněno: 30.07.2021
  • Autor: Miroslav Svoboda

Všichni důchodci dostanou od příštího roku každý měsíc v průměru 758 korun navíc. Podle zpravodajství České televize poslanci schválili návrh, aby penze vzrostly o 300 korun nad zákonnou valorizaci. Navíc prošlo takzvané výchovné, takže kdo vychovával děti, dostane od roku 2023 k důchodu navíc 500 korun za každé. Sněmovna také schválila zvýšení příspěvků na péči.

Podle zákonných pravidel měly vzrůst penze od ledna v průměru o 458 korun. Nakonec to bude, podle vládního návrhu, o 300 korun více, ale dále si polepší pouze ti, kdo měli část života nižší příjem, protože vychovávali děti. S většinou ze dvou desítek pozměňovacích návrhů se sněmovna vypořádala tím, že schválili předčasný odchod záchranářů do penze bez sankce a také takzvané výchovné. Šlo o návrhy vládních ANO a ČSSD. Ze schváleného návrhu procedury vyplývalo, že schválením pozměňovacího návrhu o výchovném se ostatní považují za neschválené.

Pro vládní návrh hlasovali poslanci obou vládních partají, z opozice KSČM, SPD, jedna nezařazená poslankyně a po schválení výchovného i poslanci KDU-ČSL. Zbylé strany – tedy ODS, Piráti, TOP 09 a STAN – byly proti.

Na úvod schůze – poté, co předseda Polanecké sněmovny Radek Vondráček (ANO) přečetl dlouhou řadu omluvenek – vystoupila ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD), aby znovu stručně představila vládní návrh na zvýšení důchodů.

„Na důchodech šetřit nemůžeme. Je to jasný signál o tom, zda si lidé, kteří dělají všechno správně, podporu státu zaslouží,“ řekla. Argumentovala i pro pozměňovací návrhy své strany, kromě takzvaného výchovného šlo také o dřívější odchod do penze pro pracovníky z náročných profesí.

Velmi kriticky se proti vládnímu návrhu postavila TOP 09, podle níž si stát další navyšování důchodů nemůže dovolit.

Poslanec Jiří Valenta (KSČM) se ve svém vystoupení vrátil k návrhu předsedy lidovců Mariana Jurečky, který chce krátit důchody exponentům bývalého režimu, to je tehdejší vládnoucí garnitury pod vedením KSČ. Hovořil o údajné „segregaci společnosti“, kromě nynějšího návrhu kritizoval i lustrace.

Po důchodech se poslanci dostali k návrhu na odškodnění v celkové výši zhruba 660 milionů korun za omezení po výbuchu dvou muničních skladů ve Vrběticích. Schválili ho zrychleně v prvním čtení poměrem 113 ze 123 hlasů pro a nikdo proti. Peníze by se měly rozdělit mezi Zlínský kraj, Bohuslavice nad Vláří, Haluzice, Lipovou, Vlachovice a Slavičín a jeho obyvatele. Návrh podpořila vláda stejně jako prezident Miloš Zeman.

Ve zrychleném režimu sněmovna schválila i návrh poslanců ANO, ČSSD, SPD, KSČM a KDU-ČSL, která zvyšuje části příspěvků na péči pro lidi se zdravotním postižením, kteří využívají pobytové sociální služby. Částky by měli stejné, jaké mají postižení žijící doma.

  • Zdroj: Česká televize